Memenin şekli genellikle 3-6 ay içinde oturur. İki meme arasında duyu farkı olması normaldir.
Kadının adet görmeye başlaması ile birlikte meme dokusu gelişerek süt kanallarının ucunda süt bezleri oluşur. Memenin ergenlikle başlayan gelişimi her kadın için farklı seyreder. Her adet döneminde meme dokusu bir miktar daha gelişir ve bu gelişim 30'lu yaşlara kadar devam eder.
Adet'e birkaç gün kala (Beklenen adetten 10 ile 7 gün öncesine) adetin 8. gününe göre meme dokusu yüzde 50 daha büyür. Meme hassaslaşır, ellendiğinde acıma ya da ağrı hissi duyulabilir.
Memede şekil değişikliği birçok nedene bağlı gelişebilir. Gelişimsel bozukluklar, adet döngüsü, hamilelik, emzirme dönemi ve hormonal değişimler, meme asimetrisinde bozukluklara yol açabilir. Memede meydana gelen şekil bozukluklarının bir diğer nedeni de kistlerdir.
Ancak genellikle her iki meme de birlikte büyümeye başlar. Meme tomurcuklanması ile birlikte, memelerde ağrı da olabilir. Ergenlik süresi boyunca memeler büyümeye devam eder. Meme ucu ve meme başı da (kırmızı-kahverengi alan) büyür.
İlgili 17 soru bulundu
Meme dokusu, yağ hücreleri, kanallar ve lobüllerden (süt bezleri) oluştuğu için en yaygın meme büyümesi nedeni aşırı kilo almadır. Kilo alıp verilse bile büyümesi kalıcılaşabilir.
Meme sarkmasından kurtulmanın en kesin yolu meme dikleştirme (mastopeksi) ameliyatıdır. Sporla memeyi dikleştirmek mümkün değildir.
Eğer her iki memede küçük ve farklı boyutlarda ise değişik boyuttaki meme silikon protezler ile her iki meme eşitlenebilir. Meme sarkıklığı arasındaki farklılık durumlarında meme dikleştirme ameliyatı ile düzelme uygulanır. Bir memenin büyük olduğu olgularda küçültme ameliyatı fayda sağlar.
Sarkan memelerin ameliyat olmadan dikleşmesi veya daha iyi bir görünüme kavuşması mümkün değildir. Çünkü memelerin sarkması diğer etkenlerin yanı sıra yer çekimiyle alakalı olan doğal bir süreçtir. Sarkmamış memelerde meme başı meme alt çizgisinin üzerinde kalmaktadır.
Göğüslerinin ilk çıkmaya başladığı andan itibaren ortalama olarak 5 yıl içinde büyümeleri tamamlanır. Yine de bazı kızların göğüsleri sanki bir gecede çıkmış gibi olsa da bazılarında bu gelişme daha uzun sürebilir. Göğüslerin 20 yaşlarındayken bile hala gelişmeye devam edebilir!
Memelerin gelişmesi (telarş) başlarken, menarş, bundan yaklaşık iki yıl sonradır. Son yıllarda genç kızlarda telarş yaşında daha erken yaşlara kayma olduğu bildirilmektedir. Meme gelişinin başlaması ortalama 9–8 yaşındadır. Ortalama 8–13 yaşlar arasında başlaması olağandır.
Yani en azından 18 yaşına gelmiş kişilerin göğüs büyütme ameliyatına izin verilir. Bunun yanı sıra belirtmek gerek ki, herkesin fiziksel ve psikolojik gelişimi aynı yaşta tamamlanmaz ve bazen bu yaş 18'den fazla olabilir. Bu yüzden de bu tür bir kararın özenle alınması gerekir.
Meme insanoğlunun türünü belirleyen bir organdır ve ergenlikle birlikte gelişmeye başlayan meme dokusu sayesinde insan türü diğer dünyadaki türlere üstünlük sağlamıştır. Meme dokusu ergenlikle gelişmeye başlar ve genellikle meme gelişimi 16 yaş civarında tamamlanır.
Süt ürünleri ve soya daha büyük göğüsler için etkilidir. Bir gün soya sütü, diğer gün soya peyniri kullanın. Tavuk bageti tüketilmesi meme büyümesini artırır. Keten tohumu, akdarı ve arpa meme büyümesini; ayçiçeği, kabak ve anason tohumları memelerdeki gelişmeyi uyarır.
İleriki yaşlarda meme büyümesi ve sarkması daha sık görülüyor. Meme küçültme yaparken mutlaka vücudun orantısına ve kilo durumuna dikkat edilmelidir.
3) Meme ucunu yukarı bakması: Mükememel memede, meme ucu direk karşı tarafa ya da yere doğru bakmamalı; hafif yukarı doğru bakması çok daha hoş. Ama tabii ki gökyüzünü de görmemeli: 20 derecelik bir açıyla koyu renkli meme ucunun hafifçe yukarı dönmesi mükemmel memenin özelliklerinden biri.
Dekolte estetiğini de oldukça kötü gösteren, dahası omurgada çeşitli bozukluklara sebep olan göğüs asimetrisi kendiliğinden düzelebilen bir şey değildir, cerrahi müdahale gerektirir.
Sarkmış olan göğüslerin normal şekline getirilmesi işlemi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanları tarafından gerçekleştirilen “mastopeksi” (göğüs dikleştirme, göğüs toparlama, meme dikleştirme veya meme toparlama) ameliyatı ile yapılır.
Bu kaslar, göğüs dokularının göğüs duvarınızdan asılmasını sağlayan bağlarla hizalanır. Push-up sutyen kullanımı bu kasların aktivitesini azaltır. Zamanla bu kaslar erozyona uğrayarak zayıflayabilir. Bu durun göğüslerde sarkmayla sonuçlanır.
Günde 20 defa ağırlık kaldırma hareketinin uygulanması, göğüslerin küçülmesinde işe yaramaktadır. Yapılan egzersizler zor olmadığı gibi son derece eğlencelidir. Şınav egzersizinden ağırlık kaldırma egzersizine geçerken birkaç dakika dinlenmekte fayda vardır.
Meme asimetrisi ameliyatından 2 ay kadar sonra spor yapılabilir. 1 hafta sonra hasta normal yaşantısına döner.
hayır büyütmez. sadece yumuşama ve sarkmaya yol açar.
Ortalama büyüklükteki bir göğüs, kadın vücudunun yağ oranının %4-5'ini ihtiva eden kadın memesi yaklaşık 500 gram ağırlığında.
Yerçekimi, artan yaş, sık kilo alıp verme, doğum ve emzirme, yanlış sutyen kullanımı sarkmanın başlıca nedenleridir. Meme derisindeki elastikiyet kaybı sarkmaya neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri