Ürtiker oluşumu, bazı iç hastalıkları ve enfeksiyon hastalıkları nedeniyle de tetiklenebilir. Hepatit B ve Hepatit C gibi viral enfeksiyonlar, üst solunum yolu ve diş enfeksiyonları gibi bakteriyel enfeksiyonlar ve parazitlerden kaynaklanan hastalıklar kurdeşeni tetikleyici enfeksiyon hastalıkları arasında bulunur.
Kurdeşen olan kişiler ne yememeli? Kurdeşen olan kişiler alerjiye sebep olabilecek histamin içerikli besinlerden uzak durmalıdır. Özellikle süt ve süt ürünleri, fındık, fıstık ve çilek gibi besinler alerji riski yüksek olan besinlerdir.
Kurdeşen olarak da bilinen ürtiker, ani başlangıçlı, ciltte kabarık, kaşıntılı ve genellikle kırmızı lekelerle karakterize, kimi zaman dudak, göz kapağı gibi bölgelerde şişlikler ile seyreden ve yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir cilt hastalığıdır.
Tüm ürtiker hastalarına fiziksel ve psikolojik zorlanmaların (aşırı yorgunluk, egzersiz, stres gibi) hastalığı kötüleştireceği belirtilmelidir. Bu hastalar sıcak ortamlardan, alkollü içeceklerden, özellikle ağrı kesici, ateş düşürücü, kas gevşetici ilaçlardan ve diğer bitkisel kökenli tedavilerden kaçınmalıdırlar.
İlgili 42 soru bulundu
Akut ürtiker besinler ya da ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkabilir. Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Kronik ürtiker hastalarının ancak %25'inde şikayetler dış etkenlere bağlı olarak gelişmektedir.
Kurdeşen vücudun herhangi bir bölgesini etkileyebilir ve geniş bir alana yayılma eğilimindedir. Anjiyoödem genellikle lokalizedir. Genellikle yüzü (özellikle göz kapakları ve ağız çevresi bölgeleri), elleri, ayakları ve genital bölgeyi etkiler.
Kurdeşenden farklı olarak, derinin altına yuvalanan akarın neden olduğu uyuz hastalığında kaşıntı ve kırmızı, pembe renkli döküntüler ortaya çıkar, uyuz ısırıklarının ciltteki reaksiyonu deri kıvrımları olan parmak aralarında, bileklerde, dirseklerde ve diz üstünde ve cinsel organ çevresinde görülür.
İki yaklaşım da genellikle doğru değildir. Eğer ürtiker bulguları şiddetli ve deri bulgularının yanında dilde ve boğazda şişme ve solunum bulguları varsa acil olarak doktora başvurulmalıdır.
Ürtiker ciltte kızarıklık, kaşıntı ve kabarcıkların oluştuğu bir deri hastalığıdır. Bu durum vücudun bağışıklık sistemi tarafından alerjenlere karşı verilen aşırı tepkiye bağlı olarak ortaya çıkar. Yaygın nedenler arasında gıda, ilaçlar, hayvan tüyleri ve böcek ısırıkları bulunur.
· Isırılan bölgeyi ılık suyla yıkayıp nemlendirici sürün. · Çok sıcak suyla duş almayın; cilt temizliğinde sert kese ve liften uzak durun. · Kolonya, ıslak mendil gibi kimyasal maddelerin cilde temasından kaçının.
Vücudun herhangi bir bölgesinde veya tümünde çıkan çok sayıda kızarık, kabarık ve kaşıntılı döküntüler, ürtiker veya kurdeşen olarak adlandırılır. Oluşan döküntüler şiddetli kaşıntılara neden olabilir, kaşındıkça sayılarında, şişliklerinde, kızarıklıklarında ve boyutlarında artış görülebilir.
Kurdeşen Tedavisinde Antihistaminikler
H1 antihistaminikler kurdeşenin belirtilerini kontrol etmek için kullanılırken, genellikle ikinci jenerasyon antihistaminikler tercih edilmektedir.
Topikal steroidler kaşıntı önleyici krem için en iyi seçimdir. Çeşitli güç ve formüllerde bulunurlar ve reçetesiz olarak hidrokortizon krem olarak da satın alınabilir. Genel olarak, merhemler ve kremler en güçlü topikal steroidler iken, jeller ve spreyler en zayıfıdır.
Bu yönteme ek olarak soğuk suyla duş almak da kurdeşen döküntülerine karşı büyük ölçüde rahatlama sağlar. Nemlendirici Kremler: Kurdeşen döküntüleri deride kurumaya sebep olacağından aşırı bir kaşıntıya yol açabilir. Nemlendirici kremler veya losyonlar cildin kurumasını önleyerek kaşıntının azalmasında etki olur.
Ciltte etrafı kızarık şişkinlikler belirir. Bunlar milimetrik küçük alanlar şeklinde olabileceği gibi daha büyük boyutlarda da olabilir. Şişen cilt alanlarında kaşıntı ve yanma hissi ortaya çıkar. Lezyonlar en fazla 24 saat içerisinde herhangi bir iz veya hasar bırakmadan kaybolur.
Akut kurdeşen bazı vakalarda 6 haftadan daha uzun sürebilir. Bu durumda rahatsızlık, kronik kurdeşen olarak tanımlanır. Sağlıklı bireyler arasında ortalama %1 oranında görülen kronik kurdeşen, akut kurdeşenin 6 haftadan daha uzun süren halidir.
Çoğu zaman kısa sürer ve iz bırakmadan geçer. Bu durumdaki birçok hastamız kendileri de tedavi olmadan rahatsızlıklarının geçtiğini iletmektedir. Ancak bazı durumlarda bu kurdeşen döküntüleri şiddetli olabilir; yüzde, gözde, dudaklarda şişmeyle birlikte olabilir; hastalarımızda yaşam kalitesini bozabilir.
İlk basamak tedavide hemen her zaman antihistaminik ilaçlar yer alır. Sedatif olmayan antihistaminik ilaçların kullanılması ile ürtiker olgularının büyük bir kısmında iyileşme elde edilebilir. 2-4 hafta içerisinde iyileşmeyen hastalarda ilaç dozu hekim kontrolünde arttırılabilir.
Ürtikerde deri belirtileri, vücudun her yerinde görülebilen kırmızı pembe kabarıklıklardır. Büyüklükleri çok değişkendir, 1-2 mm veya geniş alanları kaplayan plaklar şeklinde olabilir. Kabarıklıklar çoğunlukla kaşıntılıdır, kaşıntı sıklıkla geceleri artar. Lezyonlar genellikle hiç iz bırakmadan 24 saat içinde kaybolur.
Kronik kurdeşen teşhisinde hangi test gerekir? Kronik kurdeşenin altında yatan sebepler araştırılırken genellikle tam kan sayımı, CRP, karaciğer enzimleri, sedimantasyon, D-dimer, Helicobakter pylori testi ve kan tetkikleri yapılmaktadır.
Anti IgE (Omalizumab) ilacı , dolaşımdaki IgE' leri bloke ederek alerji hücresine yapışmasını ve alerji hücrelerinden kimyasal madde salınımını engeller. Bu engellemenin sonucunda kronik kurdeşen veya alerjik astım oluşmasında kritik rol oynayan spesifik reseptör ve/veya hücrelerin aktivitesi azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri