Memelerde kaşıntının zararsız nedenleri. Meme enfeksiyonları (mastit): Emziren kadınlarda sıklıkla görülür; memede enfeksiyon bulguları ağrı, kızarıklık, kaşıntı olabilir. Mastit tedavisi için antibiyotik gerekebilir. Eğer tedavi sonrası iyileşme görülmezse o zaman meme kanseri ihtimallerine göre araştırılır.
Çoğu zaman, göğüsler büyürken areolalar ve meme uçları değişir. Doğumdan sonra emzirmek de kaşıntının önemli bir nedeni olabilir. Bebeğin emzirme sırasında yanlış tutulması meme ucunda mikro-lezyonlara ve dolayısıyla meme ucunda kaşıntıya neden olabilir.
Göğüslerinizde mantar enfeksiyonu varsa, meme başı ve areolada aşağıdaki gibi belirtiler olabilir: Acı Kaşıntı ve batma hissi. Yara ve çatlak oluşumu buna bağlı olarak kızarıklık, egzama, kabuklanma oluşması
Kadınların meme başı bölgelerinde ortaya çıkan kabarcıklar genelikle emzirme dönemlerinde değişen hormonlarıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu lezyonlara süt kabarcığı da denilmektedir ve vücut sağlığı olarak herhangi bir endişe verici sonuç doğurmaz ancak çoğu kadınlar için önemli bir estetik sorun olarak görülür.
Memenin Paget Hastalığı
Meme başında görülen oldukça nadir bir meme kanseri tipidir. Süt kanallarından başlar ve meme başına ve çevresindeki daha koyu renkli kısıma (areola) yayılır. Meme başında hassasiyet, kaşınma, yanma ve aralıklı kanlı meme başı akıntısı gibi şikayetler görülebilir.
İlgili 29 soru bulundu
*50 yaş üzeri kadınlarda daha sık görülüp ortalama yaş 57'dir, nadiren erkeklerde de görülebilir. Bu hastalık için bilinen risk faktörleri diğer meme kanseri türleri için tanımlananlarla aynıdır.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Memede veya koltuk altında geçmeyen şişlik, memede çukurlaşma, meme ucunda veya meme derisinde şişlik, kızarıklık ya da kalınlaşma, meme boyutu veya şeklinde değişiklik, meme ucunun içe doğru dönmesi ve meme ucunda akıntı meme kanserinin belirtileridir.
Bazı emziren kadınlarda meme uçları bebeğin ağzı, sıkı giysiler veya nem nedeniyle tahriş olduğundan meme ucunda dermatit veya egzama oluşabilir. Emzirmeyen kadınlarda da meme başı ve meme başı egzaması da görülebilir.
Memenin kahverengi kısmında görülen kabarcıklar, genellikle süt kanallarında bir tıkanıklığa veya iltihaba işaret edebilir. Bu durumlar genellikle zararsız olabilir, ancak yine de doktorunuzla paylaşılmalı ve değerlendirilmelidir.
Diyabet (şeker hastalığı) meme enfeksiyonu nedeni olabilmektedir. Mantar enfeksiyonları meme enfeksiyonuna zemin hazırlayabilir. Sigara kullanımı gibi nedenler meme enfeksiyonu nedenleri arasında sayılabilir.
Vücut mantarının yaygın görülen alt türlerinden biri tinea versikolordur. Malassezia bakterisinin kontrolsüz çoğalması nedeniyle ortaya çıkan mantar hastalığı çoğunlukla göğüs, sırt, bel ve kol bölgelerinde belirtilere neden olur. Kırmızı, pembe ya da kahverengi halkalar şeklinde kaşıntılı bölgeler görülür.
Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir. Meme kanserleri en sık olarak üst dış kadranda (yüzde 45) görülür.
Meme hastalıkları ve tedavisi konusunda eğitimi olan doktorlar genel cerrahi uzmanlarıdır.
Kızarıklık sorunu genellikle alerjik reaksiyonlardan oluşmaktadır. Memede kızarıklık alerjik reaksiyonlar dışında nadir önemli cilt hastalıklarından da kaynaklanıyor olabilir. Çok nadir de olsa iç hastalıklarının vücut dışına vurması ile de kızarıklıklar meydana gelmektedir.
Memede kızarıklık oldukça sık rastlanılan bir şikayettir. Sıklıkla alerjik reaksiyonların bir sonucu olarak görülen bu durum meme iltihabından kaynaklanabileceği gibi kanser gibi önemli hastalıkların bir belirtisi de olabilir.
20'li yaşlardan itibaren her yaş grubundan kadında görülebilen bu kanser türü en sık 45-60 yaş arasında ortaya çıkar. Dolayısıyla 40 yaşından itibaren tüm kadınların yılda bir kez meme muayenesi yaptırmaları, tercihen meme cerrahına başvurmaları önerilir.
Kanser kaşıntısı nasıl olur? Kanser kaşıntısı, tümörün salgıladığı maddelerden veya vücudun tümöre tepki vermesinden kaynaklanır. Bu kaşıntılar vücudun her yerinde olabilir ancak bacaklarda ve göğüste daha yaygındır Genellikle kanser tedavisi görülünce azalır.
Elle muayene ve düzenli taramalar çok önemli
Mamografide meme kanseri, elle hissedilir hale gelmeden çok daha küçükken saptanabilir. Düzenli tarama mamografisi yapılanlarda meme kanserinden ölüm oranı % 33 azalmaktadır.
Meme kanseri kadınlarda en sık rastlanan kanser türüdür. Tüm dünyada ortalama dört yüz bin kadın.
Meme kanserinin erken dönem belirtilerinin başında meme dokusu içerisinde kitle hissedilmesidir. Bu durum ise her adet dönemi sonrasında kendi kendine uygulanacak olan elle muayene sürecinde belli olmaktadır. Her kitle meme kanseri habercisi değildir ancak her kitle mutlaka kontrol alında tutulmalıdır.
Meme kanseri belirtileri arasında meme ucundan akıntı gelmesi, şekil bozukluğu, meme ve koltuk altı bölgesinde şişlik ve / veya kitle varlığı gibi semptomlar yer alır. Meme kanseri tedavi yöntemleri ise meme kanserinin teşhis edildiği evreye göre farklı şekillerde yapılır.
Memede olağan dışı şişlik veya boyut artışı, Adet dönemlerinde memede rastlanabilenden farklı karakterde ağrı, Meme başından akıntı; özellikle pembe, kırmızı renkte, Koltuk altında sertlik, şişlik veya kitle.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri