Türkiye genelinde en çok Kastamonu şehrinde yetişen siyez buğdayı ilk defa Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ortaya çıktı. Siyez buğdayı genetik olarak 14 kromozomludur. Bu özelliği ile dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak bilinir. Bazı yörelerde kaplıca buğdayı olarak bilinen siyez buğdayının genetiği bozulmamıştır.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Günümüzde dünya genelinde yaklaşık 5000 farklı buğday çeşidi yetiştirilmektedir.
Kışa-kuraklığa dayanıklı, mevsim ortasında olgunlaşan, başakları tüylü, rengi kırmızı olup, tanesi kabuğundan zor ayrılan sert dokuya sahip tahıla ABD'de, “Türk Buğdayı” adı verildi. Bu; dünyanın en eski kavılca/kabulca buğdayı idi. Dünyada ilk kültüre alınan buğday türleri “Einkorn” ve “Emmer” buğdaylarıdır.
Kaplıca ya da kabulca buğdayı olarak da bilinen siyez buğdayı, genetiği değişmemiş en doğal buğday türüdür ve hibritlerin yaşamasının imkânsız olduğu kurak topraklarda yeşerir. Siyez denen besin neredeyse 10 bin yıldır tüketilen bir buğday türüdür.
İlgili 35 soru bulundu
Mısır her ne kadar köken olarak Amerika kıtasına ait olsa da Avrupalılar, mısır Osmanlılardan öğrendi. Mısır, 16. Yüzyılda Avrupa'ya Osmanlı'dan yayıldığı için birçok Avrupa dilinde mısır, 'Türk Buğdayı' veya 'Türk Tahılı' olarak isimlendirildi.
Karakılçık buğdayı adını başaklarındaki karakılçıklarından almış, atalarımızdan kalan nesli tükenmekte olan bir tür yerli buğdaydır. Yerli tohumların zirai tohumlara göre genotiplerinin düşük verimli olması üreticiler tarafından yerli tohumların tercih edilmeme sebebidir.
Buğday Atlası'na göre, “Tahıl ambarı” olarak bilinen Anadolu toprakları bugün 23 yabani buğday türüne ve 400'den fazla kültüre alınmış buğday çeşidine ev sahipliği yapıyor.
Triticum aestivum (buğday), Triticum cinsine bağlı bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki türüdür. Değişik araştırmacıların yaptıkları araştırmaların ışığında buğdayın gen merkezi olarak Anadolu, Batı İran ve Kafkasya kabul edilir.
Aynı yüzyılda Avrupa'ya da Türkiye üzerinden giren mısır, Avrupalı tüccarlar o dönemde tahıl ve tohum alışverişini genelde Araplar ve Türklerle yaptıklarından, İtalyanlar tarafından “Grano Turco”(Türk tohumu); Fransızlar tarafından ise “Bléturc” (Türk buğdayı) olarak adlandırılır.
"Hüseyinbey" tohumunun yıllardır Türk ıslahçılarının bir ton sınırını geçme hedefinin sonuna geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Eser, "Daha önce yerli ve milli bir çeşit, Hüseyinbey, ülkemizde, çiftçi şartlarında 1200 kilogram ile en yüksek verim alma rekorunu kırmıştı.
Dr. Durmuşali Söyler, Araban Ovası'nda yetişen buğday'ın en kaliteli buğday olduğunu açıkladı.
Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde geliştirilen "Taner" isimli buğday, yüzde 15 verim artışı ve yüksek kalitesiyle rekolteye katkı sağlacak.
Tam buğday unu: Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
Buğdayın her bir kısmının kullanılarak hazırlandığı tam buğday ekmeği, beyaz ekmekle kıyaslandığında sağlık dostu ekmek olarak ilgileri üzerine toplar. Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Dünyanın en eski buğday örneği olan antik Çatalhöyük buğdaylarının DNA analiz sonuçları şaşırttı. Buna göre, 8400 yıllık çeşitler modern buğdaylarla şaşırtıcı derecede benzerlik taşıyor.
Hem verim hem de kalite yönünden tatminkar sonuçlara sahip olan Hasanbey çeşidi 2015 yılında, sulu koşullarda çok yüksek performans gösteren Sümerli 2018 yılında ve hem kuru hem de sulu koşullarda iyi performans gösteren Ganem çeşidi ise 2022 yılında tescil edilmiştir.
BM Gıda Görünümü raporuna göre, 2020-2022 ortalamasıyla Türkiye en çok buğday üreten ülkelerden biri. 2022'de Türkiye'deki buğday üretim miktarı 19 milyon ton olarak öngörülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, Türkiye'de buğday üretiminin 2020'de 20,5 ton; 2021 yılında ise 17,6 ton olduğunu gösteriyor.
Serin ortamlarda ekime uygun olan buğday, Türkiye genelinde her bölgede ekilebilir. Ancak kaliteli dane ve protein yönünden zengin buğday yetiştiriciliğine en uygun bölgeler arasında; İç Anadolu, Marmara, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri yer alır.
Tek ülke bazında en büyük üretici ise Çin'dir. 2015/16 sezonunda, 130 milyon tonluk buğday üretimi gerçekleştiren Çin'in, 2016/17 sezonunda 128,8 milyon ton üretim gerçekleştirdiği tahmin edilmektedir. Çin'i 2016/17 sezonunda 87 milyon tonla Hindistan takip etmektedir.
Bulgurun hammaddesi sert durum buğdayı olarak bilinen Triticum Durum Buğdayı'dır.
Almanya'da yoğun tüketilmekte ve bilinmektedir. Dinkel almanca da kızıl anlamına gelir. Konya da Kızıl buğday olarak ta bilinir. Dinkel aşırı toprak istekleri olmayan kendini savunan bir gene sahip dayanıklı bir buğday türüdür.
Bolu ve civarında yetişen atalık tohumdur. Protein bakımından makarnalık ve ekmeklik buğdaylara oranla daha zengindir.Tohumların üretilmesinde ilaç, gübre vs. kullanılmamıştır.Protein açısından bakıldığında da ıza bir adım öne çıkıyor. Fenolik içerik kıyaslamasında da yine ıza daha yüksek fenolik madde barındırıyor.
Ekmeklik-beyaz-yarı sert-kılçıklı buğday çeşidi
– Aşure yapımı için ideal bir buğdaydır. – Soğuğa mukavemeti orta, kurağa mukavemeti iyidir. – Septoria'ya ve kahverengi pasa dayanıklı, kara pasa orta duyarlı, sarı pasa hassastır. – Sahil bölgelerinin kır taban alanları için önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri