Banknotlar, Merkez Bankası bünyesinde bulunan ve 1955 yılında kurulan Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından tasarlanmakta ve basılmaktadır. Merkez Bankası kendi banknot matbaası bulunan dünyadaki sayılı merkez bankalarındandır.
Türkiye'de banknotların tasarım ve basım işlemi, Merkez Bankası bünyesindeki Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir. Banka ayrıca, kendine ait matbaası bulunan dünyadaki sayılı merkez bankaları arasındadır.
Merkez Bankası'nın kârı, bankalara kullandırdığı borca uyguladığı faizden elde edilen gelirden doğar. Bankalar, finansal aktiviteleri gereği Merkez Bankası'ndan sürekli borç alır ve öderler.
Merkez bankalarının en temel görevlerinden biri para basmak ve bastığı parayı dolaşıma sürmektir. Ekonominin nakit para ihtiyacının karşılanması ile eskimiş ve yıpranmış banknotların yenileriyle değiştirilerek tedavülde daha temiz bir banknot kompozisyonu bulundurulması için merkez bankasınca banknot basılmaktadır.
14 Ocak 1970 tarih ve 1211 sayılı yeni Merkez Bankası Kanununda, banknot ihracı imtiyaz süresi ile ilgili ifade aynı şekilde korundu. 21 Nisan 1994 tarih ve 3985 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle banknot ihracı yetkisine ilişkin süre sınırlaması tamamen kaldırıldı.
İlgili 37 soru bulundu
Türkiye'de para basma işlemini Merkez Bankası kontrol eder ve para insanların isteklerine göre basılamaz. Neden? Çünkü devletler, uluslararası dolaşıma para sokabilmek için bir karşılık göstermek durumundadır. Bu karşılıkta devletin hazinesinde bulunan altın rezervi ile doğru orantılı olmak zorundadır.
Amerika fazla para basarak dış borçlarını ödedi fakat ekonomisini daraltmış oldu. Buna bir örnek olarak, dünyada karşılıksız para basabilen tek ülke olan Amerika Birleşik Devletleri'ni gösterebiliriz.
Devletler, dolaşıma para sokabilmek için bir karşılık göstermek zorundadır. Herhangi bir ülkenin Merkez Bankasının para basabilmesi için hazinede, bastığı para karşılığı kadar altına sahip olması gerekir. Ülkelerin istedikleri kadar serbestçe ve sınırsızca para basamıyor oluşunun temel sebebi budur.
Türkiye'de para basma yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisine aittir.
Bank-ı Osmani-i Şahane, Osmanlı İmparatorluğu'nun merkez bankası gibi görünse de yabancı sahipliği altında ve onların talimatları doğrultusunda çalışıyordu. 1930 yılında kurulup faaliyete geçmiş olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası milli sermayeli bir bankadır, sermayesinde söz sahibi olan da Türklerdir.
11 Haziran 1930 tarih ve 1715 sayılı Kanun (Mülga) ile Merkez Bankası "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası" unvanı altında özel hukuk tüzel kişiliğine sahip ve özel sermayenin de katıldığı bir anonim ortaklık olarak kuruldu. Bu düzenlemeyle Devletten ayrı ve bağımsız olduğu hususuna özel bir önem verildi.
Merkez Bankası Başkanı'nın aylık maaşının brüt 161 bin TL yani, Hafize Gaye Erkan'ın göreve getirildiği 9 Haziran tarihinin döviz kuruna göre 7 bin 700 dolardı. Erkan'ın bu göreve gelmesiyle o dönem için aylık yaklaşık 74 bin dolardan vazgeçmiş oldu.
Raporda hangi yöneticinin ne kadar maaş aldığı açıklanmadı. Ancak, ödenen toplam ücretler üzerinden yapılan hesaplamalar Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'na yıllık brüt 3.2 milyon lira, aylık da ek ödemeler dahil 268 bin lira civarında maaş yatırıldığını ortaya koydu.
Alt birimi kuruş olan Türk lirasının basma ve yönetme faaliyetleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından sürdürülür.
Ukrayna. Ukrayna doğal güzellikleri yanında tarihi eserleri ve hayran bırakan mimarisiyle Ukrayna, özellikle ilk defa yurt dışına çıkacak olanların ilgisini çeken bir ülkedir. Türkiye'den vize istemeyen Ukrayna, Türk lirasının değerli olduğu vizesiz ülkeler listesinde mutlaka yer alır. 1 TL= 1,21 Ukrayna Grivnası.
Özellikle Euro kullanılan gelişmiş Avrupa ülkeleri gibi Almanya, Hollanda ve Fransa ile kıyaslandığında, Türk Lirası'nın değer kaybı daha da belirginleşiyor. Ancak, Türk Lirasının hala değerli olduğu bazı Avrupa ülkeleri var. Bu ülkeler arasında Sırbistan, Makedonya, Karadağ ve Ukrayna sayılabilir.
11 Haziran 1930 tarih ve 1715 sayılı Kanun (Mülga) ile Merkez Bankası "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası" unvanı altında özel hukuk tüzel kişiliğine sahip ve özel sermayenin de katıldığı bir anonim ortaklık olarak kuruldu. Bu düzenlemeyle Devletten ayrı ve bağımsız olduğu hususuna özel bir önem verildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tamamı devlete ait olmayan ve kamu ile özel kişilerin pay sahibi olduğu 9 merkez bankasından birisidir.
Devletler karşılıksız para basamaz. Tek bir devlet hariç. Amerika Birleşik Devletleri. Ekonomiye yön veren dolar, tıpkı diğer para birimleri gibi altın karşılığında basılıyordu.
Çünkü enflasyon oranındaki artış enflasyon vergisini bir noktaya kadar artırmakta, daha sonraki enflasyon artışları ise enflasyon vergisini düşürmektedir. Bu noktayı hesap etmeden para basmak, enflasyon artarken hükümet gelirlerinin düşme riskini de beraberinde getirmektedir.
E9 Emisyon Grubu II. tertip 10, 20 ve 100 Türk lirası banknotlar 24 Aralık 2012; 5, 50 ve 200 Türk lirası banknotlar ise 8 Nisan 2013 tarihinde tedavüle çıkarılmıştır. E9 Emisyon Grubu III. tertip 5,10 ve 200 Türk lirası banknotlar 27 Mart 2017 tarihinde tedavüle çıkarılmıştır.
ABD, 1971 yılında doların altın karşılığını kaldırınca dünyadaki bütün kâğıt paralar karşılıksız kalmış oldu. Bugün kâğıt paraların karşılığı yalnızca devletin itibarıdır.
Karar güvenlik gerekçesiyle alındı. Hindistan'da hükümet, ülkede nakit krizine yol açan bir karara imza attı. Ülkede en çok kullanılan banknotlardan 500 ve 1000 rupilik kağıt paralar aniden tedavülden kaldırıldı. Hükümet bu kararı, kara para, vergi kaçırma ve sahte banknot kullanımını önlemek için aldığını açıkladı.
Normal koşullarda ihtiyaçtan öte para basmak enflasyonist baskılar yaratır. Bu özet doğrudur. Buna karşılık ekonominin küçüldüğü, işsizliğin arttığı ve dolayısıyla talebin hızla düştüğü anormal koşullarda (ki buna kriz diyoruz) Para basmak kısa vadede enflasyon yaratmaz.
Kâğıt paraların değeri, geçmişte sahip olunan altın, gümüş gibi değerli madenlerden gelmekteydi. Günümüzde banknotlar, herhangi bir madenden bağımsız olarak, sadece üzerinde yazan değeri temsil eder. Bu değer, devlete ve banknot basan kuruma duyulan güvenden dolayı herkes tarafından kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri