Merkezi sistemde petekler ısınmıyor veya merkezi sistem yeterli sıcaklı sağlamıyor ise, ısıtma sisteminde hava olup olmadığı kontrol edilmelidir. Sistem içerisinde su ile beraber hava bulunuyorsa fazla hava petek içerisinde sıkışır sıcak su girişi engellenir.
Kalorifer peteklerinin üst kısmında en sağda veya en solda bulunan çıkışlara hava tahliye purjörü takılır. Bu tahliye purjörlerine hava alma anahtarı veya düz tornavida takılıp çevirilmek suretiyle peteğin içindeki havanın dışarıya tahliyesi sağlanır.
Kalorifer peteklerinin ısınmamasının birkaç farklı nedeni olabilir. Petekler ısınmıyorsa; kombi pompasının yetersiz gelmesi, tesisat borularının ters bağlanmış olması, peteklerde hava olması, petek içinde tıkanıklık olması veya tesisat borularında tıkanıklık olması gibi sorunlardan kaynaklanır.
Vanayı Kontrol Edin: Petek vanalarının üzerinde çoğu zaman açma kapama yönü yer alır. Eğer bu bilgilendirme yoksa vanayı saat yönünün tersine çevirin. Bir nevi sola doğru çevireceksiniz. Bu işlemden sonra petek ısınmaya başlayacaktır.
Bu sorunun birden çok nedeni olabilir. Hava yapmış, filtresi tıkanmış ya da içi kirlenmiş olan petekler ısınma sorunu yaşayabilmektedir. Bu sorunlara verilebilecek bir diğer örnek de kaloriferin içerisinde dolaşan ve ısıyı dağıtmaya aracı olan suyun yeterli basınca ve bu nedenle kalorifer peteklerine ulaşamamasıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Merkezi sistemde petekler ısınmıyor veya merkezi sistem yeterli sıcaklı sağlamıyor ise, ısıtma sisteminde hava olup olmadığı kontrol edilmelidir. Sistem içerisinde su ile beraber hava bulunuyorsa fazla hava petek içerisinde sıkışır sıcak su girişi engellenir.
Tıkanıklık yüzünden suyun dolaşımı durur ve peteklerin ısınması mümkün olmaz. Siz kombi çalışıyor petekler ısınmıyor sanırsınız ancak suyun dolaşımı durmuştur bu yüzden petekler ısınmaz. Kombi filtresinin çıkarılıp temizlenmesi gerekmektedir. Ancak kombi filtresini çıkarırsanız kombi içindeki su dışarı çıkacaktır.
Merkezi sistem ısıtma kullanılan yapılarda kazan sıcaklığı genel olarak 45-55 derece arasıdır. Eğer yapının ısınması seviyesi 55 derecenin üzerindeyse kazan ya da bina yalıtımı istenilen seviyede değildir. Aynı zamanda bölgeden bölgeye bu dereceler farklılık gösterir.
Merkezi sistem hangi tarihler arası yakılır genel kabul ve alınan kararlar 15 Kasım – 15 Nisan arasıdır.
Merkezi sistem binalarda kullanmadığınız odaları kış döneminde en az 15 dereceye ayarlamalısınız.
Peteklerde Hava Olması
Su petekte devir daim yapmadığı için petekler ısınmaz. Çözümü çok basit olan bu sorun peteklerin havasının alınması ile birlikte ortadan kalkmış olur. Peteklerin vanasını almak için purjör vanasını, purjör anahtarı veya düz bir tornavida ile gevşeterek havanın çıkmasını sağlamalısınız.
- Kalorifer sistemini çalıştırmaya başladığınızda gıcırtı sonrasında da vuruntu sesleri geliyor ise kalorifer sisteminde bir arıza oluşmuş demektir. Kalorifer sisteminde en sık görülen sorun ise radyatör tıkanması, kalorifer motorunun bozulması ve kalorifer peteğinin arızalanmasıdır.
Peteklerin üst kısmının ısınmasını engelleyen şey kaloriferin içinde biriken havadır. Hava kimyası gereği suyun üzerinde duracağı için peteklerin alt değil üst kısımlarında birikir.Peteklerin arasında biriken hava o kısımlardan sıcak suyun geçişini engeller.
Petek Havası Alınmazsa Ne Olur
Petek içerisinde biriken hava boşlukları sebebiyle, petek içerisinde bulunan sıcak su, petek yüzeyine eşit bir şekilde yayılmayacağından ısınma sorununu meydana getirir. Bu da; oda sıcaklıklarında azalmaya, kombinin daha çok çalışmasına ve daha çok enerji harcamasına neden olur.
Merkezi ısıtmanın çalışma yöntemi ise tek bir merkezde yani kazandaki enerjinin dairelerde yer alan radyatörlere sıcak su vererek radyatörlerin ısınması ve haliyle bu ısının evi de ısıtmasıdır. Başka herhangi bir işlem yapmaya gerek kalmadan evlerin ısınma ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Üst vananın rekorunu gevşeterek hava alabilirsiniz. Böylece döküm peteklerde hava alma işlemi gerçekleştirilir. Unutulmaması gereken bir nokta da; hava alma işleminde üst vana kapatılır, alt vana açık bırakılır.
"2023-2024 kış sezonunda ilimizde kalorifer yakılmasına kış sezonunda ilimizde kalorifer yakılmasına 15 Kasım 2023 tarihinde başlanacak, 15 Nisan 2024 tarihinde sona erecektir. Bu tarihler dışında dış ortam hava sıcaklığının 15 0C nin altında olması durumunda kalorifer ve sobalar yakılabilecektir."
Hava sıcaklıklarının 15 derecenin altına düşmesiyle ısıtma sistemleri yakılacak.
Merkezi sistem kullanılan binalardaki dairelerde de ortam sıcaklığı istenilen seviyede ayarlanabilir. Bunun için ısı pay ölçer kullanılması gerekir. Merkezi ısıtma pay ölçer ile ortamdaki sıcaklığı istediğiniz seviyeye getirebilir ve ısı pay ölçer termostatik vanayı ayarlayarak sıcak suyu kesebilirsiniz.
Merkezi sistemleri binalarda kanuni olarak 15 c altına düşürülmesi yasaktır,Bundan dolayı evdeki vanalarınızın min 2 de tutulması ve bu derecenin altına düşürülmemesi gerekmektedir.15 derece uygulaması binanın bulunduğu aydaki tüketimlerin toplamı daire m*2 ve faturanın geldiği ayındaki oranlara göre sınır değer ...
Merkezi sistem su sıcaklığı kaç derece olmalı, radyatör sistemin maksimum 48 °C dönüş suyunda, Yerden ısıtma da ise maksimum 33°C dönüş suyu sıcaklığına göre tasarım yapılmalıdır.
Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Peteklerin yarısı ısınmıyor diye soranlar bilmelidirler ki bu kirlenmenin bir sonucudur. Peteğin dibinde biriken çamur gibi atıklar peteğin alt kısmının ısınmasına engel olur. Bu sorunu gidermenin tek yolu petek temizliğidir. Peteklerin üst kısmının ısınmaması ise kirlenme değil peteklerde hava olmasıdır.
Öncelikle kalorifer tesisatında bulunan peteklerin ortamı daha iyi ısıtması için, belirli aralıklarla peteklerin havası alınmalı, kaloriferlerin reglaj ayarı yapılmalı ve perdelerin boyunun petekleri örtmemesine dikkat edilmeli.
Isıtma sisteminin yanlış bir şekilde montaj yapılması sonucu peteğin üstü sıcak altı soğuk bir şekilde çalıştığını anlayabilirsiniz. Eğer bu durumun tam tersi yani peteklerin altı soğuk üstü sıcak ise temizlikten kaynaklanan bir problem olmuş olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri