Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Manisa'da nedeni anlaşılamayan bir hastalığa yakalanır. Bu hastalığa çare için Sultan Cami Medresesi'nin başhekimi Merkez Efendi, 41 çeşit bitki ve baharatın karışımından oluşan bir macun hazırlar.
Kültürel ve geleneksel çeşitli uygulamaları içeren ve baharın başlangıcı olarak kabul edilen Nevruz haftasında (21-24 Mart) kutlanan Mesir Macunu Festivali, Manisa'da yaklaşık 400 yıldır devam etmektedir. Şifalı bir yiyecek olduğu kabul edilen mesir macununun ortaya çıkışı tarihsel bir öyküye dayanır.
Mesir Macunun dağıtılmaya başlandığı tarihle ilgili bilgiler kesin olmamakla birlikte, bunun ilk kez 1527 – 1528 yıllarında yapıldığı sanılmaktadır.
Mülayim baharat mesir macunu baharatı (41 çeşit baharat) Kanuni sultan süleymanın annesi hafsa hatunun hastalanması üzerine yatırdığı ve hafsa anamıza şifa olan 41 çeşit baharattan oluşan ve mesir macunu yapımında kullanılan mülayim baharat güvencesiyle hazırlanmış meşhur baharat karışımı.
Mesir macunu cinsel gücü artıran bir yiyecektir. Hem kadının hem erkeğin cinsel sağlığını olumlu yönde etkileyen mesir macunu afrodizyak etkiye sahiptir.
İlgili 27 soru bulundu
Kullanımı: Macunu yedikten sonra, bir bardak ılık su içilmesi tavsiye edilir.
Kavanozlarda satılan mesir macunu günde 1-2 kaşık yenebilir. Bunun dışında çubuk ile hazırlanan şekli ile de tüketilebilir.
İçerisinde; Nane, Çemen, Kekik, Toz biber, Poy, Sumak, Kişniş ve Pul biber bulunan Yedi Türlü, köfte baharatı olarak da bilinir.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Gaziantep yöresinin eşsiz baharatları ile 7 (Kekik, Kimyon, Pul Biber, Toz Biber, Nane, Çemen ve Sumak )farklı baharatın ideal ölçülerde harmanlanarak hazırlandığı özel bir karışımdır. -Özellikle köftelerde, sucuk hazırlamakta ve et yemeklerinde kullanılmaktadır.
Yetişkinler günde 3 öğün 1 tatlı kaşığı, 10-15 yaş arası çocukların ise yemekten önce 1 çay kaşığı tüketmesi önerilir. Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren annelerin mesir macunu tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gerekir.
Ballı Tadıyla Organik Mesir Macunu
Şifasıyla bilinen bu karışımlar aynı zamanda da sürekli olarak tüketilmektedir.
Baharatların şekerli suda kaynatılmasıyla hazırlanan Osmanlı macunu, yuvarlak bir tepsi içinde renk renk sunulur. Bu macuna renk veren kullanılan baharat ve malzemelerdir. Osmanlı macunu çok eski dönemlerde tahta çubuk üzerinde servis edilirdi. Çubuğun hızlıca çevrilmesiyle macun tahta çubuğa sarılırdı.
LİMONLU MACUN Tavaya önce 3 su bardağı şeker, 2 tatlı kaşığı limonlu oralet, 1 çay bardağı limon suyu, 2 damla nane yağı, yarım çay kaşığı çekilmiş baharat(karanfil,zencefil,hibiskus,tarçın) ve limon kabuğunu rendeliyip ekliyoruz. Orta ateşte sürekli karıştırıyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika pişiriyoruz.
Mesir macunu; 41 türlü baharat karışımı ile elde edilen, macun kıvamlı bir tatlı şeklinde tanımlanabilir. Bu macun 479 sene önce ilk defa Osmanlı döneminde, Merkez Efendi sayesinde yapılmıştır. Manisa'nın bilinen değeri olan mesir macunu, uzun senelerden beri insanlara şifa olmaya devam etmektedir.
Birer tatlı kaşığı toz zencefil ve yenibaharı, 1 çay kaşığı havlıcan, birer çorba kaşığı tarçın ve karabiberi ekleyin. Çeyrek muskatı rendeleyin ve son olarak 2 çorba kaşığı harnup ununu ekleyin. Baharatların tümünü karıştırdıktan sonra üzerine 12 çorba kaşığı bal ekleyip karıştırın. Ev yapımı mesir macununuz hazır.
Kajun Baharatı ürünü içerisinde; Soğan, Sarımsak, Kereviz Toz, Karabiber, Tatlı Toz Biber, Kekik, Zerdeçal, Kişniş, Kimyon, Zahter, Yenibahar, Tuz bulunmaktadır.
Doğu Akdeniz ile Hindistan arasında yıllardır süregelen baharat yarışının bir galibi var mı bilinmez; ama Hindistan'ın baharatlarla harmanladığı yemeklerinin lezzeti bir gerçek. Pişirme teknikleri ne olursa olsun, yemeğin içerisinde en az 3 çeşit baharat olmak zorunda Hintliler için.
Muskat, kimyon, yenibahar, karabiber, karanfil, tarçın ya da kişnişten oluşan yedi türlü baharat ya da kişniş, kekik, kimyon, yenibahar, kırmızı tatlı toz biber, acı toz biber veya nane şeklinde karışımlar da tercih edilebilir.
Çiğ Köfte Baharatı ürünü içerisinde; İsot, Kimyon, Kişniş, Köri, Tuz, Karabiber, Yenibahar, Soğan, Sarımsak, Tarçın, Reyhan bulunmaktadır.
Cajun Baharatı Nedir? Sos ve salataların lezzetini anında yükselten kajun (cajun) baharatının içinde sarımsak tozu, soğan tozu, kurutulmuş kekik, kimyon, acı kırmızı biber, öğütülmüş beyaz biber, kuru fesleğen, taze öğütülmüş karabiber, öğütülmüş kereviz tohumu, toz kırmızı biber ve deniz tuzu vardır.
Manisa Mesir Macunu kullanılışı; Her seferinde kavanozdaki MESİR MACUNNU karıştırıldıktan sonra, Yetişkinlerde (sabah öğle akşam) günde 3 defa bilhassa aç karnına birer kaşık yenilir. Büyük, çocuklarda (10 yaş üstü) günde üç defa birer tatlı kaşığı yenilir.
Sıcak suya ya da sıcak süte karıştırılarak içilebilir. Çay içerken şeker yerine mesir macunu kullanabilirsiniz. Damağınıza yapıştırdıktan sonra emerek yemenizi tavsiye ederiz. Türk Gıda Kodeksine uygun olarak üretilmiştir.
Themra Epimedyumlu Macun Kullanımı:
Kullanmadan önce mutlaka iyice karıştırınız. Bir iki cay Kaşığı kullanmanız tavsiye edilir. Kullanımından 30-40 dakika sonra etkisini görmeye başlarsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri