Stresi azaltmak, sağlıklı beslenmek, yeterli uyku uyumak, sosyal bağlantıları güçlendirmek, düzenli egzersiz yapmak ve dinlenmek, mental yorgunluk belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, meditasyon, yoga, nefes egzersizleri ve terapi gibi teknikler de mental yorgunlukla mücadelede faydalı olabilir.
Mental yorgunluğun üstesinden gelebilmek için öncelikle zihni rahatlatacak aktivitelere ağırlık vermek gerekir. Meditasyon, yürüyüş, kitap, gezinti, sosyalleşmek ve vitamin takviyeleri başlıca zihin dinlendirme yöntemleridir.
Tükenmişlik sendromu yaşayan bireyler genellikle çevrelerine sağlayabilecekleri ya da verebilecekleri bir şeyleri kalmadığını hissederler ve hatta sabahları yataktan kalkmaktan bile korkabilirler. Hatta hayata karamsar bir bakış açısı benimseyebilir ve sürekli kendilerini umutsuz hissedebilirler.
Beden yorgunluğu dinlenme neticesinde azalma gösterirken, mental yorgunluk hemen geçmez ve belirli süre içerisinde kesin teşhis konur. Kişinin sürekli kaygı ve stres yaşaması, bunlarla başa çıkamayacak hale gelmesi zihni yorar. Çoğu kişi bunun farkına varmasa da bazı dönemler mental yorgunluk yaşar.
İlgili 26 soru bulundu
Zihin yetersizliği veya önceden mental retardasyon, zihinsel işlev kapasitesi, normal kabul edilen sınırların anlamlı ölçüde altında olan ve uyumsal davranışlarda yetersizlikleri olan bireyleri tanımlamak için kullanılır.
Genellikle uzun süreli zihinsel işlem gerektiren aktiviteler sonunda ortaya çıkmaktadır. – Vitamin eksikliği, (B12, folik asit, demir eksikliği ve troid hormonlarının yetersizliği), beyin yorgunluğuna ve durgunluğuna neden olabilir.
Onu anlamaya çalışmak, sabırlı olmak, ilgi göstermek, duygusal destek vermenin parçalarıdır. Depresyonda olan kişiyle diyalog kurmaya çalışın ve onu dikkatle dinleyin. Onun dışa vurduğu duyguları küçümsemeyin ama gerçekleri görmesi için de ona yardımcı olun ve ona umut verin. İntihara ilişkin işaretlere dikkat edin.
Hareket halinde olmamak, durgun olmak genellikle sıkıntılı bir ruh haline bürünmenize neden olur. Bu da zihinsel çöküşün sürekli yaşanmasına neden olacaktır. Hareket halinde olduğunuzda kan dolaşımınız hızlanır ve daha verimli düşünceler ortaya çıkar. Bu yüzden egzersiz stresi azaltır ve mutluluk seviyesini artırır.
Günlük yaşamın stresi, gelecek kaygısına bağlı yoğun düşünce eğilimi, geçmişe dair takıntılı düşünceler ya da yüksek oranda fiziksel aktivite ve stres kaynaklı psikolojik bozukluklar gibi sayısız durum halsizlik ve yorgunluk nedenleri arasında sayılabilir.
Gündelik yaşamda fiziksel ve psikolojik olarak yaşanma durumunda kullanılan mental çöküş ''bitkinlik, tükenmişlik'' olarak biliniyor. Mental çöküşün pek çok sebebi olabilir; ekonomik sebepler, stres, insan ilişkileri, kayıplar, iş yükü, şehrin gürültüsü, bu sebeplere örnek olarak gösterilebilir.
Zeka geriliği ya da bir diğer adıyla mental retardasyon, kişinin becerilerinin, yeteneklerinin yaş ortalamasının altında seyretmesi ve standart eğitim sisteminin gerekliliklerini karşılamada eksiklik yaşanması durumudur.
hafif mental retardasyon, IQ=55-70 (eğitilebilir) orta derecede retardasyon, IQ=40-55 (öğretilebilir) ağır mental retardasyon, IQ=25-40 (bazılarına öğretmek mümkün) ileri derecede mental retardasyon, IQ=25'den az (total bakım gerektirir)
B12 vitamini eksikliğine bağlı megaloblastik anemi, kişinin kendini yorgun hissetmesine neden olabilir. Vücutta oksijen taşıyacak kadar kırmızı kan hücresi olmadığında, kişi aşırı derecede yorgun hissedebilir.
Sürekli uyku hali kansızlık problemi yaşayan kişilerde görülür. Kansızlığın temel nedeni de demir eksikliğidir. Zaman zaman kalsiyum eksikliği de sizi uyumaya teşvik eder. Ayrıca, B2 ve 12 vitaminleri ile aynı kategoride bulunan B6 vitamini eksikliği durumunda insan vücudunda uyku bozuklukları baş gösterebilir.
VİTAMİN D EKSİKLİĞİ
En önemli kaynağı artık hepimizin bildiği üzere güneş ışınlarıdır. Bitkisel ve hayvansal gıdalardan da bir miktar sağlanabilir. Ülkemiz güneşi bol bir ülke olmasına rağmen D vitamini eksikliği sık görülür. D vitamini eksikliği olanlarda yorgunluk, halsizlik ve kas ağrıları önemli belirtilerden.
C vitamini içeren çilek, kivi, portakal gibi meyveler ve E vitamini içeriği yüksek badem, ceviz, fındık gibi besinler, enerji vererek zihni açarlar. Enerji değeri yüksek besinler yerine besin değeri yüksek besinler tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri