Burdur'a gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken yemekler şunlardır; gazel böreği, Burdur şiş, testi kebabı, çekme, kömbe, Burdur muhallebisi, ceviz ezmesi. Burdur'un en meşhur yemeklerinden gazel böreği, Burdur için oldukça önemli bir yerdedir.
Burdur'a gidenler bu lezzeti tatmadan kentten ayrılamıyor - YouTube. Ceviz ezmesi Burdur'un en meşhur tatlısı. Burdur'a gidenler bu lezzeti tatmadan kentten ayrılamıyor. Lezzetinin sırrı ise yörede yetişen ceviz ve şekerde saklı.
Burdur Dimrit'i Türkiye'de yalnızca ilimizde yetişir ve ildeki üzüm üretiminin %60'ını oluşturur.
İlgili 32 soru bulundu
Isparta'ya gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken yemeklerin başında ise; yufka ekmeği, bakla borani, banak, şalgam aşı, sazan dolması, Tatar mantısı, dirgit, zıplak, Yalvaç keşkeği ve Yalvaç güllacı gelmektedir. Isparta, Güller Şehri olduğundan, burada gül şerbeti, gül çayı ve gül lokumu da mutlaka denenmelidir.
Antalya denildiğinde ilk akla gelen lezzetler arasında piyaz vardır. Genellikle tahinli piyaz tüketilse de, et ve balık yemeklerinin yanında barbunya piyazı da ikram edilir. Portakal cenneti olarak bilinen Antalya, portakal reçeli ile ünlüdür.
Burdur yöreye has Akdeniz özelliklerini taşıyan bir şehirdir. Burdur tekenin başkenti olarak meşhur olmuş ve merkezinde birçok yerde teke heykelleri vardır. Burdur tekeleri halk oyunlarına ve türkülere konu olmuştur. Teke yöresi olarak da meşhur olan Burdur, tarihten gelen geleneksel değerlerini koruyan bir şehirdir.
Burdur'a gittiğinizde almadan dönmemeniz gereken hediyelik eşyalar şunlardır:bakır çaydanlık, cezve, ceviz ezmesi, İbecik bezi, alaca dokumalar ve İbecik bebekleri. Burdur'da önemli geleneklerden bir tanesi olan bakır dövme, beraberinde bakır çaydanlık ürünlerini de getirmiştir. Süs eşyası olarak kullanılmaktadır.
BUCAKTA KÖMBE (ÇANAK EKMEĞİ)
Özellikle Ramazan Bayramında ziyarete gelen misafirlere ikram etmek için bayanlar tarafından özenle hazırlanır. Çanak ekmeği, pekmezli veya tahinli olarak iki farklı şekilde yapılır. Hazırlanan hamur açılarak içine tahin veya pekmez-dövülmüş şeker haşhaş karışımı konarak dürülür.
Başlı başına bir ziyafet: Çekme
Eskiden daha çok düğün gibi özel günlerde hazırlanan bu nefis yemek, kuzu etinin salça ile buluşup bir güzel kızartılması, et suyu ve bolca tereyağı ile yapılan pilavın üzerine yerleşmesiyle oluşuyor. Daha doyurucusu zor bulunuyor.
Burdur, Güney'de Antalya, Batı'da Denizli, Güneybatı'da Muğla, Doğu ve Kuzey'de Isparta ve Afyon illeri ile çevrilidir. İlin yüzölçümü 7.176 km², rakımı 950 metredir. İl arazisinin %60.6'sı dağlık, %2.7'si yayla, %19'u ova %17.6'sı engebelidir. Topraklar genel olarak killi ve kireçli bir yapıya sahiptir.
Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Burdur, denize kıyısı olmayan oldukça engebeli coğrafi alana sahip bir ilimizdir. İlin %61'i dağlık arazidir. Burdur deniz seviyesinden 950 metre yükseklikte yer almaktadır. Göller Yöresi'nde yer alan Burdur'un nüfusu yaklaşık 260.000'dir.
Burdur'u ziyaret etmek için en ideal mevsim ilkbahar ve yaz aylarıdır. Hem tarihi hem de doğal zenginliği ile dikkat çeken Burdur son yılların en fazla ziyaret edilen şehirlerinden biri haline gelmiştir. Bunun nedeni ise Türkiye'nin Maldivleri olarak adlandırılan Salda Gölü'nün burada olmasıdır.
Burdur güneyde Antalya, batıda Denizli, güneybatıda Muğla, kuzeyde Afyonkarahisar ve kuzeydoğuda Isparta illeri ile sınırlıdır.
Zengin fauna ve florası ile eko turizmcilerin dikkatini çekerken ormanlar içerisinde çeşmeleri, eski medeniyet kalıntıları, göl kıyılarında temiz kumsalları, leziz yemekleri, şifalı suları, kıvrak Burdur ezgileri ve Burdur folkloru turizm yönünden ön plana çıkan değerlerindendir.
Burdur Gölü'nün suyu tuzludur. Son yıllarda gölü besleyen akarsuların göle ulaşmaması ve gölün buharlaşma ile su kaybetmesi tuzluluk oranını artırmıştır. Göl denizden 2 kat daha fazla tuzludur.
İlk önce domatesin kabukları soyulur, küçük küçük doğranır. Tencereye toz biber, doğranmış domates ve biberler, zeytinyağı ve tereyağı koyulup ateşe alınır. Domatesin suyu çıkınca pirinç ve tuz ilave edilir. Bir su bardağı da su eklenip hızlı ateşte 15 dakika pişirilir.
CİVE YEMEĞİ NASIL YAPILIR / ANTALYA YÖRESİNDEN AZ MALZEMELİ AMA ÇOK LEZZETLİ MUHTEŞEM BİR YEMEK 💯 - YouTube.
Bu yemekler; pilav, et yemekleri, nohutlu hamur çorbası, peksimet, haşhaşlı pide, tatlılar ise lokma, koz helva, zerde, sütlaç, helvadır. Ağız tatlılığı için şeker ikram edilen yörelerimiz olduğu gibi fındık, fıstık ve meyve ikram edilen yörelerimiz de vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri