4- 5434 sayılı yasa kapsamında memur olanların kız çocukları ise, 1 Ekim 2008'den önce doğmuş olmak ve evlenmemek şartıyla, 25 yaşına kadar başka hiçbir şarta bağlı olmadan anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı alma haklarına sahiptirler.
1/10/2008 öncesi bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlıkyardımlarından faydalanan kız çocukları ise 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren desağlık yardımlarından, daha önce olduğu gibi sigortalı veya evli olmadığı süreceyaş şartı aranmaksızın faydalandırılacaktır.
SSK'lı Bağ-Kur'lular ile bunların emeklilerinin çocuklarına okumaları durumunda en fazla 25 yaşına kadar sağlık yardımı veren SGK, memurların kızlarına ise evleninceye kadar yaşına bakılmaksızın sağlık yardımı yapıyor.
01.10.2008 tarihinden sonra kanun kapsamında sigortalı olan anne/baba ile 01.10.2008 tarihinden sonra doğan kız çocukları için yaş ve öğrenim durumuna göre bakmakla yükümlü olunan kişi olma sınırlaması; kız çocuklarının 18 yaşına kadar, ortaöğretim görmesi halinde 20, yükseköğretim görmesi halinde de 25 yaşına kadar ...
Aile yardımı ödeneğinin memurların çocuklarına ödenmesinde 25 yaşının doldurulup doldurulmadığı hususu da üzerinde durulması gereken bir konudur. Bu çerçevede orta öğrenimi veya üniversiteyi bitiren çocukların yaş şartını taşımaları halinde bu ödemeden faydalanmalarına herhangi bir engel bulunmamaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Çocuk Yardımı: 1 Ocak - 30 Haziran 2024 tarihleri arasında geçerli çocuk yardımı tutarı; - 0-6 yaş (72'nci ay dahil) grubunda yer alan çocukların her biri için (500*0,760871 =) 380,44 TL'dir. - 0-6 yaş grubu dışında kalan çocukların her biri için (250*0,760871=) 190,22 TL'dir.
Devlet memurunun, geçimini sağladığı üvey çocukları için de bu ödenek verilir. Aile yardımı ödeneğinin ödeme usulü: Madde 203 – Aile yardımı ödeneği Devlet memurlarına her ay aylıklarıyla birlikte ödenir. Karı ve kocanın her ikisi de memur iseler bu ödenek yalnız kocaya verilir.
Genel olarak yaşı 0-70 arasında olan kişiler, tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanabilirler. Bazı sigorta şirketleri üst limiti 55 olarak belirlerken bazı sigorta şirketlerinde bu sınır, 55-80 yaş arasında değişmektedir. 80 yaş için sigorta yapan ise yalnızca bir sigorta şirketi vardır.
Lise ve dengi öğrenimden mezun olan gençlerimiz mezun oldukları tarihten sonra 20 yaşını, yükseköğrenim görüyorken mezun olan gençlerimiz ise mezun oldukları tarihten sonra 25 yaşını geçmemek üzere iki yıl süre ile primleri Devlet tarafından karşılanmak suretiyle genel sağlık sigortasından yararlanma hakları ...
Ebeveynlerden yalnız birisinin sigortalı olması halinde çocuklar sigortalı olan ebeveyn üzerinden herhangi bir işleme gerek kalmadan otomatik olarak sağlık hizmetlerinden faydalandırılır. Ancak ebeveynlerin ikisinin de genel sağlık sigortalısı olması halinde çocuklar baba üzerinden faydalandırılır.
18 yaşın üzerindeki kız çocuklar, 01.10.2008 öncesi bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık yardımlarından faydalanmıyorsa; erkek çocukları gibi yaş ve eğitim durumlarına göre anne veya babasının sağlık sigortasından yararlandırılacak.
Eğer anne veya babanın sigortası aktifse sistem öğrencilik bilgisini de otomatik çekmekte ve öğrenci anne ve ya babası üzerinden öğrenim süresi boyunca sigortadan yararlanabilmekte. Otomatik olarak açmadıysa Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurarak sigortayı başlatmanız gerekmekte.
Bekar kız çocuğu örneğin, orta öğretime devam etmemesi halinde 18 yaşını tamamladığında babası üzerinden sağlıktan yararlanma hakkı sona erecektir. Ancak bu durum 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı sayılanlar için geçerlidir.
5510 sayılı Kanundan önce sigortalıdan veya emekliden sağlık yardımı alanlar 5510 sayılı kanundan sonrada devam edecektir. Öğrenci ise öğrencilik bitene kadar, Kız çocuğu ise evlenene veya işe girene kadar devam eder.
Çünkü 18 yaşından küçük olan kişiler de anne-babalarının sigortasından yararlanırlar. Eğer anne-babanın genel sağlık sigortası tescili yoksa gerekli primi devlet karşılar. Çalışanların primlerini ödeme sorumluluğu ise işverenlere verilmiştir.
Bu açıklamalara göre; memurun, sigortalı sayılmayan veya isteğe bağlı sigortalı olmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan eş ve çocukları ile ana ve babaları da bakmakla yükümlü olunan kişi sıfatıyla genel sağlık sigortasından yararlandırılacaktır.
Genel Sağlık Sigortası 1 Ocak 2012 itibarı ile başladı. Bundan sonra 18 yaşın üzerindeki herkesten sağlık sigortası primi kesilecek. Eğer 18 yaşın üzerindeki kişi lisede öğrenim görüyorsa 20; üniversite eğitimi alıyorsa 25 yaşına kadar primleri devlet tarafından karşılanacak.
Sigorta başlangıcının olması için kişinin belirli bir yaşa gelmesi gerekir. 18 yaşını doldurmamış kişilere bazen staj ya da benzeri durumlardan dolayı sigorta yapılmaktadır. Fakat bu yapılan bu sigorta, sigorta başlangıcı olarak ele alınmamaktadır. Sigorta başlangıcının sayılabileceği en erken yaş 18'dir.
İki yıl dolduktan sonra genel sağlık sigortasına (GSS) tabi oluyorlar. Buna göre, bu yaz liseden veya üniversiteden mezun olan gençler, herhangi bir işe giremezlerse iki yıl boyunca GSS primi ödemeden sağlık hizmeti alabilecekler.
Üniversiteden mezun olan bir genç, 24 yaşındaysa iki yıl değil bir yıl prim ödemeden sağlık hizmeti alabilir, yaş 25'i geçti mi primini kendi ödemek durumunda.
Bazı genel sağlık sigortalıları ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için gerekli olan sağlık yardımı talep ve taahhüt formu ile müracaat işlemlerinin e- Devlet Kapısı üzerinden yapılması sağlanmıştır.
T.C. uyruklu tüm öğrenciler yükseköğrenimleri süresince ve 25 yaşını aşmadıkları müddetçe, bakmakla yükümlü olan kişilerin (anne, baba, vb.) sigortasından yararlanabilir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 202 nci maddesinde, "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. aradaki fark ödenir. Bu fıkrada yer alan gösterge rakamlarını 3 katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir. Dul memurların çocukları için yukarıki fıkralar hükmü uygulanır.
Aile yardımı başvurusu yapmak için www.turkiye.gov.tr adresine erişim sağlayın Sonrasında "Kamu Personeli Aile Bildirimi" yazın ve açılan pencerede "Uygulamaya Git" butonuna tıklayın. Kısa zaman sonra "Aile Yardımı ve Aile Durum Ekranı"na yönlendirileceksiniz.
Güncellenen katsayılar dikkate alınarak hesaplanan ve 01.01.2024 – 30.06.2024 döneminde uygulanacak olan gelir vergisinden istisna edilecek aylık çocuk yardımı tutarları aşağıdaki gibidir: 0-6 yaş grubunda bulunanlar için 380,44 TL. 6 yaş üzeri için 190,22 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri