Böbrekler kandaki atılması gereken maddeleri ve suyu atmak üzere normalde günde 1,5-2 lt ye yakın idrar oluştururlar. Oluşan idrar böbreklerden mesaneye üreter denilen iki dar tüp ile taşınırlar. Mesane doldukça gerilir ve normalde yaklaşık 400cc idrar depolar.
Normal idrar kesesi 400ml ile 600ml arası idrarı tutabilir. İnsanlar idrar keselerini ortalama günde dört ila yedi kez boşaltırlar.
Mesanede kalan idrar nedir? Doğal boşaltma süreci engellenirse, idrar mesanede kalacaktır. Kalan idrar, bakterilerin ve mikropların yuvalanmasını ve çoğalmasını kolaylaştırır. Bu da, idrar yolu enfeksiyonları riskini artırır.
Yaklaşık idrar kapasitesi 600-800 ml kadardır. Ancak 1500 ml'e kadar idrar biriktirilebilir. Mesane içindeki idrar miktarı 150 ml'ye ulaştığında idrara çıkma hissi uyanır. İdrar kesesi, pelvis denilen leğen kemiği bölgesindedir ve hem erkekte hem de kadında bulunmaktadır.
Bir tıkanıklık, zayıf bir mesane kası, nörolojik bir problem veya ilaçların yan etkisi olabilir. Semptomlar rahatsız edici olabilir, çünkü insanlar idrar yapmaya başladıklarında idrara çıkmada zorluk çekebilirler ve ayrıca mesanelerini tamamen boşaltabilirler.
İlgili 41 soru bulundu
Normal boşalamayan hissiyatı azalmış ve aşırı dolan mesanelerde kapasiteyi aşan idrarın taşması şeklinde kaçırma oluşur. Mesanenin zayıf olduğu veya mesanenin normal boşalımını engelleyen durumlarda ortaya çıkar.
Bol sıvı, özellikle su için. Su içmek idrarınızı seyreltmeye yardımcı olur ve daha sık idrara çıkmanızı sağlayarak bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar yolunuzdan temizler. Cinsel ilişkiden hemen sonra mesanenizi boşaltın. Ayrıca, bakterileri temizlemeye yardımcı olmak için bir bardak su için.
Bunun için ince barsaktan ihtiyaca göre yaklaşık 15-30 cm damarlarıyla birlikte bir parça alınır ve mesanenin üst kısmına alınan barsak açılarak dikilir. Yani geniş bir yama yapılır. İleriki zamanlarda bu yerleştirilen barsak mesaneye uyum sağlar. Yaklaşık 3-5 saat süren bir operasyondur.
İdrar kültürü ve idrar sedimenti değerlendirmesi için özellikle sabah ilk idrarın orta akımı gerekmektedir. İdeal idrar kabı temiz ve kapasitesi en az 50 ml olmalıdır.
Sistometri idrarın dolduğu mesanenin içerisinde ölçüm yapıldığı araştırmadır. Sistometri ile mesane içerisine girmiş olan idrar miktarı ölçülür. Ortaya çıkan rakam mesane basıncı ve mesanenin ne kadar dolu olduğu konularında fikirler verir. Testin sonuçlarına göre tedavi yöntemi belirlenir.
Mesaneyi boşaltmak için gevşeyebilmeniz gerekir. Bu durum uygun sosyal ve çevresel faktörler varlığında mümkün olur; örneğin tuvalet ya da özel ayrılmış alan varlığı gerekir. Daha sonra beyin, mesanenin idrarı dışarı atmasını başlatmak için sinyal yollayacaktır. İdrar yapma sıklığı birçok faktöre bağlıdır.
İdrar torbası ya da idrak kesesi olarak da bilinen mesane, karın bölgesinin alt bölümünde yer alır ve içerisinde idrarın biriktiği küre biçiminde bir organdır.
İdrarınızı yapıp tuvaletten çıktıktan sonra iç çamaşırınıza damlama olabilir. Genellikle alt idrar yolu semptomları (AÜSS) olarak adlandırılan bu semptomların nedeni çoğu zaman iyi huylu prostat büyümesi olabilir.
Sağlıklı bir mesane idrarı belli bir miktara kadar depolayabilir. Bunun sonucu olarak da kişi sürekli idrara çıkma dürtüsü hissetmez. Aşırı aktif mesanede ise mesanenin az bir doluluğu bile kişide tuvalete gitme isteği oluşturur. Bu ihtiyaç bir anda gelir ve gün içinde sürekli tekrarlar.
Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Sabah ilk idrara bakarak, asit yükünüzü anlayabilirsiniz. Açık sarı ve kokusuz idrar, alkalidir. İdrarınızın rengi çok koyuysa ve kokusu iyice ağırlaşmışsa, asitlenmeniz yüksek demektir.
Normal maksimum idrar akış hızı saniyede en az 15 ml, ortalama akış hızı ise en az 10 ml olmalıdır. Bu sonuçlara göre prostat büyümesi, idrar yolu darlıkları, mesane çalışması hakkında yorum yapılabilir. Üroflovmetri test sonucunun sağlıklı olması için yapılan idrar miktarı en az 150 ml olmalıdır.
Normal maksimum idrar akış hızı saniyeda 15 ml, ortalama akış hızı ise 10 ml olmalıdır. Normal idrar yapma süresi ise 30 saniye yani yarım dakikadır. BPH'da prostat idrar yolunu tıkıyorsa bu değerlerde azalma gözükecek ve idrar yapma süresi uzayacaktır.
Üretral darlığın neden olduğu, idrarın mesane içerisinde kalması durumuna acil olarak; idrar sonrası ya da mesanenin cilt üzerinde bulunan izdüşümü üstünden bir katater yerleştirme işlemi uygulanabilir. Böylece, mesane boşaltılarak acil durum giderilir ve hasta rahatlatılır.
Nedeni belli olan ya da bilinmeyen bir etkenden dolayı meydana gelmiş kronik sistit olgularında ya da idrar kesesinin çalışmamasına bağlı idrar depolayamama veya uzun sonda takılması neticesinde mesane kapasitesine ciddi azalma söz konusu olabilir.
Bu, zayıf mesane kaslarından veya üretradaki bir tıkanıklıktan kaynaklanabilir. Mesane kas zayıflığı, örneğin diyabet gibi hastalıkların neden olduğu sinir hasarından kaynaklanabilir. Üretranın tıkanmasına veya daralmasına tümörler, idrar taşları veya iyi huylu prostat büyümesi neden olabilir.
Aktif mesane denildiğinde akla gelen bitkiler odluğu gibi vitaminler de tercih edilebilir. Sabal bitkisi ve C vitamini gibi birtakım öneriler öne çıkar. Bunları doktorunuza sorabilirsiniz ve böylelikle mesane tedavisini hızlandırabilirsiniz.
Aşırı aktif mesane sendromunun tedavisinde ilk uygulanan yöntem hastanın hayat tarzında yapılan değişikliklerdir. Sıvı alımının dengelenmesi, alkol ve kafein tüketiminin azaltılması, kilo kontrolü, pelvik taban kaslarını güçlendirici egzersizler vb. değişiklikler yapılabilir.
Mesane tümörü radikal ameliyatından sonra,hasta 8-10 gün sondalı kalır. Yara iyileşme süreci de 10-15 gündür.Herhangi bir ek komplikasyon gelişmezse günlük rutin yaşamına dönmesi bir ila bir buçuk ayı bulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri