MEB personel alımı başvuruları için geri sayım başladı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, merkez ve taşra teşkilatında 260 sözleşmeli fizyoterapist ile 2 bin 593'ü aşçı, 3 bin 279'u aşçı yardımcısı olmak üzere 5 bin 872 destek personeli istihdam edileceği duyuruldu.
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) sözleşmeli fizyoterapist ve sözleşmeli destek personeli (aşçı ve aşçı yardımcısı) alımı için başvuru süreci bugün başladı. Başvurular, 21.Mart 2022–01 Nisan 2022 tarihleri arasında alınacak.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bakanlık taşra teşkilatında sözleşmeli aşçı yardımcısı olarak görev yapan 3 bin 85 personelin aşçı kadrosuna atandığını bildirdi.
Okullarda; aşçıya yardımcı olmak, yemeklerin pişmeye hazırlanması, dağıtımı, bulaşık ve temizlik işlerini yürütmek üzere aşçı yardımcısı görevlendirilir. Aşçı bulunmadığı zaman onun görevlerini yapmak.
Aşçı yardımcılığı eğitimi almak için herhangi bir ön şart yoktur. Eğitime katılmak isteyenlerin sadece ilkokul mezunu olması yeterlidir. Eğitim süresi ise kuruma göre değişmekle birlikte ortalama 6 aydır. Eğitim sonunda başarılı olan öğrencilere aşçı yardımcılığı sertifikası verilir.
İlgili 31 soru bulundu
Chef's Table mutfak akademisi öğrencileri, wacs ile uluslararası alanda en geçerli mesleki yeterlilik sertifikasına sahip bireyler olurlar. Aşçılık Sertifikası sayesinde tüm dünyadaki uluslararası otel ve işletmelerde çalışma imkanı elde ederler.
Aşçı yardımcısı olarak çalışmaya başlayan kişilerin ilerleyen zamanlarda usta aşçı olabilir. Usta aşçı olmaları için öğrenmeye açık olmaları, kendilerini geliştirmeleri ve usta aşçı olabilmek için gerekli olan eğitimlere katılmaları gerekir.
Aşçı yardımcısı, malzemeleri keser, pişirir ve servis eder. Ayrıca, aşçının talimatlarını uygulamak ve mutfakta temizlik yapmak da görevleri arasındadır.
Haftalık Süre: Günde 6 saat x 5 gün = 30 saat b. Toplam Süre : 34 hafta x 30 saat = 1020 saattir.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Aşçı maaş beklentisi aylık ortalama 29.400 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 26.400 TL ile 37.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Aşçı maaşı 23.500 TL iken, en yüksek ise 75.000 TL'dir.
Şef yardımcısı; menü hazırlama, maliyet hesaplama, mutfakta yapılacakları koordine etme ve çalışanların görev dağılımını yapma gibi konularda şefe yardım eden meslek çalışanına verilen isimdir. Mutfak idaresinde şeften sonra sorumlu olan kişi tanımı ise şef yardımcısı nedir sorusuna cevap olarak ifade edilebilir.
Kararnameye göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nda sözleşmeli destek personeli olarak, alım ilanlarına göre aynı şartlarda olan aşçı ile aşçı yardımcısı kadrolarına atananlardan aşçı olanlar memur kadrosu olarak aşçı kadrosuna, aşçı yardımcısı ise memur kadrosu olarak 'hizmetli' kadrosuna atanacağı öngörülmüştür.
Aşçı Yardımcısı olanlar, kafeterya ve restoranlarda, Aşçı Yardımcısı olanlar, yemek fabrikalarında, Aşçı Yardımcısı olanlar, ulaşım araçlarının yiyecek-içecek üniteleri vb. yerlerde çalışabilirler.
Kontenjanda yoğunluk olması durumunda noter huzurunda kura çekilerek belirleme yapılacaktır. Ancak KPSS şartı olmasa da özel bazı başvuru şartları vardır. Adayların MEB onaylı Hijyen Sertifikası, MEB onaylı Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası ve MEB onaylı Aşçılık Kalfalık Belgesine sahip olmaları beklenmektedir.
Aşçı yardımcıları; restoran, kafe, otel, gemi, okul ve aşevlerinde çalışır.
Okullarda; aşçıya yardımcı olmak, yemeklerin pişmeye hazırlanması, dağıtımı, bulaşık ve temizlik işlerini yürütmek üzere aşçı yardımcısı görevlendirilir.
4.3. Yemekhanenin genel temizliğini aşçının uygun gördüğü ve hijyen kuralları çerçevesinde yapar. 4.4. Yemeklerin servis edilmesini aşçının direktifleri doğrultusunda gerçekleştirir. 4.5. Bulaşıkları yıkar.
Yardımcı aşçı olmak için yaş sınırı 18-50 olarak belirlenmiştir.
Aşçılık mezunu kişilerin çalışmayı seçtiği başlıca yerler özel yemek işletmeleri ve devlet kurumlarıdır.
Bu kurslar, yemek pişirme teknikleri, yiyecek ve içecek sunumu, malzeme seçimi, temel hijyen ve güvenlik, mutfak ekipmanlarının kullanımı ve menü planlaması gibi konuları kapsar. Aşçı yardımcılığı kursları, restoranlar, oteller, yemekhaneler gibi yiyecek-içecek sektöründe çalışmak isteyenler için tasarlanmıştır.
(MYK) Mesleki Yeterlilik Belgesi, ülkemiz ile diğer ülkeler arasında karşılıklı tanıma anlaşması imzalamış ülkelerde geçerlidir. MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri, 2019 yılından bu yana tüm mesleklerde Türkçe-İngilizce olarak çift dilde düzenlenmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı aşçılık sertifikası almak isteyenler, MEB'e bağlı Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleri (METEM) veya Mesleki Eğitim Merkezleri'ne (MEM) başvurabilirler. Bu merkezler, aşçılık alanında eğitim veren kurumlardır ve MEB tarafından yetkilendirilmiştir.
Meb onaylı Aşçılık sertifikası nedir ve nereden alınabilir? Aşçılık sertifikası Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Özel Kurs'lar yada Halk Eğitim merkezleri tarafından eğitim sonunda kursiyerlere verilen bir belgedir. Eğitimler çeşitli kategorilerde ve 2 ay'dan başlıyarak 6 ay'a kadar çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri