Öz: Balkanlarda üstün devlet konumuna yükselmek isteyen Bulgaristan, 1915 yılında Almanya, Avusturya-Macaristan ve Osmanlı Devleti ile birlikte İttifak bloğuna girerek Birinci Dünya Savaşına katılmıştır.
1915 Osmanlı-Bulgar Hudut Tashihi Antlaşması Bulgaristan ve Osmanlı İmparatorluğu arasında 6 Eylül 1915 tarihinde imzalanan antlaşmadır. İki ülke arasındaki sınırı Bulgaristan lehine genişletilerek, Bulgaristan'ı Birinci Dünya Savaşı'na İttifak Devletleri tarafında katmayı sağladı.
Neuilly Antlaşması, I. Dünya Savaşı ardından savaştan galip çıkan İtilaf Devletleri'yle İttifak Devletleri arasında düzenlenen Paris Barış Konferansı'nda öngörülen antlaşmalardan biridir. İtilaf Devletleri'yle Bulgaristan arasında 27 Kasım 1919 tarihinde imzalanmıştır.
Bulgaristan'ı Almanya ve Osmanlı Devleti safında Birinci Dünya Savaşı'na sokmak amacıyla yapılan bu antlaşma ile Bulgaristan'a Doğu Trakya'dan Türk toprağı verildi.
Osmanlı-Bulgar Savaşı (1367-1373), Osmanlı Devleti ile Bulgar Krallığı arasında yapılan ve Osmanlıların kesin zaferiyle sonuçlanan savaş. Osmanlılar savaş sırasında Aydos, Karin ovası, Kızılcaağaç Yenicesi, Yanbolu, İslimiye, İhtiman, Samokov ve Rila'yı ele geçirerek topraklarına kattı.
İlgili 40 soru bulundu
Bulgaristan, Rusya'nın çabalarıyla 13 Temmuz 1878'de Berlin Antlaşması ile Osmanlı Devleti'ne bağlı bir prenslik haline gelmiştir. Din, eğitim, kültür ve siyaset alanında Bulgar çabaları 1908 yılında bağımsızlıkla sonuçlanmıştır.
Osmanlı döneminde Bulgaristan tarihi, Osmanlı İmparatorluğu'nun, 14. yüzyılın sonlarında İkinci Bulgar İmparatorluğu'nun dağılmasıyla birlikte ortaya çıkan daha küçük krallıkların fethinden başlayıp, 1878'de Bulgaristan'ın bağımsızlığına kadar yaklaşık 500 yıllık bir zamanı kapsamaktadır.
Edirne, Dimetoka, Kırklareli Osmanlılarda kalacak. Kavala ve Dedeağaç Bulgaristan'a bırakılacak. Meriç nehri iki ülke arasında sınır kabul edilecek. Bulgaristan Krallığı'ndaki Türkler'in siyasi, dini ve sosyal hakları korunacak.
Aynı süreçte İtilaf Devletleriyle masaya oturan Bulgarlar, Selanik Antlaşmasıyla Birinci Dünya Savaşından çekilmiştir. Tam anlamıyla teslimiyet belgesi olan Selanik Antlaşması neticesinde İtilaf Devletleri, Bulgaristanı işgale başlamış ve Doğu Avrupada üstünlüğü ele geçirmiştir.
Dünya Savaşı sonrasında Avrupa'da gerçekleşen en büyük göç olayı olarak tarihe geçti. Haziran-Temmuz-Ağustos 1989 döneminde yoğunlaşan göç hareketi neticesinde bir yıl içinde 345 bin 960 kişi Türkiye'ye göçtü ve bu sayı 1990 yılı sonu itibarıyla 360 bine ulaştı.
Balkan Savaşı'nda Osmanlı Devleti ağır yenilgiler aldı ve Edirne dahil Rumeli'de çok önemli topraklarını kaybetti. Londra Antlaşmasına göre Midye - Enez sınır hattı çizildi. Ancak kısa süre sonra Bulgaristan az toprak aldığını öne sürdü ve 2. Balkan Savaşını başlattı.
II. Dünya Savaşı başlarında hem Türkiye hem de Bulgaristan tarafsızlığını ilan etmiş ancak savaşın ilerlemesiyle birlikte Bulgaristan tarafsızlık siyasetini terk ederek Mihver Devletleri tarafında savaşa katılmıştır.
I. Dünya Savaşı'nda İngiltere, Fransa, Sırbistan ve Rusya İmparatorluğu'nun oluşturduğu (daha sonra İtalya, Yunanistan, Portekiz, Romanya ve ABD'nin katıldığı) İtilaf Devletleri, Almanya ve Avusturya-Macaristan'ın oluşturduğu (daha sonra Osmanlı İmparatorluğu ve Bulgaristan'ın katıldığı) İttifak Devletleri'yle savaştı.
ii) Londra Barış Antlaşması ve Sonuçları
30 Mayıs 1913 Londra Antlaşması, savaşı sona erdirmiştir. Bu Antlaşma ile Osmanlı ve Bulgaristan sınırı “Midye-Enez” hattı olmuştur.
Bulgaristan kaybettiği yerleri geri almak amacıyla, özellikle de Çanakkale Cephesi'nde İtilaf Devletlerinin başarısız olması üzerine 1915'te, içerisinde Osmanlı Devleti'nin de bulunduğu İttifak Devletleri yanında I. Dünya Savaşı'na katıldı. ).
Karaağaç ve civarı Türkiye'ye bırakıldı. Türkiye-Bulgaristan sınırı 29 Eylül 1913 tarihli İstanbul Antlaşması'ndaki sınır olarak kabul edildi.
13 Temmuz 1878 tarihinde ise ilgili devletlerin de katılımıyla Berlin Antlaşması yürürlüğe girdi. Bu antlaşmanın Bulgaristan için önemi ise özerkliğe kavuşmuş olmasıdır.
Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin başarılı olduğu tek cephe Çanakkale Cephesi olmuştur.
1885'te Doğu Rumeli'yi Osmanlılardan alan Bulgaristan Prensliği'nin 5 Ekim 1908 tarihinde krallık olmasıyla kurulmuştur. Bulgaristan de jure olarak Osmanlı'ya karşı bağımsızlığını bildirmiştir. I. Balkan Savaşı'nın başlatıcısı olmuş ve Balkanlarda etnik bir devlet olmuştu.
1877-78 Osmanlı - Rus Savaşı sonrası imzalanan Berlin Antlaşması ile Osmanlı Tuna Vilayeti topraklarında Bulgaristan Prensliği kurulmuştur. Daha sonra bu prenslik 1885'de Balkan Dağları güneyindeki Doğu Rumeli Vilâyeti'ni ilhak ederek büyümüş ve 1908'de ise krallık ilan ederek bağımsız olmuştur.
Bildiğimiz üzere Osmanlığı İmparatorluğu, 1299-1923 yılları arasında varlığını sürdürmüş bir Türk devletidir. 16. yüzyıla doğru dünyanın en güçlü imparatorluğu haline gelmiş ve 600 yıl boyunca doğu ve batı dünyası arasında bir köprü işlevi görmüştür.
Osmanlı Arabistanı, Arap Yarımadası'nın 1517-1918 yılları arasında Osmanlılar tarafından yönetildiği dönemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri