Bunun için; sağlıksız üretilen hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalı, trans yağ tüketilmemeli, sebze-meyve ağırlıklı beslenilmeli, alkolden uzak durulmalı, düzenli ve tek eşli bir cinsel hayat sürülmeli, stressiz bir yaşam tercih edilmeli, spor yapılmalı ve sigara içilmemelidir.
Kuru baklagiller, tam buğday ekmeği, sebze ve kabuklu meyveler ve yulaf posadan zengindir. Gün içerisine yayarak bol su için. Günde en az 2 lt su içmek metabolizmanızı hızlandıracaktır. Kırmızı et tüketiminizi azaltarak yerine balık, tavuk veya hindi tüketebilirsiniz.
Menopozda östrojen azaldığı için kaslarda biriken laktik asidi vücuttan kolayca atılamaz bun bağlı olarak bel ve kasık ağrıları, sırt ağrıları gittikçe artar. Düzenli yürüyüş ve egzersiz ve bol sıvı almak bu şikayetleri azaltmaya yardımcı olabilir.
Melisa çayı sakinleştirici etkilere sahiptir. Bu dönemde; baharatlı, acılı şeyler yememeli, kahve, çay ve sigara mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır. Bol bol sebze yemeli; süt, ıhlamur veya adaçayı içilmelidir.
İlgili 31 soru bulundu
Gece yastığınızın altına koyacağınız buzlu bir kalıp sayesinde yastığınızı soğutmak ve ateş hissettiğinizde yastığı çevirerek serinlemek iyi gelebilir. Ayrıca uyuduğunuz odanın serin olması da ateş basması ve terleme sıklığını azaltır.
Menopoz, bir kadının hayatının normal bir parçasıdır ve her zaman tedavi edilmesi gerekmez. Sağlıklı bir menopoz dönemi için dengeli beslenme, düzenli egzersiz, düzenli uyku rutinleri genel sağlık durumunuzu iyileştirecek ve kemik sağlığınızı koruyacaktır.
Bunların en önemlileri; C ve E vitaminleri, likopen, selenyum, çinko ve beta karotendir. Menopoz dönemindeki kadınların en önemli sorunlarından olan kan yağları, kilo artışı ve kemik erimesinin kontrolünde egzersizin olumlu etkilerinin olduğu bilinmektedir.
Genellikle 45 yaş civarında adetlerin tamamen kesilmesinden 1-2 yıl önce adet düzenindeki değişiklikler ile ilk belirtiler başlar. Menopoz belirtileri ne kadar, kaç yıl sürer ? Ateş basması ve terleme gibi belirtiler ve psikolojik sıkıntılar sıklıkla 1-2 yıl sürer ve biter, nadiren daha uzun sürebilir.
Spor, sağlıklı bir yaşamın kilit noktası. Menopoz döneminde kemik sağlığını korumak ve ağrıları azaltmak için de yapabileceğiniz şeylerin başında, düzenli egzersiz geliyor.(2) Günlük yürüyüş rutinleri oluşturarak, pilates ve yoga gibi esneme ağırlıklı egzersizler yaparak kemiklerinizi güçlendirebilirsiniz.
Bazal metabolik hızın azalmasına sebep olan östrojen miktarındaki azalmanın yaşandığı bu dönemde yağlanma artar ve besin gereksinimleri de farklılaşır. Kilo verememe durumu menopoz döneminde sıklıkla görülen bir şikayettir.
Menopoz döneminde günlük beslenme düzeni ve alınan kalori miktarı değişmese, bel çevresinden kalınlaşma ve karın bölgesinde yağlanma artar. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir, tedavi edilmez ise karın ve bel bölgesindeki yağ oranı 2'ye katlanır.
Menopoz dönemi tümör kistlerinde ise karın şişliği, bölgedeki organlara baskı nedeniyle sık idrara gitmek, kabızlık şikayetleri,bazen “postmenopozal” adı verilen menopozda vajinal kanaması başlangıcı, karın ağrısı gibi şikayetler özellikle büyük boyutlu tümörlerde menopoz döneminde karşılaşılan semptomlardır.
Menopoz için bitkisel tedavi: Hayıt bitkisi
Bu, sıcak basmaları, terleme, vajinal kuruluk ve hatta hafif depresyon gibi belirtileri kontrol etmeye yardımcı olur. – Bir çay kaşığı kıyılmış bitki bir bardak sıcak su içinde karıştırılır. Kapak kapalı ve 15 dakika demlenmesi bekleniyor. Daha sonra süzülür ve sarhoş olur.
Menopoza bağlı ateş basmalarının giderilmesinde ( aynı zamanda E vitamini ve yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan ) Clonidine adlı ilaç kullanılır. Menopoza bağlı kemik erimesini engellemek için özellikle de osteoporoz riski yüksek olan kadınlarda biofosfonatlar kullanılır.
Menopoz Bittiği Nasıl Anlaşılır? Menopoz bittiğini anlamak için kişinin son iki yıl içerinde hiç adet olmamış olması gerekmektedir. Burada özellikle kadınların regl döngüsünün bitmesi anlamına gelmektedir. Burada kadınların adet kanaması bitmektedir.
Sıcak basması, 30 saniye ile 30 dakika sürebilir. Bunun nedeni, vücudun sıcaklığı düzenleme yeteneğini etkileyen östrojen seviyelerinin değişmesidir. Menopoz 45-55 yaşları arasında görülür. Semptomlar hafiften (bazı vakalarda) aşırı şiddetliye kadar değişebilir ve birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir.
Menstrüel kanama düzeninde değişiklik, kısa ya da uzun süreçli kanama, kanama miktarında artış ya da azalma, sıcak basmaları ve gece terlemeleri, uykuya dalmada zorlanma ve uyuma süresinde kısalma ve çarpıntı menopoza girildiğini işaret edebilir.
Kalsiyumun bağırsaktan emilimine ve kemikler tarafından depolanmasına yardımcı olan mucizevi bir hormon olan D vitamini, vücudun birçok işlevinde merkezi bir rol oynar. Özellikle menopoz sırasında ve sonrasında kadın sağlığı için en önemli destekleyicilerden biridir.
Ateş basması, vajinada kuruluk, ruhsal gerginlik gibi menopoz belirtileri de hormon tedavisi ile azaltılabilir. Bu dönemde verdiğimiz ilaçlar vücudun ihtiyacı olan hormonları yerine koymak içindir. Düzenli yıllık kontroller yapılarak 5 yıl ilaç kullanımı önerilir.
Özellikle 40 yaş ve menopoz sonrası vücudun artık kolajen üretme kabiliyetinin zayıflaması sonucunda kaybedilen kolajenlerin geri konulması ancak bunun için özel olarak geliştirilmiş takviyelerle mümkün olmaktadır.
Menopoza girdiniz ve artık adet kanaması dönemlerinizin geçmişte kaldığını düşündüğünüz halde aniden, tekrar kanama başladınız. Kanamanız büyük olasılıkla vajinal atrofi, vajinal kuruluk, rahimde myom (uterus fibroidleri) veya polip gibi kanser olmayan bir durumdan kaynaklanıyor olabilir.
Eğer ilaçlar aksatılır ya da önerilen zamanlar dışında kullanılır ise beklenen sonuç alınmayabilir. Menopoz dönemine giren bireyler bunu anladığı ilk andan itibaren bir doktora başvurmalıdır.
Bu dönemde vücudun döllenme için gerekli yumurtası yoktur. Bir kadın menopoz dönemine tam olarak girdiğinde artık gebelik riski yoktur ve cinsel ilişki sırasında korunmaya da gerek kalmaz. Ancak bu durum dışında kadınlarda adet kanaması tam kesilmeden her zaman gebelik riski vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri