hayir benzine geciyor ve devam ediyorsun.o da biterse evet itiyorsun. SSamet. Yok gaz bitince de devam ediyor gitmeye.
Tüm detayları bu yazımızda. LPG sistemi takılı araçlar dururken yada hareket halindeyken gaz bitmesi durumunda sesli uyarı vererek araç otomatik olarak benzine geçmesi beklenir.
Gazdan benzine geçerken butonu direk benzine anarak geçebilirsçn ama benzinden gaza geçerken orta konuma alıp araçla seyir ederek yakıt sistemindeki borulardaki benzini yaktırarak araç tekleme aşamasına geldiğinde gaza çekilerek geçiş yapmak bana öğretilen uzun dönem kullandığım teknikti.
Öncelikle arabanız LPG'li de olsa benzine ihtiyacınız var. Benzin biterse araba çalışmaz. Bu, çok basit bir bilgi ama pek çok araç sürücüsü LPG'li aracın benzinle çalıştığını bilmez. Bu durumda yapacağınız ilk şey, en yakın akaryakıt istasyonundan bir küçük bidon benzin alarak depoya boşaltıp aracı çalıştırabilirsiniz.
Klima gazı biterse araç kabininin içi soğumaz. Klima içerideki sıcak havayı çekemez. Böylece düzgün çalışmayan klimalar özellikle yaz aylarında araç kabini içerisinde zaman geçirmeyi zorlaştırır. Klima gazı yaz aylarının kavurucu sıcaklarında kabin içerisinde geçen sürenin konforlu olmasını sağlar.
İlgili 31 soru bulundu
m.C.k. sırali sistemse benzine otomatik gecer benzin deposu da boş ile yokuş aşşagı serbest birakabilirsin . Lpg bitince erke dönergeci devreye giriyor ve sonsuz enerjiye ulaşılıyor. sırali sistemse benzine otomatik gecer benzin deposu da boş ile yokuş aşşagı serbest birakabilirsin .
Arabayı ilk çalıştırdığımda benzin ışığı sabit yanar gaz ışığı yanıp söner ve benzinde gaza geçtiğinde sadece LPG ışığı sabit yanar ve benzin ışığı söner.
Yeni sıralı sitemlerde benzin ve LPG nin ECU daki yazılımı ile aynı anda yanması sağlanabiliyor.
Bu sorun genelde yüksek devirlerde yaşanır. D: LPG beyin diyaframı zaman içerisinde çalışma özelliğini yitirerek basınç hatasına yol açar bu sebepten dolayı ecu arıza olarak algılayıp aracın benzine geçmesini sağlar. Bu sebepten dolayı araçta kendi kendine gazdan benzine geçme sorunu gözükür.
Yakıt bulmak için geçen araçlardan yardım isteyebilir ya da en yakın akaryakıt istasyonuna yürüyebilirsiniz. Ancak sizin ve aracınızın güvenliği için yol yardım - sigorta şirketi ya da çekici çağırmak en doğrusu olacaktır. Karakoldan izin belgesi alarak bidonla benzin alabilirsiniz.
motor soğuk olduğunda 40ta gaza geçiyor, motor sıcak olduğunda çalıştırmadan sonra 25 saniyede geçiyor. ama düğmeden değiştirirsem, lpgye 1500 devir üzerindeyse geçiyor hemen.
👉 Aracınızın soğutma suyu eksik olabilir. 👉 Geçiş ısısı yüksek ayarlanmış olabilir. 👉 Isı sensörünüz arızalı olabilir. 👉 Soğutma suyu hattında tıkanıklık olabilir.
-Programsal olarak ayarlarının ya çok kısık ya çok açık olmasından dolayı fazla yakar. -Bunun yanında regülatör arızalarından dolayı araç fazla yakar. -Ayrıca enjektör bozuk ise fazla yakmaya sebep olabilir. -Otogaz nedeniyle fazla yakmanın bir sebebi de araçta bulunan sızdırmalar ve kaçaklarıdır.
Tank tamamen boş kalırsa sıkıntı olur contalar vs kuruma yapar,ara ara düğmeye basıp LPG/benzin geçişi zor olmasa gerek.
Aksine motor için oldukça iyi olacaktır. Ancak eski model karbüratör sistemine sahip araçlarda bulunan lpg sistemi ile birlikte araç direkt olarak lpg'de çalışır. Bu araçlar genelde benzinde kullanılmazlar. Ancak aracın sürekli lpg ile çalışması karbüratörün kurumasına sebebiyet verir.
Araba LPG'ye geçene kadar benzinle çalışıyor zaten, motor benzini hiç görmüyor değil. Ekstradan benzinli kullanmaya gerek yok. Zaten bu sıralı sistem araçların "Ara sıra benzinle kullanılması" gerektiği şehir efsanesinden başka bir şey değil.
LPG, daha çevreci bir yakıt.
Bunun dışında LPG'li araçlar diğer yakıtlara göre çok daha çevreciler. Ayrıca karbon emisyonu daha az olan LPG'nin dolaylı olarak aracınızın menzilini artırdığını da söyleyebiliriz.
Lpg yani likit petrol gazı, araç yakıtı olarak kullanıma fazlası ile uygundur.
Benzin fiyatları, LPG'ye göre daha yüksek olsa da uzun mesafeli yollarda oran hesaplaması yapıldığında LPG daha az tükettiği için LPG'nin daha düşük maliyetli olduğu görülür. Dolayısıyla benzin LPG farkı dikkate alındığında LPG kullanımı tasarruf sağlar.
Söz konusu benzinli motorlar olduğunda aşınmış bujiler, tıkanmış hava ve yakıt filtreleri, bakımı yapılmamış gaz kelebekleri ve oksijen sensörleri yakıt tüketimini artıran başlıca sebepler arasında yer alıyor.
BENZİN 8 LİTRE, LPG 11 LİTRE YAKIYOR
Günümüzün İstanbul trafiğinde yeni nesil benzinli araçlar (1600 cc'ye kadar) ortalama olarak 8 litre civarında tüketim yaparken LPG'li otomobiller 11 litreye kadar yakıt harcayabiliyor. İstanbul'da benzin 7.76 liradan LPG ise 5.96 lira seviyesinden satılıyor.
90 km civarı gidiyor. 35lik simit tank mevcut kırmızı ışık yandıktan sonra 120-140km gidebiliyorum.
Kompresör Çalışmaz
Klimayı açtığınızda kompresörün devreye girdiğini duymalısınız. Sistemdeki klima gazı bitmişse veya azalmışsa kompresör kavraması devreye girmez. Gaz basınç sensörü düşük basınç algılarsa, klima kontrol ünitesi, sistemin çalışmasını durdurur.
- 1 litre otogaz-LPG ile 11.36 km yol kat edilmektedir. Bu hesaba göre 1 litre benzinle, LPG'ye oranla 3.34 kilometre daha fazla yol almak mümkün olabilmektedir. (Hesaplamalarda, benzin için 6.8 lt/100 km, LPG otogaz için 8.8 lt/100 km tüketim kabul edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri