Bir araştırmada bazı başlangıç noktalarının kanıtlanmasına gerek duyulmaz. Doğru kabul edilen bu açıklamalara varsayım (sayıltı) denir.
Sayıltı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eğitim bilimi Bir araştırmada, mevcut araştırma sürecini ve sonucunu önemli ölçüde etkileyeceği düşünülen, araştırıcının gerekçeli kabulleri.
Varsayım (Sayıltı)
Varsayım, doğru olduğu kabul edilen yargı ve genellemelerdir. Varsayım, doğru olduğu kabul edilen yargı ve genellemelerdir. Varsayımlar, şekil ve ifade açısından hipoteze benzerler ama hipotezlerin aksine, sınanmak için oluşturulmazlar.
VARSAYIM (SAYILTI), SINIRLILIK VE TANIMLAR Varsayımlar (Sayıltılar): Araştırmada bazı başlangıç noktalarının, kanıtlanmasına gerek duyulmadan “doğru” olarak kabul edilmesi gerekebilir. Bu kabule varsayım denir. Denenmeyen bir yargıdır.
1.a. Sayıltı (assumption): Araştırma sürecinde doğruluğu ispatlanması gerekmeyen önermedir. Genelde sayıtlı ve hipotez birbirine karıştırılmaktadır. Araştırma sürecinde hipotezin doğruluğu test edilerek kabul ya da reddedilir.
İlgili 21 soru bulundu
Varsayımlar/sayıltılar kanıtlanmasına gerek duyulmadan doğru olarak kabul edilen önermelerdir. Varsayımlar var olduğu kabul edilen durumları ifade etmektedir. Araştırmanın amacı bölümünde geçen denence/hipotez kavramı ile varsayım/sayıltı genelde karıştırılmaktadır.
doğruluğu kanıtsız varsayılan önerme. doğruluğu henüz kanıtlanmayan bazı durumlarda ise mümkün olmayan ilkelerdir.
Sayıltı (Varsayım)
Doğru olduğu kabul edilen yargı ve genellemelerdir. Şekil ve ifade açısından hipoteze benzeyen sayıltılar, hipotezin aksine sınanmak için oluşturulmaz. Sayıltılar, araştırma süreci içerisinde herhangi bir şekilde doğrulanamaz veya reddedilemez.
Bilimin temel özellikleri arasında tanımlanan faaliyetler; sistematik gözlem ve deney (empirik yaklaşım), tümevarımsal ve tümdengelimli akıl yürütme ve hipotez ve teorilerin oluşturulması ve test edilmesi gibi unsurları içerir.
Denence (hipotez): En az iki değişken arasında kestirilen ilişki açıklanır. Örneğin, her gün düzenli kefir tüketimi altı haftada anaerobik performansı artırır. Tanımı: Bir araştırmada değişkenler veya olaylar arasında var olacağı söylenen, kestirilen ifadeye denence denir. Yani denenen yargıdır.
Evren bir araştırmada toplanacak verilerin analizi ile elde edilecek sonuçların geçerli olacağı, yorumlanacağı gruptur. tüm birimlerine ulaşılarak bilgilerin toplanmasına sayım denir. Örneklem özellikleri hakkında bilgi toplamak için çalışılan evrenden seçilen onun sınırlı bir parçasıdır.
Bulgu bulunan şeydir. Amaçlar doğrultusunda yapılan aramadan sonra, problem çözümüne ışık tutucu nitelikteki bilgidir. Verinin türüne göre olgusal ve yargısal nitelikte olabilir. Bulgular yorumdan ayrı ve onunla karıştırılmadan sunulmalıdır.
Varsayım, deneylerle yeteri derecede doğrulama olmamış ama doğrulanacağı düşünülen önermelerdir. Çoğu kaynakta faraziye ve hipotez olarak adlandırılır. Kesinliği kanıtlanmamış verilerden hareketle ileri sürülür ve bu doğrultuda oluşan geçici yargıya ya da önermeye verilen isimdir.
Araştırma deseni (modeli), araştırmanın sorularını cevaplamak ya da hipotezlerini test etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir plandır. Araştırma amacına uygun ve ekonomik olanak, verilerin toplanması ve çözümlenmesi için gerekli koşulların düzenlenmesidir.
Dolayısıyla hipotez, bir iddiayı kapsarken; varsayım, gerçek dünyanın karmaşıklığı içinde, kullandığımız değişkenleri daha kontrollü test edebilmemiz için kullandığımız bir Page 5 BURHAN BALOĞLU 129 soyutlamadır.
Kuram hipotezden farklıdır, hipotez daha geçicidir, doğrulanmamıştır. Kuram az ya da çok kesinlik kazanmış hipotezdir. Araştırmanın daha başlangıcında araştırmacının doğru olduğunu kabul ettiği yargıdır. Örneğin saha araştırmalarındaki hakim varsayım, “araştırmaya katılan deneklerin doğru bilgi verdikleridir”.
Hipotez ya da varsayım, bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir. Bilimsel bir ifadenin hipotez kabul edilebilmesi için sınanabilmesi gerekir.
[1] Deneylerle henüz yeter derecede doğrulanmamış ancak doğrulanacağı umulan teorik düşünce.
Kişinin yaptığı, söylediği veya tanık olduğu olay ve eylemleri, yapmamış veya olmamış gibi davranmasına yadsımak deniyor. Eş anlamlısı olarak da inkâr etmek kabul ediliyor. Bir eylemi görmediği, şahit olmadığı veya bir sözü duymadığı, söylemediğini belirtmek, yaptığını saklamak olarak geniş anlamı bulunuyor.
Bilimsel alanda henüz yasa haline gelmemiş hipotezlerin tamamı varsayım olarak nitelendirilir. Osmanlı döneminde bu kelimenin yerine daha çok faraziye sözcüğü kullanılırdı.
Bulgu, ham verilerin işlenmesi, çözümlenmesi ve içsel olarak yorumlanması ile elde edilen bilgidir. Bu yönü ile, bulgu, belli bir araştırma sonunda elde edilen ve kullanıma hazır hale getirilmiş bir üründür; karanlığa tutulmuş bir ışıktır.
Belirti ve semptomlar, bir hastalık, yaralanma veya durumun gözlenen veya tespit edilebilen belirtileri ve yaşanan semptomlarıdır. Belirtiler nesnel ve dışarıdan gözlemlenebilir; semptomlar ise kişinin rapor ettiği öznel deneyimlerdir.
Benign Bulgular, iyi huylu olduğu kesinleşmiş bulgulardır. BIRADS ya da günlük kullanımda geçen şekliyle Birads (veya BİRADS), meme görüntüleme, raporlama ve veri sistemi anlamına gelen “Breast Imaging Reporting and Data System” sözcüklerinin baş harflerinden oluşur.
Örnekleme Yöntemleri
Örnekleme yöntemi ile ilgili önemli kavramlardan biri, “seçkisizlik (randomization)”dir. Seçkisizlik (yansızlık), örneklemede temel alınan birimlerin örneklem için seçilme olasılıklarının eşit olmasını tanımlar.
İkisi de aynı hacmi, aynı yeri hemen hemen aynı kelimeler ile tarif ediyor. Etimolojik açıdan bakarsak, "evren" kelimesinin Fransızcadan geçtiğini görüyoruz. Aynı anlama sahip "kainat" kelimesinin Arapçadan geçtiği gibi, bunlara eş anlamlı sözcükler diyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri