Kitle ameliyatı kaç saat sürer? Memedeki bir kitleyi çıkartmak için lokal ya da genel anestezi altında kitleyi çıkartmak, ortalama 20-30 dakika içerisinde kitle çıkartılır. Hasta aynı gün taburcu edilir.
Memenin alınmasını gerektiren ameliyatlarda (mastektomi) süreç biraz daha uzun sürer. Ancak, yaklaşık olarak 2 ila 3 hafta içerisinde hasta normal yaşamına dönebilir. Memenin alınmadığı (meme koruyucu) ameliyatlarda ise, süreç daha hızlı ilerler. Ameliyattan sonraki 10-15. günde hasta işini gücünü yapacak hale gelir.
İşlem genellikle 100-150 dakika kadar sürer. Ameliyattan çıkışta o taraftaki kol sargıyla gövdeye yaklaştırılmış ve ön kol askıya alınmış durumdadır. Ameliyat bölgesinden dışarıya doğru uzanan bir dren (ameliyat sahasından dışarıya uzanan 3-4 mm çapında bir hortum) bulunur. Hastanede bir gece yatış yeterlidir.
Hastanın normal yaşamına dönmesi bizim için ideali ameliyat sonrası dönebilir. Kısıtlamaları vardır örneğin spor yapmak, iş hayatına dönme gibi kısıtlamaları vardır. Hastanın 1-2 haftaya ihtiyacı vardır. Ama genellikle 1 haftaya biz hastayı normal yaşantısına dönmüş olarak kabul ederiz.
Tümör dokusu iyi huylu bile olsa genelde ameliyat ile tamamının çıkartılması gerekmektedir. Aynı zamanda iyi huylu tümörlerde kemoterapiye ve radyoterapiye gerek duyulmamaktadır. Kötü huylu tümörlerde ise ameliyat öncesinde radyoterapi uygulanabilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Muayenede sınırları düzgün, hareketli, sertçe kitleler olarak ele gelir. Genellikle 2-3 cm. çapındadırlar; nadiren çok büyük çaplara ulaşarak memede asimetriye neden olabilir.
Alkol ve sigaradan kaçınınız. Meme ameliyatı sonrası yüzme, yoga, suda aerobik ve ritmik yürüyüşler faydalıdır. Ameliyattan sonra uçak veya otobüs ile seyahat ederken mutlaka hekiminize danışınız. Gerekiyor ise mutlaka kolunuza bandaj yapınız veya kolluğunuzu kullanınız.
Meme büyütme ameliyatı sonrası sütyenin ne kadar süre giyilmesi gerekir? Göğüs büyütme ameliyatlarından sonra özel cerrahi sütyen her hastaya giydirilir. Bu sütyeni hastalarımızın 3-4 hafta giymelerini isteriz. Bu süre içinde 5-7 gün arayla doktorunuzun önerisi doğrultusunda sütyeniniz yıkanabilir.
Meme kitleleri için yapılan ameliyatlarda bu ameliyata özel bir risk yoktur.
Hem şişlikler hem de morluklar bu dönemde olabilir. Ve bunlar 3 günden sonra süratle azalır. Bahsettiğim gibi burada en önemli şey hastanın özel sütyen kullanması ve aşırı hareketlerden kaçınması. Bu kurallara uyduğu sürece 3 günden sonra normal yaşantısına dönebilir.
Ameliyatı gerçekleşen hastanın büyük oranda bir gün içerisinde hastaneden taburcu olması mümkündür. Oluşan ağrılar normal olmakla birlikte, verilen ağrı kesici ilaçlar ile desteklenir. Ameliyat işleminden sonra hastaya verilen özel medikal özellikteki sutyeni hastanın bir ay boyunca kullanması gerekir.
Silikon meme protezi ile göğüs dikleştirme ameliyatlarının ilk iki gününde kişiye göre farklılık gösteren değişen oranda ağrı olabilir. Bu ağrılar doktorunuzun verdiği ilaçlar ile azaltılıp hafifleyebilir. Ağrılar üçüncü günden itibaren azalıp 5 ile 7 günden sonra iyileşirler.
Bu başlangıçta biraz daha fazla, aylar içinde giderek hissin geri gelmesi yaklaşık olarak 1 yıl içinde tamamen geri gelme şeklinde olmaktadır.
Ameliyatı yapan hekimler arasında net bir görüş birliği olmasa da genellikle 24-48 saat sonra bile alanın suya teması mümkündür. Yara iyileşmesi açısından bakıldığında, iyi kapatılmış bir yarada işlemden 48 saat sonra epitelizsayon örtüsü gerçekleşmiştir. Bu aşamadan sonra yaranın sudan etkilenmemesi gerekir.
Meme büyütme ve dikleştirme ameliyatı da diğer kesi içeren tüm operasyonlar gibi iz bırakmaktadır.
Tüm memesi alınmış kadınlarda da, göğüs duvarının üzerinde meme kanserinin tekrarladığı görülebilir. Koltuk altında ve lenf bezelerinde meme kanserinin tekrarladığı görülmektedir. Ya da vücudun başka bir yerinde, başka organlarda da meme kanseri tekrarlamalarını, ortaya çıkmalarını görmek mümkündür.
Memedeki kistin tehlikeli olup olmadığı sadece boyutuna bağlı değildir. Ancak kitlenin 2 cm üzerinde olduğu tespit edilirse doktora başvurulmalıdır.
Memedeki kitlenin nedeninin mamografi ve ultrason ile anlaşılamaması durumunda kitleye biyopsi yapılarak örnek alınır ve nedeni kesin bir şekilde incelir. Memede tespit edilen kitleye iyi huylu teşhisi konmuşsa tedaviye gerek yoktur.
Kistler iyi huylu yapılardır ve genellikle tedavi gerektirmezler. Bununla beraber, memesinde kitle veya değişiklik farkedenler hemen doktora başvurmalı ve bu kitlenin ne olduğu araştırılmalıdır. Bazı kistler kendiliğinden kaybolabilir. Büyük ve hastada rahatsızlık uyandıran kistler iğne ile boşaltılırlar.
Meme Küçültme Sonrası Medikal Sütyen Kullanımı
Daha sonra bu kesiler estetik dikişlerle kapatılır. Meme ameliyat bölgesi ilk günlerde enfeksiyon riskine karşı bandajlarla kapatılır ve ameliyat bölgesinin korunması için tıbbi korse diğer adıyla medikal sütyen giyilmesi istenir.
Dren genellikle ertesi sabah sorunsuz bir şekilde çıkartılır. Hasta ameliyattan çıktıktan birkaç saat sonra tümüyle kendine gelir, konuşabilir ve ağızdan gıda alabilir. 5-6 saat sonra serum ihtiyacı kalmaz.
5-7 gün içinde ağır, yorucu ve uzun süreli olmamak koşulu ile her türlü aktiviteyi yapabilecek kadar iyileşme olur. 7 gün sonra araba kullanabilir. Kullanılan dikişler eriyen dikişse alınmasına gerek yoktur. Erimeyen dikiş kullanıldıysa 12.-14. günde ince bantla birlikte alınır.
1) Erken Evre Meme Kanserleri. Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir.
Marul, göbek salata, ıspanak ve pazı sıkça yenmelidir. Salatalarda soğan sarımsak ve domates bulundurulmalıdır. Portakal ve limon başta olmak üzere taze meyve tüketiminden kaçınılmamalıdır. Meme kanseri tedavisi sonrası diyette tam tahılların yenilmesinin arttırılması da önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri