Göğüs ucunu önce sağa ve sola ardından yukarıya aşağıya masaj yaparak hafifçe dışarı çıkarabilirsiniz. Pompa kullanımı da göğüs ucunun dışarıya çıkmasında etkili olabilir. Eğer meme ucu dışarıya çıkmıyorsa, bebeği memeye silikon meme ucu kullanarak emzirmek önerilir.
Çökük meme ucu farklı derece ve şekillerde olabilir mi? Hafif seviye diye nitelenebilecek çökük meme ucu olgularında, meme ucu çevresine basılarak ya da masajla, bazen de kendiliğinden meme ucu dışarı çıkar. Bu hastaların bir çoğunda süt kanalları etkilenmemiştir ve emzirme mümkündür.
Meme ucu çöküklüğü, meme ucunun gömülü olması (inverted nipple) nedir, neden olur? Meme ucunun gömülü/içeri çökük olması doğuştan olabileceği gibi hamilelik ve emzirme meme travmaları, meme küçültme ameliyatlarındaki komplikasyonlar, meme enfeksiyonları, memenin büyümesi, sarkması sonucu olabilir.
Gelişimleri ergenliğe giriş ile başlar ve 22 yaşına kadar bu gelişim sürer. Uçların henüz çıkmamış olması , arkasındaki sütbezlerinin , göğsün dış yapısı ile uyumlu gelişmemesi ve ucu geriye çekmesinden kaynaklanabilir.
Eğer hasta hali hazırda emziriyorsa çökük meme ucunun emzirme sürecinin tamamlanmasından sonra düzeltilmesi önerilir. Meme uçları bazen ameliyat sonrasında tekrar çökebilir. Bu bazen birkaç hafta, birkaç ay ya da birkaç yıl sonra gerçekleşebilir ancak bu durum çoğunlukla hamilelik ve emzirmeyle ilişkilidir.
İlgili 39 soru bulundu
Meme dokusu, yağ hücreleri, kanallar ve lobüllerden (süt bezleri) oluştuğu için en yaygın meme büyümesi nedeni aşırı kilo almadır. Kilo alıp verilse bile büyümesi kalıcılaşabilir.
Genellikle regl döneminde hassasiyetin artması gibi bir belirti gösterirler. Fibroadenom, memede meydana gelen küçük bir tümördür. İyi huylu bir tümör olup, meme kanseri ile ilişkisi bulunmamaktadır. Çoğunlukla ergenlik çağındaki genç kızlarda görülmekle birlikte; her yaşta karşılaşılabilirler.
Bu durumda meme başı çökük halde kalır. Meme başı çöküklüğüne neden olabilecek sonradan gelişen sorunlar arasında meme travmaları, hamilelik ve emzirme sonucunda memedeki büyüme ve sarkma, enfeksiyonlar sayılabilir. Herhangi bir sebep yokken aniden meme başı çöküklüğü olması ise mutlaka araştırılmalıdır.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir. Meme kanserleri en sık olarak üst dış kadranda (yüzde 45) görülür.
20'li yaşlardan itibaren her yaş grubundan kadında görülebilen bu kanser türü en sık 45-60 yaş arasında ortaya çıkar. Dolayısıyla 40 yaşından itibaren tüm kadınların yılda bir kez meme muayenesi yaptırmaları, tercihen meme cerrahına başvurmaları önerilir.
1 gram meme kanseri dokusu ortalama 8 yılda oluşur.
Başka bir deyişle, 1 cm meme kanseri oluşabilmesi için ortalama 5 yıl geçmektedir. Eğer meme kanseri tedavi edilmez ise, uzak organ metastazları ile 5 yılda ölür. Erken evrede tedavisi mümkün iken, uzak organ metastazı yapmış evrede tedavisi mümkün değildir.
Meme Ağrısı Olan Mutlaka Doktora Görünmelidir
Meme ağrısının en sık sebebi memedeki yapısal değişikliklerdir. Meme ağrısının kanserle ilişkisi yok denilecek kadar azdır. Meme kanseri olan hastaların % 1-2 'sinde meme ağrısı olmaktadır. Fakat çok nadir de olsa memede ağrı, kanserin tek belirtisi olabilir.
Her memede 15-20 adet lob denilen bölüm vardır. Biçim olarak her bir lob bir üzüm salkımına benzetilebilir. Lob, lobül ve süt kesecikleri ince süt kanalları ile birbirine bağlanmaktadır. Bu kanallar meme başına doğru birleşerek gelirler ve memenin tam ortasında areola denilen koyu renkli bölgede meme başına açılırlar.
Meme derisinde kızarıklık, olağan dışı ağrı, Meme başında gelişen yara veya egzama benzeri durumlar, Her iki meme arasında boyut farkı gelişmesi ve asimetri oluşması, Koltuk altında ele gelen bezelerin ortaya çıkması meme kanserinin belirtileri arasında gösterilir.
Hastalığın Evreleri
Boyun ve göğüs kemiğinin yanındaki lenf bezlerine de sıçrayabilir. Biraz daha ilerlerse kanser; göğüs kasları, kaburga kemiklerine de sıçrar. İleri evrede (Evre 4, metastatik hastalık) hastalık kemik, karaciğer, akciğer, beyin gibi diğer organlara sıçrar.
Süt meme başından uygun şekilde boşalmazsa, kanallar iltihaplanır ve şişmiş olarak tıkanmış süt kanallarına yol açar. Kanallarda sütün tutulması çeşitli nedenlerden dolayı olabilir.
Göğüste Süt Birikmesi Olduğunda
Eğer ki, bebeğiniz memenizi almakta zorluk çekiyorsa bu durumda muhakkak meme pompaları ile göğüs sağılarak boşaltılmalıdır. Ağrınız çok fazla olursa ağrı kesicilerle takviye edilmelidir. Bu durum süt kanallarınızın tam olarak boşaltılmadığı ile ilgilidir.
Buz kompresi ya da sıcak kompres göğüslerinizi rahatlatacaktır. Soğuk uygulamalar, şişliği azaltırken göğsün uyuşmasını sağlar. Sıcaklık ise göğsünüzdeki şişkinliğin yumuşamasına yardımcı olacak. Mümkün oldukça sıcak suyla duş almayı unutmayın.
Piercing takılarak meme uçlarının dik tutulması sağlanabilir. Bu işlemin yaptırılacağı kişinin lisanslı olmasına dikkat edilmelidir. Estetik operasyonla meme uçları belirginleştirilerek dışarı dönük olarak konumu değiştirilmektedir. Kalıcı bir sonuç için en iyi çözümdür.
Bir göğsüm diğerinden küçük ne yapmalıyım? Bir memenin küçük bir memenin büyük olduğu durumlarda küçük olan memeye protez uygulanarak eşit hale getirilebilir. Ya da meme bir meme çok büyükse ve o büyüklükte meme istenmiyorsa büyük olan memeye meme küçültme ameliyatı yapılabilir.
Bu konuda tercih edilebilecek en cazip yöntem ise Aquafilling adı verilen uygulamadır. Bu uygulama ile göğüs altına dolgu malzemesi enjekte edilir. Bu sayede göğüslerin belli bir oranda büyümesi sağlanır ancak yine de cerrahi yöntemler kadar etkili olduğunu söylemek mümkün değildir.
Memelerin gelişmesi (telarş) başlarken, menarş, bundan yaklaşık iki yıl sonradır. Son yıllarda genç kızlarda telarş yaşında daha erken yaşlara kayma olduğu bildirilmektedir. Meme gelişinin başlaması ortalama 9–8 yaşındadır. Ortalama 8–13 yaşlar arasında başlaması olağandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri