Periyodik meme ağrısı (siklik mastalji) Ağrı bazen çok hafif olabileceği gibi, bazen dar kıyafetler giydirmeyecek kadar veya en ufak temasla rahatsızlık verecek kadar şiddetli olabilir. Sadece tek memede görülebilir veya koltuk altına ve kola yayılabilir. Periyodik ağrının nedeni hemen her zaman hormonaldir.
Memede ağrı kola vurur mu? Memedeki ağrı bazen yanma, bazen batma bazen de zonklama şeklinde görülebilir. Bu tip ağrılar genellikle kol ve koltukaltına vurabilir.
İri göğüslü kadınlarda ortaya çıkan ağrının en önemli nedeni memenin ağırlığıdır. Bu ağrılara sırt ve boyun ağrıları da eşlik etmektedir.
Meme ağrısı olan hastalarda , memede ağrı ile kitle ele geliyorsa, adet görmekle değişmeyen ve hep aynı noktada olan ağrı hissediyorsa ve memede ağrı ile birlikte kızarıklık, şişme, ısı artışı gözleniyorsa mutlaka bir hekime muayene olmak gerekir.
Memenin üst ve dış taraflarında daha fazla hissedilir. Bazen koltuk altına doğru yayıldığı da olur. Ağrı ile birlikte memelerde hassasiyet de artabilir. Adet Düzeni ile İlgili Olmayan Ağrılar: Kırklı yaşlarda daha sık görülür.
İlgili 20 soru bulundu
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Memedeki her ağrı kanser değildir, büyük çoğunluğu iyi huylu meme hastalıkları ve adet döneminde görülen ağrılardır. Meme kanseri ile ağrı birlikteliği görülebilir ancak bu düşünüldüğünden çok daha düşük orandadır.
Ağrı genellikle tek taraflıdır ve memenin tümünde değil, belirli bir bölgede görülür. Nedenleri arasında memeye yönelik travma, göğüs kafesi veya boyunun romatizmal ağrıların memeye yansıması, memede abse, enfeksiyon, meme kistlerini sayılabilir.
Mastalji olarak da bilinen meme ağrısı, fibrokistik hastalıklar, adet öncesi sendrom, beslenme alışkanlıkları, kas-iskelet problemleri ve kanser nedeniyle görülen bir semptomdur. Aynı zamanda gebelik dönemi, süt kanallarının tıkanması, emzirme, kistler, apseler ve meme kanserinden dolayı da meme ağrısı görülebilir.
Mamografi memenin esas görüntüleme yöntemidir. Ultrason ise mamografide gözlenen şüpheli oluşumların daha detaylı incelenmesi için kullanılır. Ayrıca mamografide gözlenen bazı kanser bulguları (mikrokalsifikasyonlar) ultrasonografide gözlenmeyebilir.
Memede kitle probleminin tanısı öncelikle elle muayene sırasında gerçekleştirilmektedir. Memede bulunan kitlelerin türü, boyutu ve sayısı ile ilgili bilgiler ise radyolojik görüntülemeler sonucnda belirlenmektedir. Radyolojik görüntülemeler ise genellikle mamografi, ultrason ve dijital mamografidir.
Memede veya koltuk altında geçmeyen şişlik, memede çukurlaşma, meme ucunda veya meme derisinde şişlik, kızarıklık ya da kalınlaşma, meme boyutu veya şeklinde değişiklik, meme ucunun içe doğru dönmesi ve meme ucunda akıntı meme kanserinin belirtileridir.
Meme kanseri öncelikle lenf damarları ile koltuk altındaki lenf bezlerine sıçrar. Kanserin meme dışında başka organlara sıçramasına metastaz yapma denir. Meme kanseri en çok kemik, akciğer ve karaciğere metastaz yapar.
--Yoğun meme dokusu ağrıya yatkınlık oluşturur. Doğuştan gelen bir özelliktir.
Memede kist belirtileri arasında en sık görülen elle hissedilen kitlelerdir. Memedeki kistler çokça ağrı yapabilir. Regl öncesi dönemle başlayan ödem artışı ve ağrı adet sonrasında normale döner. Bazı kadınlar da ise ağrı adet sonrasında da devam edebilir.
Sol göğüs ağrısı neden olur? Sol göğüs ağrısının başlıca nedeni kalp krizi ve kalp hastalıklarıdır. Bunun yanı sıra solunum sıkıntısı ve sindirim sisteminde meydana gelen sorunlar da sol göğüs ağrısı nedenlerindendir.
Hamilelikte meme ağrıları genellikle gebeliğin 4 ila 7 haftasında hissedilir seviyeye ulaşır. İlk haftalarda gebeler memelerindeki değişimi fark edemese de hamileliğin 5. haftasına ulaşıldığında bu ağrılar artık yaşam kalitesini etkilemeye başlar. Bu ağrıların geçme süresi ise daha çok gebenin kendisine özeldir.
Meme ucu ağrısı veya meme ağrısı oluşumunda etkili olan birincil faktör üreme hormonlarıdır. Özellikle adet döngüsüne ilişkin ağrıların oluşumu östrojen ve progesteron gibi kadın üreme hormonlarının kandaki düzeyleri ile ilişkilidir.
Elle muayene ve düzenli taramalar çok önemli
Mamografide meme kanseri, elle hissedilir hale gelmeden çok daha küçükken saptanabilir. Düzenli tarama mamografisi yapılanlarda meme kanserinden ölüm oranı % 33 azalmaktadır.
Cancer Research adlı dergide yayınlanan araştırma sonuçları, yeni bulguların bir gün basit bir kan testi ile bir kadının meme kanseri riski taşıyıp taşımadığının anlaşılabileceğini gösterdiğini ortaya koyuyor. Test genlerin alkol ve hormonlar gibi çevresel faktörlerden nasıl etkilendiğini inceliyor.
Sıklıkla meme kanallarında veya süt bezlerinde görülen bu kontrolsüz çoğalma sonucunda memede kitle ve benzeri yapılar meydana gelir. Daha sonra hızlı şekilde çoğalmaya devam eden kanser hücreleri genellikle kendi çevrelerinde yer alan dokulara tutunarak belirli bir alanda büyüme gösterir.
Sağ el başın arkasına yerleştirilir. Muayene sol elin 2-3 parmak ucu ile gerçekleştirilir. Meme başı çevresinden başlayarak ve meme dokusuna hafifçe bastırarak saat yönünde halkasal hareketler ile herhangi bir duyarlılık veya kitle olup olmadığı kontrol edilir. Tüm meme muayene edildikten sonra koltukaltına bakılır.
Meme kanserindeki sıklıkla bir tek hücrenin çoğalarak kitle oluşturması ortalama 7-8 yıl alır. Bu süre kanserin büyüme hızına göre değişir. Kanser hücreleri çoğaldıktan sonra lenf düğümlerine ve kan dolaşımı aracılığıyla vücudun diğer bölgelerine yayılım gösterebilir.
Meme Kanseri hücrelerinin büyümesi, yaklaşık olarak 1 cm3'lük bir kitle haline gelmesi için 7 yıl ile 10 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekiyor. Tüm bu iyi haberlere karşılık maalesef bir çok meme kanseri vakasında teşhis için geç kalındığını görüyoruz.
Meme kanseri en sık olarak ilk 2 yılda metastaz yapar. İkinci yıldaki zirvesinden sonra metastaz sıklığı giderek azalır. Bu nedenle hastalarımızı tedaviden sonraki ilk 3 yılda daha sık kontrol ederiz. Bu dönemde kontroller 3 ayda bir yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri