Eğer kişiler meme kanseri şüphesi yaşıyorlar ise ziyaret etmeleri gereken doktor, ya da bölüm genel cerrahi bölümü hekimleri olacaktır. Meme kanseri tetkiklerini genelde genel cerrahlar yapmaktadır. Hasta genel cerrah tarafından gerçekleştirilen tetkik ve muayenelerin ardından radyolojik tetkiklerini yaptırmalıdır.
Memenin klinik muayenesi için, genel cerrahi uzmanına, daha ideal olarak, genel cerrahlar içinden meme hastalıkları ve cerrahisi konusunda uzmanlaşmış bir meme cerrahına gitmek en uygun olanıdır. Meme hastalıkları, meme kanseri tedavisi ve meme cerrahisi bilgi ve deneyim gerektiren konulardır.
Bunun için ileri merkezlerdeki genel cerrahi uzmanlarına başvurulmalıdır.
Sağ el başın arkasına yerleştirilir. Muayene sol elin 2-3 parmak ucu ile gerçekleştirilir. Meme başı çevresinden başlayarak ve meme dokusuna hafifçe bastırarak saat yönünde halkasal hareketler ile herhangi bir duyarlılık veya kitle olup olmadığı kontrol edilir. Tüm meme muayene edildikten sonra koltukaltına bakılır.
Memede oluşan iyi ya da kötü huylu oluşumların ameliyat yöntemiyle alınması, Genel Cerrahi'nin konuları arasında yer almaktadır. Özellikle meme gibi takip süreci gerektiren bazı durumlarda, Genel Cerrahi koruyucu hekimlik yönüyle de işlev sağlamaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Meme cerrahisine hangi doktor bakar? Meme cerrahisi ameliyatlarını meme hastalıkları ve meme kanseri tedavisi yapan genel cerrahi uzmanları yapmaktadır.
Meme hastalıkları polikliniği hizmetinin sunulduğu hastaneler şunlar: "Bakırköy Dr. Sadi Konuk, Haseki, Şişli Etfal, Vakıf Gureba, Okmeydanı, Taksim, Dr. Lütfi Kırdar Kartal, Haydarpaşa Numune, Göztepe, Ümraniye, Fatih Sultan Mehmet ve İstanbul eğitim ve araştırma hastaneleri."
Meme muayenesi hastanın belden üstü çıplak olarak yapılır. Başörtü veya fuların çıkartılıp boyun kısmının açık kalması da önemlidir. Boyunda bulunan lenf düğümleri ya da birçok hastamda fark ettiğim gibi guatr saptanması bu şekilde mümkün olmaktadır. Hasta önce dik bir şekilde karşıdan görülecek şekilde oturtulur.
Bunun yanı sıra uzmanlar, 40 yaş ve üstü kadınların, yılda bir mutlaka mamografi çekimi yaptırmasını önermektedir. Ayrıca kişisel olarak şüphe duyuluyor ya da ailede meme kanseri öyküsü bulunuyorsa; doktor, daha erken ve daha sık aralıklarda tarama yaptırılması gerektiğini söyleyebilir.
Yapılan açıklamada, kan tahliliyle teşhisin, mamografi kadar güvenilir olduğu belirtildi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kanser tarama sisteminin Türkiye genelinde aile hekimlerinin kullanımına açıldığını duyurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından kanser taramasında randevu sisteminin aile hekimlerinin kullanıma açıldığını duyurdu.
Türkiye'de meme, kolorektal ve serviks kanserleri taramaları Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ile Aile Sağlığı Merkezleri tarafından ücretsiz yapılıyor. Ayrıca 41 mobil araçla da kanser tarama hizmeti veriliyor.
Memede ele gelen kitle varlığında, gidilmesi gereken doktor genel cerrahi uzmanı, daha ideali meme cerrahisi ile özel olarak uğraşan genel cerrahi uzmanlarıdır.
Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir. Meme kanserleri en sık olarak üst dış kadranda (yüzde 45) görülür.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Onkologlar, kanser ve kanser türevleri ile ilgilenmektedir. Kanserin oluşumunun nasıl olduğu, yapısı, neden olduğu, tanısı ve tedavisi dahil, cerrahi operasyonlar ile de uğraşmaktadır. Onkolojinin alt alanları da bulunmaktadır.
40 yaş üzerinde olmak meme kanseri riskini doğrudan artıran önemli faktörlerden biridir. 20'li yaşlardan itibaren her yaş grubundan kadında görülebilen bu kanser türü en sık 45-60 yaş arasında ortaya çıkar.
Mamografi, hazırlık ve çekimi süreci olmak üzere yaklaşık 15 dakika kadar sürer.
Anadolu Sağlık Merkezi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli “Memesinde sorun tespit edilen her yaştaki kadın ve herhangi bir sorunu olmayan 40 yaş ve üstü kadınlar mamografi çektirmelidir” diyor.
Meme kitlelerinin büyük çoğunluğu memede ele gelen kitle şeklinde saptanır ancak daha küçük boyutlu olup doktor muayenesi sırasında saptanamayacak kadar küçük olanlar ise memeye yönelik yapılan tetkikler ile (Meme usg-mamografi-MR) gibi daha küçük boyutlu olan kitlelerde saptanabilir.
Memede Kist Nasıl Teşhis Edilir? Memede kist teşhisi için meme ultrasonu ya da mamografii çekilebilir. Eğer görüntüleme yöntemleri yetersiz gelirse ince iğne aspirasyonu ya da meme biyopsisi gerekebilir. Ancak genelde mamografi sayesinde hem küçük hem büyük kistleri görüntülemek mümkündür.
Meme kanseri olan hastaların % 1-2 'sinde meme ağrısı olmaktadır. Fakat çok nadir de olsa memede ağrı, kanserin tek belirtisi olabilir. Bu sebeple memede ağrı şikayeti olan bir bayanın mutlaka bir genel cerrahi uzmanı tarafından muayene edilerek, tetkikler sonrasında değerlendirilmesi gerekmektedir.
Doktor randevusu telefonla veya online portallardan alınabilir. Özel hastane ve kliniklerin kendi portallarından veya kendi telefon santralleri aranabilir. Devlet hastaneleri içinse MHRS platformundan kolayca randevu alınabilir. MHRS adresine gidin.
Mamografi radyolojik bir inceleme olduğu için, mamografi sonucuna radyoloji doktoru bakar. Bu nedenle mamografi çekimi ve görüntülerin yorumlanması için alanında tecrübeli bu konuda bilgi birikimi yüksek olan “Meme Radyoloji Uzmanı” doktoruna başvurması önerilir.
Meme cerrahisi meme koruyucu cerrahi ve meme kanseri tedavisi için kullanılan bu yöntemlerin kullanıldığı bir tıp alanıdır. Meme cerrahisinde meme ultrasonografi, dijital mamografi ve manyetik rezonans inceleme (MRI) gibi görüntüleme teknikleri kullanılarak kitle tespiti yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri