Meslek kodu uygulaması ilk defa 01 Ocak 2018 tarihi itibariyle zorunlu hale gelmiş ve sigortalıların aylık prim ve hizmet belgeleri ile sigortalı işe giriş belgelerindeki meslek kodlarının yaptıkları işe uygun olması zorunlu hale getirilmiştir.
SGK tarafından tüm meslek grupları için farklı olarak belirlenen meslek kodları, 2012 yılından itibaren yürürlüktedir. Bir işverenin personel alması durumunda SGK' ye bildirim yapması gerekir.
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), çalışanlar için 2012 yılından itibaren meslek kodları belirlemiştir. Meslek kodu, işverenler için oldukça önemlidir çünkü işverenler bu kodları devlete bildirmekle yükümlüdür.
Oysaki kurum tarafından yapılan basın açıklamasında; Meslek adı ve meslek kodu bilgisi 5510 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesi gereğince 1/8/2009 tarihinden itibaren işe giriş bildirgesi ıIe-20|2 yılı Kasım ayından itibaren de aylık prim ve hizmet belgesi ile alınmaktadır.
Çalıştığınız iş SGK'ya göre yıpranma hakkı olan bir meslek sınıflamasındaysa erken emeklilik mümkün. Bu nedenle meslek kodlarının doğru girilmesi büyük önem taşıyor.
İlgili 31 soru bulundu
Kurumunuza dilekçe yazabilirsiniz. Kurum bu durumu farkettiğinde Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yazarak düzeltebilir.
Sgk meslek kodu güncelleme geriye dönük
Geriye dönük güncelleme aylık prim ve hizmet belgesinde en fazla 01.08.2009 tarihinden sonraki dönemler için yapılabilir. Bu tarihten önceki hizmetler için geriye dönük değiştirme yapılamaz.
Sigortalıların meslek kodu SGK"ya dilekçe verilmeksizin herhangi bir idari para cezası uygulanmadan, işe giriş uygulamasından güncellenebilir ve değiştirilebilir.
İşe giriş bildirgesindeki meslek kodunun e-SGK üzerinden elektronik ortamda düzeltilmesi mümkün olmasına rağmen APHB/MUHSGK'daki meslek kodu elektronik ortamda düzeltilemediğinden, bir dilekçe ile işyerinin bağlı bulunduğu SGK Müdürlüğüne başvurulması gerekiyor.
İşveren tarafından yapılan meslek adı ve kodu değişikliklerinde idari para cezası uygulanmayacaktır.
Meslek kodu, çalışanın SGK' ya çalıştığı meslek dalının doğru şekilde bildirilmesini sağlıyor. Özellikle çıraklık, kalfalık, ustalık belgesi alırken çok önemlidir. Mesleki Eğitim Kurumu, belge taleplerinde kıdem şartı arıyor. Bunu da geriye dönük olarak meslek kodu ile yapılan bildirimlerinden tespit ediyor.
Dolayısıyla aylık prim ve hizmet belgelerinin e-Bildirge kanalıyla gönderilmesi sırasında, sigortalıların meslek kodu girilmeden onaylanması mümkün bulunmaktadır. Bu durumda, hizmet döküm cetveline sigortalının meslek kodu 0000.00 olarak kaydedilmektedir.
İşyeri bildirgesinin yapıldığı tarihten itibaren bir ay içerisinde işe alınan yeni çalışanın bildirgesi o ay sonuna kadar yapılabilir. Ancak buradaki önemli nokta çalışanın fiilen işe başladığı tarihin doğru olarak bildirilip geriye dönük olarak işe girişinin yapılması gerektiğidir.
5510 sayılı Kanun; Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu olarak adlandırılmaktadır. Sosyal güvenlik insanların bulundukları toplumlarda insan onuruna yaraşır bir şekilde, başka insanlara mecbur kalmadan yaşamalarının ve kişisel özgürlüklerinin teminatıdır.
Bu tür değişikliklerin uygulanabilmesi için mutlaka çalışan olarak sizin rızanızın alınmış olması gerekir. Görev değişikliğini kabul etmemeniz halinde görev değişikliği bildirimine 6 iş günü içinde yazılı dönüş yaparak görevi kabul etmediğinizi iletmeniz gerekmektedir. Bu halde kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz.
Sözleşmenin feshedilmesindeki nedene uygun olarak SGK tarafından belirlenmiş olan çıkış kodu ile işten ayrılış bildirgesi verilir. İşçinin işten çıkış süreci bu koda uygun bir şekilde tamamlanmalıdır. İşten ayrılan işçinin çıkışını SGK'ya bildirmeyen işveren hakkında SGK tarafından cezai yaptırımlar uygulanır.
48 Numaralı Kod – İşçinin Devamsızlık Yapması;
İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi (4857 s.k. 25/II-g) durumunda bu çıkış kodu seçilecektir.
Sosyal güvenlik mevzuatına göre, hizmet akdine/iş sözleşmesine istinaden birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar 4/a (SSK) statüsünde zorunlu sigortalı sayılmaktadır. Dolayısıyla, sosyal güvenlik mevzuatına göre bir kişinin birden fazla işyerinde çalışması yasal olarak mümkündür.
SGK Çıkış Kodu 1 Nedir? Bu kod “Deneme Süreli İş Sözleşmesinin İşverence Feshi” tanımlanmıştır. Deneme süreli iş sözleşmesi olması gerekmekte olup, bu süre içinde işveren tarafından işçi çıkarılmış olmalıdır.
İşçinin Başka Şubeye Gönderilmesi Usulü:
Eğer ki işveren, işçiyi başka bir şubede çalıştırmak istiyorsa, bu isteğini yazılı bir şekilde bildirmelidir. Yazılı isteği 6 gün içinde işçi tarafından kabul edilmesi halinde, ortada herhangi bir usulsüzlükten söz etmek mümkün olmayacaktır.
9999 Diğer Belge Kodu – Ankara Gümrük Müşavirleri Derneği, AGM, Agm.Org.Tr.
SATSO Ticaret Portalı - Nace Kod : 96.02-Kuaförlük ve diğer güzellik salonlarının faaliyetleri kategorisi altındaki firmalar.
SATSO Ticaret Portalı - Nace Kod : 47.54-Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda elektrikli ev aletlerinin perakende ticareti kategorisi altındaki firmalar.
1101 ve 1103 Nitelik Kodu Nedir? 1101 nitelik kodunun açılımı cinsiyeti erkek olmak, 1103 nitelik kodunun açılımı ise cinsiyeti kadın olmaktır. 3001 Nitelik Kodu Nedir? Meslek yüksekokullarının herhangi bir önlisans programından mezun olanların tercihte bulunabileceği anlamına geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri