657 sayılı Kanunun Yıllık İzni düzenleyen 102'nci maddesinde; "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür.
Devlet Memurlarının İzin süreleri
657 sayılı kanunun 102. maddesine göre, Devlet memurlarının yıllık izin süresi; Hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, Hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür.
İşte yukarıda bahsettiğim Ek 20'nci madde kaldırıldığından ve memurun yurtdışına çıkmak için izin alması gerektiğine dair özel bir madde de olmadığından, yurtdışına çıkmak isteyen memurun bunun için özel bir izin alması gerekmez.
102-113 arasındaki maddelere göre: Devlet memurlarına, yıllık izin, mazeret izni, hastalık izni, doğum izni, ailevi nedenlerle izin, ölüm izni, askerlik izni, evlenme izni, çocukluk çağı hastalığı izni, öğrenim izni, idari izin, izinli sayılma gibi çeşitli izinler verilebilir.
Hükmü yer almaktadır. İşbu kanuna tabi kamu görevlilerin içinde bulundukları yıl ve geçmiş yıllara ait yıllık ücretli izinler yanar. Örnekle açıklamak gerekirse; 2022 yılında yalnızca 2021 yılından kalan izinler kullanılabilir 2020 yılı öncesi kalan yıllık ücretli izinler ise artık kullanılamaz.
İlgili 31 soru bulundu
İş Kanunu'na göre yıllık izin süresi 50 ve üstü, 18 yaş ve altına 20 günden daha az olamaz. İzin süreleri paraya çevrilip çalışana teklif edilemediği gibi çalışan da böyle bir talepte bulunamaz.
Bu durum yıllık izin kullanan devlet memurlarının ihtiyaç anında ve acil durumlarda kurumlarca geri çağrılabilmelerini sağlamak için kullanılan bir yoldur. Sonuç olarak devlet memurlarının tatillerde ikamet ettikleri il hudutlarını ancak yetkili amirin izniyle terketmesi mümkündür.
657 sayılı Kanunun "yıllık izin" başlıklı 102'nci maddesine göre; Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan 10 yıla kadar (10 yıl dahil) olanlar için 20 gün, hizmeti 10 yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok 2'şer gün eklenebilir.
Eskiden il dışına izinsiz çıkmaya disiplin cezası veren yasa hükmü vardı. Ama bu hüküm 2011 yılında 657 de yapılan değişiklikle kaldırıldı. O yüzden il dışına çıkarken izin almaya gerek yoktur.
23 Mayıs 2002 tarihi itibarıyla kadın memurların emekliliği hak edebilmesi için 20 yıllık hizmet süresini tamamlamasına kalan süre eğer 2 yıl ve 2 yıldan az ise o zaman ödemesi gereken prim yine 20 yıldır. Tamamlaması gereken yaş ise 40'tır.
Yıllık izin kullandırılmayan memurun dava açması
İşte memur bu “yıllık izin kullanma talebinin reddi işleminin iptali” için idare mahkemesinde dava açmak hakkına sahip olacaktır. Davayı kazanırsa, haliyle idarenin mahkeme kararı doğrultusunda memura yıllık iznini kullandırması gerekir.
Yukarıdaki hüküme göre; 1- Memurlar, günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti verilmeksizin çalıştırılabilir. 2- Bu durumda, fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabıyla izin verilmelidir. 3- Verilen iznin en çok 10 günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullanılabilir.
Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda memurların kanuni izinlerini kullanırken yurt dışına gitmelerine ve izinlerini yurt dışında geçirmelerine engel bir durum bulunmamaktadır.
657 sayılı Kanunun Yıllık İzni düzenleyen 102'nci maddesinde; "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür.
Madde 103 - Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izliyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.
108 inci maddenin (E) bendinde: " E) Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
PTT A.Ş. ' de resmi ve dini bayram günlerinde çalışan personelin fazla çalışma ücreti, saat ücretinin 4 katının 8 saate tekabül eden tutarı üzerinden ödenmektedir. Kütüphaneler, müzeler, turizm danışma büroları ve kültür merkezlerinde bayramda çalışanlaraın fazla çalışma saat ücreti dört katı üzerinden ödenmektedir.
Devlet memurunun hastalanması sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ederek muayene edilmesi sırasında ya da muayene sonrası tetkik ve tahlillerde geçirdiği sürelerde memurun izinli sayılması, ancak bu izin muayene süresi, tetkik ve tahlil süresi ile sınırlıdır.
Türkiye'de devlet dairelerinde çalışan 3 milyondan fazla kamu görevlisinin bir kısmı ek iş yapıyor ya da yapmak istiyor. Bu konuda sınırlamalar olsa da memurların ek iş yapmaları mümkün. Memurların ve diğer görevlilerin başka işlerde de çalışmalarıyla ilgili olarak çerçeveyi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çiziyor.
Maaş nakil ilmühaberinden 15 günlük mehil müddet izni hesaplanarak süre bitiminde göreve başlatılır. Personelden nüfus cüzdanı fotokopisi, fotoğrafı, banka hesap numarası, bilgi formu, yeni atanan sözleşmeli ve Memur personel ile başka kurumda naklen atanan personelden mal bildirimi istenir.
Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.
15 yıl hizmetinize karşılık 61 yaşınızı doldurmanız şartı ile müracaatınız halinde emekli olabilirsiniz.
Yıllık iznini ikamet ettiği belediye veya köy sınırı dışında başka bir yerde geçirmek isteyen memura zorunlu hallerde yetkili amirin uygun bulması halinde gidiş ve dönüş için ikişer gün olmak üzere yıllık izinle birlikte en fazla 4 gün (daha az verilebilir ya da hiç verilmeyebilir) yol izni verilebilir.
Mesai günü memuriyet mahalli dışından yani il dışından alınan hastalık raporlarının geçersiz olduğu ancak mevzuat gereği yalnızca geçici görev ve kanunî izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar durumunda il dışından rapor alınabileceği belirtilmekte ise de bu kural birçok memur tarafından bilinmemektedir.
personele yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabıyla izin verilebilir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yıl içinde kullandırılabilir.” hükmü uygulanabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri