Akdeniz Bölgesinde yer alan Mersin ili doğusunda Adana, batısında Antalya, kuzeyinde Niğde, Konya ve Karaman illeri, güneyinde ise Akdeniz ile çevrili olup, Taşlık Kilikya'nın tümünü ve Ovalık Kilikya'nın Berdan Çayı havzasını kaplar.
Bu ilimiz, Akdeniz Bölgesi'nin Doğu Akdeniz Bölgesi'nde yer almaktadır. Mersin ilimize sınır komşuluğu yapan illerimiz ise doğu sınırında Adana, kuzey sınırında Niğde ve Konya, kuzeybatı sınırında Karaman, batı sınırında Antalya ilimiz bulunmaktadır. Bu ilimiz güneyinde ise Akdeniz'e sınırı bulunmaktadır.
Buna göre Mersin'in; Adana, Niğde, Karaman ve Konya olmak üzere 4 farklı sınır komşusu bulunmaktadır. Güneyde yer alması sebebi ile Akdeniz ikliminden etkilenen şehrin yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçmektedir.
Merkezdeki ilçeleri Akdeniz, Mezitli, Yenişehir, Toroslar; diğer ilçeleri ise Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Silifke, Tarsus, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar ve Mut'tur.
Mersin ilinde 13 ilçe vardır. Nüfusu en fazla olan ilçe Tarsus'tur.
İlgili 19 soru bulundu
6360 sayılı yasaya göre Nisan 2014 itibariyle 505 köy mahalleye dönüştürülmüştür. Mersin, 2022 yılı sonu ADNKS sonuçlarına göre 1.916,432 nüfus ile Türkiye'nin 11. büyük ilidir.
1924 yılında Mersin Adıyla Vilayet olmuş, 1933 yılında da Merkezi Silifke olan İçel ile birleştirilerek İçel adını almıştır. 28 Haziran 2002 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4764 sayılı Kanunla İl'in ismi yeniden Mersin olmuştur.
Mersin - Erdemli arası yaklaşık olarak 39 km'dir. Kamil Koç ile Mersin - Erdemli seyahatiniz tahmini olarak en az 24 dakika saat sürer. Bu durum hava ve trafik koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Mersin - Anamur arası yaklaşık olarak 214 km'dir.
Çoğunlukla Batı ve Güney Anadolu'ya yerleşmiş olduğu bilinen Tahtacılar'ın özel olarak yerleştiği yerlerden birisi de Mersin'in Silifke ilçesi ve yakınlarıdır. Tahtacılar, Alevi bir topluluktur. Alevilik geleneğini ve inançlarını sürdürmelerinin yanında birtakım özgün kültürel ögelere ve yaşam biçimine de sahiptirler.
Mersin'de yaşayan Şanlıurfalılar 71 bin 828 kişiyle birinci sırada yer alırken, ikinci sırada 66 bin 833 kişiyle Diyarbakırlılar, üçüncü sırada ise 55 bin 307 kişiyle Adanalılar yer aldı. Mersin'i en az tercih edenlerin başında ise Yalovalılar geliyor.
Anamur Muzu kendine has aroması ve kalitesinden dolayı Türk patentince coğrafik işaret ile Anamur Muzu olarak tanımlanmıştır.
İlimizin merkezi olan Mersin, bu sıralarda 1852 yılına kadar Tarsus kazası içinde yer alan bir köy olmasına karşın, bu tarihten itibaren Tarsus'un bir nahiyesi haline getirildi. 1864 yılında da Tarsus'tan ayrı bir kaza merkezi oldu. 1888 tarihinde Mersin, Adana Vilayeti'ne bağlı bir sancak merkezi oldu.
Akdeniz, Mersin ilinin bir merkez ilçesidir. Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne bağlıdır. Kuzeyinde Toroslar, güney batısında Yenişehir, doğusunda ise Tarsus ilçeleri bulunmaktadır.
Mersin'in Meşhur Yemekleri
Mersin'in nesi meşhur sorusunda akla gelen ilk yemekler arasında Tarsus Kebabı, Tantuni, Yüksük çorbası ve Humus vardır. Mersin'in yemekleri dışında meşhur tatlıları da dikkat çekmiştir. Dillere destan olan bu lezzetler arasında; Cezerye, Mamül, Kerebiç, Karsambaç yer almıştır.
Yenişehir, Mersin ilinin 13 ilçesinden birisidir. Batısında Mezitli, doğusunda Akdeniz, kuzeydoğusunda ise Toroslar ilçesi bulunmaktadır. Mersin ilinin merkez ilçelerinden birisidir.
Adana ile Mersin arasındaki mesafe 62 km km'dir ve en hızlı seferimizle yaklaşık 2 dakika kadar sürmektedir.
Anamur'un bazı köyleri Tahtacıdır. Tahtacılar geçimlerini orman ürünleri ve kerestecilikle kazanan ve Alevi inancına sahip Türkmenlerdir.
İki şehir arasındaki mesafe 354 km km'dir ve seyahat etmek yaklaşık 5 saat 10 dakika saat kadar sürer.
Silifke - Mersin arası otobüs yolculuğu ortalama olarak 1 saat 46 dakika sürmektedir.
Adana ile Mersin şehirleri arasında kara yolculuğu gayet rahat bir şekilde yapılabilir. Otoyol arayıcılığı ile keyifli bir şekilde süren bu yolculuk toplam 90 km mesafede bulunmaktadır. Adana Mersin Arası Kaç Km? Adana ile Mersin arası 90 km sürmektedir.
Adana ile Erdemli arasındaki mesafe 101kms km'dir ve en hızlı seferimizle yaklaşık 1 saat 54 dakika kadar sürmektedir.
1919'da bağımsız sancak haline getirilmiş, 1924 yılında yeni kurulan İçel İlinin merkezi yapılmış, 1933 yılında Mersin ve İçel illerinin İçel İli olarak birleştirilmesi ve Mersin'in yeni İçel İlinin merkezi olmasıyla birlikte İçel İlinin ilçesi olmuştur. İlçe Büyükşehir sınırlarındadır.
Mersin, rahat, huzurlu ve keyifli bir yaşam tarzı için mükemmel bir seçim. Türkiye'nin gelişmiş şehirlerinden biri olan Mersin, sakinlerine mükemmel yaşam koşulları sunmanın yanı sıra aynı zamanda da gayrimenkul yatırımı yapmak için de uygun bir ortam sunmaktadır.
Türkiye'nin en yüksek üçüncü gökdeleninin (Mertim Kulesi: 177 metre) bulunduğu Mersin Devlet Opera ve Balesi'nin bulunduğu 3. kenttir. Mersin ili, 1924 yılında kuruldu, 1933 yılında da merkezi Silifke olan İçel ile birleştirilerek İçel adını aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri