Mermer renkleri genel olarak beyaz ve gri tonlarındadır. Fakat oluşum esnasında kalsiyum kobaltlar ile olan etkileşimi farklı renklerin ortaya çıkmasını sağlar. Özellikle yeraltında bulunan termal sular ve farklı ısı etkileşimleri mermerin rengine etki etmektedir.
Renkleri genellikle beyaz ve grimsidir. Fakat yabancı maddeler nedeniyle sarı, pembe, kırmızı, mavimtırak, esmerimsi ve siyah gibi renklerde de olabilirler.
Mermer oluşumunda kireçtaşı ve dolomit gibi karbonatlı kayaçlar; sıcaklık ve basınçla birlikte dönüşüm geçirir. Dönüşüm sırasında kireçtaşı kristalleşir İlk başta oldukça küçük olan bu kristaller, dönüşüm esnasında büyüyerek ana yapıları oluşturur. Böylece mermerin ana dokusu ortaya çıkar.
Beyaz mermer, doğal bir taş malzemesidir ve inşaat ve dekorasyon sektörlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Beyaz mermer, çeşitli beyaz tonlarında olabilir ve genellikle gri, kahverengi veya siyah damarlarla süslenir. Beyaz mermerin kullanımı, antik çağlara kadar uzanır.
Başkalaşım kayaçları ya da metamorfik kayaçlar, magmatik ve tortul kayaçların çeşitli etkilerle (örneğin basınç, sıcaklık) değişime uğraması sonucu oluşurlar. Mermer, başkalaşım kayaçlarına bir örnek olarak verilebilir.
İlgili 26 soru bulundu
II (b) Grubu Madenler; Mermer, Traverten, Granit, Andezit, Bazalt gibi blok olarak üretilen taşlar ile dekoratif amaçla kullanılan doğal taşlar.
Ekonomik şartlara göre mermer türleri üçe ayrılır. Normal mermerler, sert mermerler ve traverten oniks mermerler.
Mermerler, yüzlerce yılda gelişen basınç ve jeolojik süreçlerin etkisiyle, kireç taşından oluşan kalkerli metamorfik kayalardır.
Mermer, metamorfik hareketlerin zamanla oluşturduğu kireçtaşının ısı ve basınca maruz kalmasıyla oluşur. Çoğunlukla mineral kalsitten (CaCO 3 ) oluşmakta ve genellikle kil mineralleri, mikalar, kuvars , pirit , demir oksitler ve grafit gibi diğer mineralleri de içerir .
Mermer yüzey boyama teknikleri arasında sprey boya ile boyamada vardır. Mermer yüzeylerinizi sprey boyalar ile kolayca boyayabilirsiniz. Özellikle sprey boyalar mermer biblo, mermer süs eşyaları, mermer sehpa gibi küçük yüzeylerde daha iyi sonuçlar doğurmaktadır.
Mermerin bilimsel ve ticari olmak üzere iki ayrı tanımı yapılmaktadır. Bilimsel tanım: Başkalaşım (metamorfizma) süreci geçiren ve başkalaşımın izlerini taşıyan kalker dolomit gibi karbonat bileşimli kayaçlara mermer denilir.
Yoğun bir yapıya sahip olan mermer, ısıyı çok çabuk transfer eder; bir ortamdaki diğer yüzeylere kıyasla her zaman biraz daha soğuk olmasının sebebi de budur.
Granit ve mermerin her ikisi de düşük kayma direncine sahiptir, bu nedenle cilalı bir kaplamayı tercih etmeyin. Mermer karolar duvarlarda ve zeminlerde aksan olarak kullanılabilir veya maliyet söz konusu olduğunda diğer fayans türleriyle birleştirilebilir.
Granit ile Yapılan Mezar Taşlarının Dayanımı
Granit mezar taşı modelleri için kullanılan granit taşlar ise dayanım ve sağlamlık açısından en üst sırada yer alıyor.
Gösteriş ve zarafet açısından bakıldığında ise mermer daha düz ve sade bir görüntüye sahip olurken, granit ise daha parlak ve daha gösterişli bir yapıya sahiptir.
Mermerler beyazdan yeşile, griden pembeye kadar çok sayıda renge sahip olabilmektedir. Mermer renkleri aynı ocak içerisindeki taşlar arasında bile değişebilmektedir. Ayrıca bazı göz alıcı renkler nadir bulunur ve oldukça kıymetlidir.
Kalker, traverten, kumtaşo, gnays, kuvarsit, granit, siyenit, serpantin, andezit, bazalt gibi magmatik taşlar da mermer olarak isimlendirilmektedir. Mermer genel olarak beyaz ve kırmızı bir renge sahip önemli bir madendir.
Doğal taş sektörü kapsamı içinde başta mermer olmak üzere granit, siyenit gibi plütonitler (Derinlik kayaçları), bazalt, andezit gibi volkanitler olabileceği gibi kumtaşları da sektörde kullanılabilmektedir.
Ocakların %90'ı Ege ve Marmara Bölgesinde yoğunlaşmıştır. Mevcut ocakların %27'si Balıkesir, %24'ü Afyonkarahisar, %12'si Bilecik, %8'i Denizli, %6'sı Muğla ve % 4'ü de Eskişehir İllerinde yer almaktadır. Bu bölgelerdeki üretim tüm üretimin %65'ini oluşturmaktadır.
Mermerit (Döküm mermer) yanar veya erir mi ? HAYIR.
Doğal Mermer
Mermer kalker olarak anılan kireçtaşının metamorfizma geçirmesinden oluşmuş sert bir kayaçtır. Bu genel metamorfizma, oldukça derinlerde şiddetli basınç ve sıcaklığın etkisiyle olmaktadır. Mermerin esasını oluşturan kalker kalsit kristallerinden oluşmaktadır.
Ülkemizde çok geniş alana yayılan mermer maden ocakları; İzmir, Gebze, Kütahya, Niğde, afyon, Bilecik, Yozgat, Koçhisar pek çok ilde bulunmaktadır. Rezervler Trakya ve Anadolu boyunda geniş bir bölgede yer almaktadır.
Mermer, ilk çağlardan bu yana çıkarılan bir taştır. Mermer madenlerinin geçmişi Yunanistan'da MÖ 3. yüzyıla, Türkiye'de (Anadolu'da) MÖ 7. yüzyıla ve İtalya'da MÖ 1. yüzyıla kadar gitmektedir. Madenden yapılmış tarihi anıtlar, heykeller, tapınaklar ve camiler görebiliriz.
Mermer Oluşumu
Çoğu mermer, yer kabuğunun geniş alanlarının bölgesel metamorfizmaya maruz kaldıkları yakınsak plaka sınırlarında oluşur. Bazı mermerler, sıcak magma tabakasıyla kireç taşı veya dolomitin temas etmesiyle oluşur.
Demir, tahta, mermer ve cam gibi maddeler sert maddedir. Kolaylıkla şekli değiştirilebilen maddeler ise yumuşak maddelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri