Oyuncu çocuklar koşarak mendil hakeminin içinde olduğu dairenin içine gelirler. Oyun oyuncu çocuklardan birisinin mendili alıp takımının bulunduğu dip çizgiden çıkacak şekilde koşması ile sürer. Dip çizgisinin herhangi bir yerinden çıkması ile biter. Eğer vurulmadan sahayı terk ederse kazanır.
İlk gelen mendili alıp grubuna götüremez ise, diğer bir deyişle ikisi de ebenin yanına aynı anda gelmişlerse rakipler arasında bir kapışma başlar. Rakipler devamlı birbirlerinin dalgın anlarını kollarlar. Bu nedenle birbirlerinin dikkatlerini dağıtmak için çeşitli bakışlar atar, hareketler yapar ve laf söylerler.
Mendil kapmaca oyunu 10'ar kişilik iki takım arasında oynanır. Takımlar sayışmadan sonra saha seçimi yaparak yerlerini alırlar. Oyuncular dip çizginin gerisine forma numaralarına göre küçükten büyüğe doğru sıralanırlar.
KÖŞE KAPMACA NASIL OYNANIR? Her oyuncuya 4 farklı renkte üçer adet toplam 12 küp dağıtılarak oyun başlar. Oyunda amaç; bir kare oluşturacak şekilde 4 köşeye 4 farklı renkte küp yerleştirip sayı kazanmaktır. Oyuncuların ellerinde küp kalmadığında oyun biter.
İlgili 35 soru bulundu
Uygulama: Karşı karşıya konumlanmış iki gruptan birisi “Menekşe mendilin düşe, bizden size kim düşe?” dediğinde, karşı grup rakibin en zayıf kişisini seçerek yarışı kazanmaya çalışır. Amaç, ortadaki öğrencinin elindeki mendili kaparak rakip grubun sayısını sıfıra indirmektir. Çarpışma olmaması için önlem alınmalıdır.
Sandalye sayısı oyuncu sayısından bir azdır. Oyuncular herhangi bir müzik eşliğinde dans etmeye başlarlar ve müzik durduğunda herkes sandalye kapmaya çalışır. Ayakta kalan oyun dışı kalır ve her arada bir sandalye çıkarılır. Böylece en son kalan oyunu kazanmış olur.
Oyun Alanı: Bu oyun açık alanda veya kapalı spor salonlarında oynanabilir. Oyun alanının yüzeyi, düz olmak kaydıyla parke, çim veya toprak olabilir. 2. Saha ölçüleri: Oyunun saha ölçüleri 40 m x 20 m veya 28 m x 15m ebadında dikdörtgen olmalıdır.
Karaman'da Oynanan Çocuk Oyunları - Karaman. Açıklama: MENDİL KAPMACA: İki gurup halinde oynanır.
Yarışmalar, ortaya çıkmamış potansiyel güçlerle bağlantı kurar. En iyi yetenek, gayret, yaratıcılık ve estetiğin gösterilmesini sağlar.
Koşmaca oyunları; açık havada koşarak oynanan oyunlardır. Bu tür oyunlarda çocuklar koşar, kovalar, kaçar, yakalamaya çalışır. Sürekli bir hareketlilik söz konusudur. Saklambaç, köşe kapmaca, kovalamaca, çömel kurtul gibi oyunlar koşmaca oyunlarına örnektir.
Oyuncuların amacı, kendi kalelerini korurken rakip takımın kalesini ele geçirmektir. Bunun için oyuncularından birinin karşı kaleye doğru koşup çizgiye (kale) ayak basması yeterlidir. Ancak rakip elemanlar izin vermez, peşlerinden koşarak el değdirirler veya rakip başka oyuncu kendisine el değdirir.
Oyunculara 4 farklı renkte üçer adet küp dağıtılarak oyun başlar. Oyunda amaç; Bir kare oluşturacak şekilde 4 köşeye 4 farklı renk küp yerleştirilip sayı kazanmaktır. Oyunun sonunda oyuncuların ellerinde küp kalmadığında oyun biter. Oyun esnasında oyuncular her yaptıkları kareden dolayı 1 puan kazanır.
Mendil kapmaca oyunu günümüzde birçok okulda ilkokul ve okul öncesi çocuklarına oynatılan bir oyundur. Öğretmenler bu oyunların tüm detaylarını bilmek durumundadır. Çünkü çocukların fiziksel gelişimine katkısı olan ve mücadele ruhlarını güçlendiren oyunlar arasında yer alır.
En az dört kişi ile oynanan aşık oyunu başlamadan önce tüm oyuncular, aşıklarını havaya atar ve üste gelen şekle göre oyunun başı seçilir.
Oyunculardan biri doktorun tuttuğu sayıyı tahmin ettiğinde doktor "Aspirin!" diye bağırır ve diğer oyuncuları kovalamaya başlar. Yakalanan oyuncular da ebeye katılır ve diğerlerini yakalamaya çalışır. Sona kalan (yakalanmayan) oyuncu oyunu kazanır.
Evcilik gibi hayal ve taklit oyunları, komşuculuk, saklambaç, kukla oyunları, top, çizgi, kör ebe, ip atlama, misket, çelik-çomak gibi geleneksel oyunlar ülkemizde çocukların en çok tercih ettiği oyunlar arasındadır (Pehlivan, 2005).
Körebe, çelik, çelik-çomak, gömme çelik, kemik, saklambaç, kazık, dokuz kiremit, beş taş, dokuz taş gibi eğlenceye yönelik oyunlar, zekaya dayalı dokuz korgol veya dokuz kumalak gibi oyunların yanında orta oyunu tarzında düğün ve diğer özel gecelerde oynanan seyirlik oyunlar da bu kapsama girer.
MENDİL KAPMACA: İki gurup halinde oynanır. Ortaya bir medil konur ve guruplar eşit uzaklıkta ikiye ayrılır. Orada, oyunu yöneten (ebe) kişinin işaretiyle guruplar, mendili öncelikle kapıp eşlerine getirmeye çalışırlar.
Ebe olarak seçilen oyuncunun gözleri mendil veya eşarp gibi bir malzemeyle bağlanır ve ebe etrafını göremez hale getirilir. Diğer oyuncular ebenin etrafında dolaşır ve ona dokunurlar. Ebe onları yakalamaya çalışır. Ebe gözleri kapalı şekilde birini yakalarsa o ebe olur.
Oyunda amaç, karşı rakibe çizgi çizerek üçgen yaptırmadan üçgenler yapmaktır. Bu nedenle çizilen çizgilere dikkat edilmelidir. Bir şekilde oyunculardan biri iki noktayı birleştirerek üçgen elde ederse, üçgenin içine adının baş harfini yapar. Böylece üçgenin kime ait olduğu belli olsun.
Bir çocuk mamba olarak belirlenir. Mamba yılanı çocukları yakalamaya çalışır, yakalanan çocuk yılanın arkasına geçerek omuzlarına tutunur ve gittikçe uzayan yılan gövdesinin parçası olur. Sadece yılanın başını oluşturan en öndeki “mamba” çocuk diğerlerini yakalayabilir. Alanın dışına çıkan çocuk oyun dışında kalır.
Oyuncular, daire şeklinde yerleştirilen 9 sandalyenin dışında durur. Bir kişi, kayıtlı bir melodiyi açmaktan sorumludur. Oyuncular melodi eşliğinde sandalyelerin etrafında döner. Sonra melodi aniden durduğunda oyuncular, kendisine en yakın sandalyeye oturmaya çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri