Mermer tozu atıkları; inşaat sektöründe, kağıt sektöründe boya sektöründe, plastik sanayiinde, beton sanayiinde, kaplama ve dolgu amacıyla kullanılmaktadır. Kaliteyi arttırması, kullanımı rahatlatması ve kolay bulunur olması malzemenin kullanımında önemli bir etkendir.
Bu atık ve yan ürün olarak elde edilen malzemelerden mermer tozları genel olarak zeminlerin iyileştirilmesi, derz dolgu malzemesi, sıvı katkı malzemesi ve beton üretiminde kullanılmaktadır.
Güçin mermer tozu 5 kg - hayvan yemi katkısı kullananlar %10 oranında bir karışım hazırlayabilirler. 100 kg yem için 10 kg, 5 kg yem için 500 gram eklemeniz yeterlidir. Ürün; kanatlı hayvanlar, kafes kuşları, büyük ya da küçükbaş hayvanlarınız için hem güvenli hem de destekleyicidir.
Genellikle kireç taşı olarak da bilinen kalsiyum karbonat yani mermer taşı sık kullanılan bir kimyasal bileşiktir. Doğada en çok eski kayaçlarda ve deniz kabuklarında görülmektedir. Mermer tozu, antiasitler sınıfındandır ve fazla miktarda kullanılması zararlı olabilmektedir.
Afyon Kocatepe Üniversitesinden (AKÜ) bilim insanları, mermer tozu ve kömür külünden, inşaat sektöründe blok beton olarak kullanılabilecek, ısıya ve suya dayanıklı malzeme üretti.
İlgili 20 soru bulundu
Beton katkı malzemesi olarak kullanılan mermer tozu, sıvıyı geçirmeme özelliği nedeniyle seramik yapımında kullanılmakta olup mermer tozunun döküldüğü yerde kesinlikle bitki çıkmamasına sebep olur.
Çünkü mermer tozu uygun asitlerle işlendiğinde, kapalı ortamlarda karbondioksit (CO2) gazı çıkışı sağlayarak bitkilerin fotosentezine olumlu katkı yapmaktadır.
Öte yandan mermer tozu, undan bile ince öğütülüp işlendiğinde, yaprak gübresi olarak da kullanılabiliyor.
Genellikle kireç taşı olarak da bilinen kalsiyum karbonat yani mermer taşı sık kullanılan bir kimyasal bileşiktir. Doğada en çok eski kayaçlarda ve deniz kabuklarında görülmektedir.
Mermerinizin üzerinde biriken tozların günlük olarak temizlenmesi ürününüzün kullanım ömrünü artıracaktır. Bu tür mermer temizliği işlemlerinde yalnızca su ve mikro fiber bez kullanmanız yeterli olacaktır. Ayrıca bezinizi amonyak içermeyen sabun ve su ile ıslatarak da temizlik işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Uykusuzluk çekenler için yatak odasında olması önerilir, uyumada yardımcı bir taşdır. Bağımlılıklardan kurtulmada yardımcı etkendir. Cesaret ve Şans Taşı olarak bilinir. Gelecek Kaygısını azaltmada yardımcıdır.
Mermer, metomorfizma olayı sonucunda kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelmiş bileşimdir. Bileşimlerinin %90-98'i CaCO3'ten (Kalsiyum karbonat) oluşmaktadır. Düşük oranda MgCO3 (Magnezyum karbonat) içermektedir.
Beton tozu yüzeyde kireç oluşumuna bağlı olarak ortaya çıkar. Ana nedeni ise zayıf bir beton üst tabakanın yavaş yavaş bozulmasıdır. Beton tabakanın zayıflamasının birçok nedeni vardır. Bu, zayıf beton karışımı, karışımdaki kil veya silt fazlalığı, eski bir zemin veya düzgün bir şekilde kürlenmediği için oluşabilir.
Kireç taşları, mermer suda çözünmediği halde CO2 li suda çözünerek kalsiyum bikarbonat meydana getirirler. Suda çözünmüş tuzların bir kısmı suda sertlik meydana getirirler.
Buğday kepeği, lif içeriği yüksek, ham protein oranı % 12-16 arasındadır. Zengin bir fosfor kaynağıdır. Laksatif bir yem olduğu için sığır rasyonlarında tercih edilir. Bütün dane yemler bir yaşına kadar olan sığırlara tüm olarak verilebilir, bir yaşından sonra kabaca öğütülmeli veya kırılmalıdır.
Epoksi derz dolgu malzemesi, oldukça yaygın bir şekilde kullanılan derz dolgu ürünlerinden bir tanesidir. 2 milimetreden 15 milimetreye kadar derz aralarını doldurmak için kullanılır. Epoksi derz dolgu malzemesi, solvent içermez.
Doğal Mermer
Mermer kalker olarak anılan kireçtaşının metamorfizma geçirmesinden oluşmuş sert bir kayaçtır. Bu genel metamorfizma, oldukça derinlerde şiddetli basınç ve sıcaklığın etkisiyle olmaktadır. Mermerin esasını oluşturan kalker kalsit kristallerinden oluşmaktadır.
Dr. Paksoy, şunları söyledi: "Mermer tozu (kalsit), nano boyutta, yani undan bile ince öğütülüp işlendiğinde, yaprak gübresi olarak kullanılabiliyor. Biz bu şekilde öğütülmüş mermer tozunu, bitkilerde, özellikle bahçe bitkilerinde kullanarak denemeler yaptık.
Yüksek vitamin değerleri ile de çiftçiler tarafından sıkça kullanılan mermer tozu, hayvanlara günlük dozlarda veriliyor. "Bir hayvana günlük 100 gram mermer tozu veriliyor" Hayvan için gerekli olan besin değerlerini taşıdığı için 10 kilogram yemde 200 gram katılması gerektiğini besiciler tavsiye etmektedir.
Bitki gelişimi ve verimi üzerine olan etkilerinden dolayı CO2 gübrelemesi örtü altı yetiştiriciliğinde önemli yer tutmaktadır. Sera içerisinde bitkiler için uygun düzeylerde yapılacak CO2 gübrelemesi ile bitkilerden alınacak verimi arttırmak olasıdır.
Çiçek coşturan, bitkilerin ihtiyacı olan bitki besini takviyesini sağlayan gübredir. Günümüzde çiçekçilerde paketlenmiş, kullanıma hazır olarak satılan gübreler bulmak mümkün. Ancak dilerseniz evdeki besinleri de çiçek coşturan olarak kullanabilirsiniz.
Çiçek Coşturan Gübre İçeriği
Bitkilerin oluşumunda ve gelişmesinde etkili olan çiçek coşturan gübre, olgunlaşma sürecinin oluşmasını sağlamaktadır. Gübreleme sonucunda alınacak olan ürünlerin kalitesini yükseltmektedir. Tane dökülmesini engelleyerek verimliliğin artmasını sağlamaktadır.
Bitkilerin kalsiyum ihtiyacını karşılamanın yolu, toprak yapısında bulunan minerallerin köklerden emilerek yapraklara ve meyve çiçeklerine ulaşmasını sağlamaktır. Bitkilerin genç kökleri tarafından su yoluyla alınan kalsiyum ihtiyacı için toprak yapısında bu yararlı mineralin eksik olup olmadığından emin olmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri