Menopoz geçişi (perimenopoz), ortalama olarak son adet döneminden dört yıl önce başlar. Bu dönem, düzensiz adet döngüleri, yoğun hormonal dalgalanmalar, genellikle sıcak basmaları, ruh hali değişiklikleri, uyku bozuklukları ve cinsel işlevdeki değişiklikler ile kendini gösterir.
Adet dönemlerinin normalden daha sık veya daha az olmaya başlaması, Adet kanamasının eskisinden daha az sürmesi, Bir veya daha fazla adet döngüsünün atlanması ve adet görülmemesi, Sıcak basması veya depresyon gibi menopoz belirtilerinin ortaya çıkması menopoza yaklaşıldığının habercisidir.
Seyrek adet gören, sıcak basmaları ve psikolojik rahatsızlıkları olan bir kadından adetin üçüncü günü alınan kanda FSH ve LH hormonları artmışsa menopoz tanısı konabilir. Düzensiz adet gören bir kadında FSH düzeyi 40 pg/ml üzerinde ise menopoz tanısı kesinlikle konur.
Daha uzun veya daha kısa adet döngüleri, adet dönemleri arasında lekelenme veya vajinal kanamadaki değişikliklerin görüldüğü premenopoz dönemi olarak da isimlendirilen erken menopozun ilk belirtileri şunlardır: Ateş basması Gece terlemeleri. Cinsel ilişki sırasında vajinada kuruluk ve ağrı
Menopozda ise kısa dönemde kadınların yaklaşık %80'inde sıcak basması görülmekle birlikte terleme, yorgunluk, uykusuzluk, depresyon, stres, anksiyete, iştah değişimleri, sinirlilik, baş ağrısı, depresyon, huzursuzluk, eklem ve kas ağrıları, çarpıntı hissi ve uykusuzluk gibi şikayetler de olabilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Menopoz sonrası kadınlarda vajen epitelinde değişik derecelerde atrofîk değişiklikler oluşur. Vajen zamanla kısalır ve daralır. Vajen cildi incelmiş, rugalar düzleşmiştir. Yüzey damarlarının yırtılması düzensiz olarak dağılmış noktasal kanamalar ve kahverengiye çalan akıntıya sebep olabilir.
Menopozda östrojen azaldığı için kaslarda biriken laktik asidi vücuttan kolayca atılamaz bun bağlı olarak bel ve kasık ağrıları, sırt ağrıları gittikçe artar. Düzenli yürüyüş ve egzersiz ve bol sıvı almak bu şikayetleri azaltmaya yardımcı olabilir.
Ergenlikle birlikte aktif konuma geçen ve aylık adet döngüsü esnasında gelişimini tamamlayarak olası bir sperm tarafından döllenmek üzere rahme geçiş yapan yumurta hücreleri; yumurtalıkta sayı ve gelişim açısından yetersiz kaldığında menopoz dönemi başlar.
Menopoz ilk belirtilerini, 40 yaş sonrası, yaklaşık 55 yaşa kadar geçen süre içerisinde görülen regl düzensizlikleri ile gösterir. Ardından regl kanaması tamamen biter. 40 yaş öncesi gerçekleşen menopoz ise, prematür over yani halk arasında yaygın bilinen adıyla erken menopoz olarak adlandırılır.
Düzenli olarak yıkanın veya duş alın. Her gün antiperspirant kullanın. Bol giysiler giyin ve pamuklu iç çamaşırı gibi nefes alan doğal kumaşlardan üretilen giysileri tercih edin. Alkol, kafein, baharatlı yiyecekler ve sigara içmekten kaçının.
Eğer menopoz semptomlarından bazılarını taşıyor ve menopozdan şüpheleniyorsanız evde menopoz testine başvurabilirsiniz. Ayrıca bu testlerin yapılması için en uygun dönem adetin 2 veya 3.günü olarak bilinir.
Kadınların %5'i 55 yaşından sonra (geç menopoz), %5'i 40-45 yaş arasında, %1'ide 40 yaşından önce (erken menopoz) menopoza girmektedir. Ülkemizde menopoz yaşının ortalama 46-48 yaş olduğu bildirilmektedir.
Menopoz dönemi tümör kistlerinde ise karın şişliği, bölgedeki organlara baskı nedeniyle sık idrara gitmek, kabızlık şikayetleri,bazen “postmenopozal” adı verilen menopozda vajinal kanaması başlangıcı, karın ağrısı gibi şikayetler özellikle büyük boyutlu tümörlerde menopoz döneminde karşılaşılan semptomlardır.
Menopoz süphesi söz konusu ise, adetin 3. günü yapilan kan tahlilleri ile çesitli hormon düzeyleri ölçülmektedir. Bu tahliller için açlik veya tokluk gerekmemektedir. Eger hasta uzun süredir adet görmüyorsa tahliller herhangi bir gün yapilabilir.
Bu menopoza geçiş dönemi perimenopoz olarak adlandırılmaktadır. 6 yıl ya da daha fazla sürebilir, son menstruel periyodu izleyen 1 sene sonrasında sona erer.
Menopoza giren kadınların vajinal akıntıları genellikle azalır ve incelir. Ancak hormonal değişiklikler nedeniyle bazı kadınlar daha kalın, renkli veya rahatsız edici bir akıntı yaşayabilirler.
Genellikle 45 yaş civarında adetlerin tamamen kesilmesinden 1-2 yıl önce adet düzenindeki değişiklikler ile ilk belirtiler başlar. Menopoz belirtileri ne kadar, kaç yıl sürer ? Ateş basması ve terleme gibi belirtiler ve psikolojik sıkıntılar sıklıkla 1-2 yıl sürer ve biter, nadiren daha uzun sürebilir.
Menopoza ; Elma sirkesi, soya, E vitamini, Siyah yılan kökü, Hayıt bitkisi, tarçın, Akupunktur, yoga, Menopoz egzersizleri Menopoza iyi gelmektedir.
Yumurtalık, kolorektal veya rahim kanserleri benzeri sağlık sorunlarında uygulanan radyasyon tedavisi yumurtalıklara sıklıkla kalıcı ama bazen geçici olarak zarar verebilir. Bu durumda yalancı menopoz gelişebilir. Hormon seviyelerindeki ani değişim sonucu adet döngüsü geçici olarak durabilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olarak ta bilinen hekimler;rahim ağzı, fallop tüpleri, yumurtalıklar, uterus, vajina ve kadın üreme sisteminde uzmanlaşmıştır. Adet problemleri, doğum kontrolü, cinsellik, menopoz ve kısırlık sorunları teşhis ve tedavisini jinekologlar yapar.
Menopozda sıklıkla rahim ağzı (serviks) iyice küçülür ve tıkanabilir. Bu da rahmin içinde sıvı birikmesine yol açıp ağrıya sebep olabilir. Ayrıca kadınlık organlarına ait enfeksiyonlar da ağrıya yol açabilir.
Menopoz döneminde bu duruma bir de düşen östrojen seviyesi ekleniyor. Bu süreç boyunca hızla düşen östrojen miktarı kemik erimesi riskini artırıyor. Bu süreçte yaşanan yapısal değişiklikler kemik ve eklemlerde ağrılara sebep oluyor.
Bakteriyel vajinozisde kötü kokulu (çürük balık kokusu), beyaz, krem gibi bir akıntı izlenir. Mantarda ise kaşıntı ile birlikte süt kesiği gibi beyaz bir akıntı görülür.
Menopoz Bittiği Nasıl Anlaşılır? Menopoz bittiğini anlamak için kişinin son iki yıl içerinde hiç adet olmamış olması gerekmektedir. Burada özellikle kadınların regl döngüsünün bitmesi anlamına gelmektedir. Burada kadınların adet kanaması bitmektedir.
Menstrüasyonun yavaşlaması ve en sonunda tamamen durması yani kadının her ay gördüğü adet kanamasının yavaşlaması ve sonlanması, kadın vücudundaki en büyük enerji sarfiyatının ortadan kalkması anlamına gelir. Metabolizma birden yavaşlar. Menopoz döneminde, istisnalar dışında, tüm kadınlar, bu sebeple kilo alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri