Meme kitlesi için hangi doktora, bölüme gidilir? Memede ele gelen kitle varlığında, gidilmesi gereken doktor genel cerrahi uzmanı, daha ideali meme cerrahisi ile özel olarak uğraşan genel cerrahi uzmanlarıdır. Meme kitlesinin tanı ve tedavisini meme cerrahı veya genel cerrahi uzmanı yönetmelidir.
Meme hastalıkları ve tedavisi konusunda eğitimi olan doktorlar genel cerrahi uzmanlarıdır. Memenin klinik muayenesi için, genel cerrahi uzmanına, daha ideal olarak, genel cerrahlar içinden meme hastalıkları ve cerrahisi konusunda uzmanlaşmış bir meme cerrahına gitmek en uygun olanıdır.
Memede oluşan iyi ya da kötü huylu oluşumların ameliyat yöntemiyle alınması, Genel Cerrahi'nin konuları arasında yer almaktadır. Özellikle meme gibi takip süreci gerektiren bazı durumlarda, Genel Cerrahi koruyucu hekimlik yönüyle de işlev sağlamaktadır.
Meme ultrasonu için meme radyolojisi konusunda deneyimli bir radyoloji uzmanına başvurulmalıdır. Meme radyolojisi konusunda deneyimli bir radyolog zamanının önemli bir kısmını mamografi ve meme ultrasonu ile geçiren meme hastalıklarına odaklanmış bir hekimdir.
Onkologlar, kanser ve kanser türevleri ile ilgilenmektedir. Kanserin oluşumunun nasıl olduğu, yapısı, neden olduğu, tanısı ve tedavisi dahil, cerrahi operasyonlar ile de uğraşmaktadır. Onkolojinin alt alanları da bulunmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
– Meme başının çekilmesi, – Meme başı akıntısı. Tüm bu semptomlar başka nedenlerden kaynaklanabileceği gibi meme kanseri ile de ilişkili olabilir. Bu yüzden semptomlardan herhangi biri veya birkaçı görüldüğünde mutlaka konunun uzmanı bir genel cerrahi hekimine başvurulmalı, gerekli muayene ve tetkikler yaptırılmalıdır.
Meme kitlesi için hangi doktora, bölüme gidilir? Memede ele gelen kitle varlığında, gidilmesi gereken doktor genel cerrahi uzmanı, daha ideali meme cerrahisi ile özel olarak uğraşan genel cerrahi uzmanlarıdır. Meme kitlesinin tanı ve tedavisini meme cerrahı veya genel cerrahi uzmanı yönetmelidir.
Meme kanserinin erken teşhisinde büyük bir öneme sahip olan bu uygulama ile memenin iç yapısı derinlemesine incelenebilir. Meme ultrasonu radyasyonsuz bir işlem olduğu için hamileler için de rahatlıkla tercih edilebilmektedir.
1) Erken Evre Meme Kanserleri. Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Bir diğer sık yapılan yanlış ise meme ile ilgili şikayetleri olan hastaların Kadın hastalıkları ve Doğum bölümlerine başvurmalarıdır. Türkiye'de Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlarının meme hastalıkları, meme kanseri teşhis-tedavisi, meme ameliyatları gibi alanlarda uzmanlık eğitimi almaları söz konusu değildir.
Meme muayenesi hastanın belden üstü çıplak olarak yapılır. Başörtü veya fuların çıkartılıp boyun kısmının açık kalması da önemlidir. Boyunda bulunan lenf düğümleri ya da birçok hastamda fark ettiğim gibi guatr saptanması bu şekilde mümkün olmaktadır. Hasta önce dik bir şekilde karşıdan görülecek şekilde oturtulur.
Meme hastalıkları polikliniği hizmetinin sunulduğu hastaneler şunlar: "Bakırköy Dr. Sadi Konuk, Haseki, Şişli Etfal, Vakıf Gureba, Okmeydanı, Taksim, Dr. Lütfi Kırdar Kartal, Haydarpaşa Numune, Göztepe, Ümraniye, Fatih Sultan Mehmet ve İstanbul eğitim ve araştırma hastaneleri."
Anadolu Sağlık Merkezi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli “Memesinde sorun tespit edilen her yaştaki kadın ve herhangi bir sorunu olmayan 40 yaş ve üstü kadınlar mamografi çektirmelidir” diyor.
Meme cerrahisi meme koruyucu cerrahi ve meme kanseri tedavisi için kullanılan bu yöntemlerin kullanıldığı bir tıp alanıdır. Meme cerrahisinde meme ultrasonografi, dijital mamografi ve manyetik rezonans inceleme (MRI) gibi görüntüleme teknikleri kullanılarak kitle tespiti yapılabilir.
Endokrin cerrahisi bölümümüzde tiroid bezinin nodüler veya genel olarak büyümesine bağlı ortaya çıkan durumlar, tiroid bezinin kanserleri, paratiroid bezi hastalıkları, adrenal (böbrek üstü) bezinde ortaya çıkan hastalıklara yönelik cerrahi tedaviler yapılmaktadır.
Kanserin ilk evresinde memedeki tümörlü dokunun çapı 2 santimetreden küçüktür ve koltuk altı bölgesinde lenf bezi büyümesi görülmez. Evre 1 olarak adlandırılan bu dönemde tanı alıp tedavi edilen kişilerde 5 yıl sonrası sağ kalım oranı %98'dir.
İSTANBUL (AA) - Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Uğur Deveci, 'Meme kanseri korkulacak değil, tedavisi olan bir durumdur.
1 gram meme kanseri dokusu ortalama 8 yılda oluşur.
Başka bir deyişle, 1 cm meme kanseri oluşabilmesi için ortalama 5 yıl geçmektedir. Eğer meme kanseri tedavi edilmez ise, uzak organ metastazları ile 5 yılda ölür. Erken evrede tedavisi mümkün iken, uzak organ metastazı yapmış evrede tedavisi mümkün değildir.
Avantajları çok fazla; Kanser daha mamografide görünür şekil almadan önce kan tahliliyle teşhis edilebilecek. Mamografide tümör 5 mm büyüklüğe erişince görünüyor.
Mamografi, meme kanserinin bulgularının tespit edilmesinde daha spesifiktir. Meme ultrasonu ise genç, doku yoğunluğu fazla olan memelerde daha güvenilirdir ve daha doğru sonuç verir.
Düzensiz sınırlı, büyüme eğilimi gösteren, sert kıvamlı ve hareketsiz olarak hissedilen kitleler meme kanseri açısından dikkat edilmesi gereken lezyonlardır. Meme tümörleri öncelikle kanser öncesi lezyonlar olarak erken dönemde fark edilebilir ve bu dönemde tedavi oldukça etkilidir.
Günlük pratiğinin büyük kısmını iyi huylu meme hastalıkları ve meme kanseri tanı ve tedavisi oluşturan genel cerrahi uzmanları meme cerrahı olarak adlandırılmaktadır. Meme kanseri tedavisi multidisipliner bir yaklaşım gerektirmektedir. Birçok meme cerrahı multidisipliner bir ekiple birlikte çalışır.
Türkiye'de meme, kolorektal ve serviks kanserleri taramaları Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ile Aile Sağlığı Merkezleri tarafından ücretsiz yapılıyor.
Memede Ağrı ve Şişkinlik Neden Olur? Hormonal düzensizlik, memenin fibrokistik hastalıkları, beslenme alışkanlıkları, kas-iskelet problemleri, mondor hastalığı, travma, ilaç yan etkileri, memenin kitlesel lezyonları, emzirme ile ilişkili problemler memede ağrıya neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri