"Bişnev inney çün şikâyet mî küned/Ez cüdâyîhâ hikâyet mî küned." Yani; "Şu neyin nasıl şikâyet etmekte olduğunu dinle. Onun feryadı ayrılıkların destanı, hikâyesidir" diyerek başlar Mesnevi. "Hz. Mevlana 2 bin küsur beyitlik eserini neden bu beyitlerle başlatır?
Öz. Özet: Bu yazı büyük ârif şair ve düşünür Mevlâna Celâleddin Rûmî'nin Mesnevî adlı eserinin başında yer alan on sekiz beyitle (Ney-nâme ile) ilgilidir. Mevlâna yüzyıllarca önce yaşamış ama hâlâ evrensel şöhretini ve güncelliğini korumaktadır.
Bişnev kelimesini duymayanımız yoktur. Mesnevi'nin ilk beytinin, ilk mısraaının ilk kelimesi. bişnev ez ney çün hikayet mikoned diye başlayan mısraın ilk kelimesi. Mevlana bize ilk olarak dinle diyor.
Bunun tecelliyatı ise Kur'an-ı Kerim'dir. Kim, Allah'ın kitabı Kur'an'a ve Hazreti Peygamberimizin hadislerine sımsıkı sarılırsa doğru yoldan sapmaz. Bu yüzden 'Dinle' denildiğinde, biz ilk önce Kur'an'ı dinlememiz gerektiğini anlayacağız."
Mesnevide beyit sayısı sınırsızdır. Mesnevilerde yer ve zaman kavramlarının tam belli olmaması, olay ve kahramanların olağanüstülükler taşıması mesnevinin masal ve destanla ortak özellikleridir.
İlgili 21 soru bulundu
Birçok mesnevî "besmele” ile başlar. "Besmele" başlı başına bir şiir de olabilir. Şair "besmele"den sonra “hamd ( = şükür)"'e geçebileceği gibi, eserine "hamd"'i konu edinen bir parçayla da başlayabilir.
*ilk beytine matla, son beytine makta, en güzel beytine şah beyit ya da beytü'l kasid, şairin mahlasının geçtiği beyte taç beyit denir. *Beyitlerinde iç kafiye bulunan kasidelere musammat kaside adı verilir.
Mesnevi, Türk edebiyatında bulunan ve aruz ölçüsüyle yazılan bir yazı şekli olarak bilinir. Uzun yazılması ve kafiyeler yer almasıyla bilinen mesnevi, beyitler halinde yani ikişer ikişer yazılan yazılar olarak bilinir. Türk edebiyatında bu yazı türünün öncüsü Nabi olarak bilinir.
Türk edebiyatında mesnevi nazım şekliyle yazılmış ilk müstakil eser Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig isimli eseri olmakla birlikte mesnevinin tür ve şekil özelliklerine benzer örneklerin eski Türk şiiri kaynaklı olduğu bilinmektedir.
Mevlânâ'nın Mesnevî adlı eseri yazıldığı tarihten bu yana manzum ve mensur olmak üzere Türkçeye defalarca tercüme edilmiş, bu eseri anlamak adına şerhler yazılmıştır.
Mesnevî sözlükte “ikişer ikişer” anlamına gelir. Edebiyat terimi olarak, aynı vezinde ve her bir beyti diğer beyitlerden müstakil olarak kendi arasında kafiyeli olan nazım şeklinin adıdır. Arap edebiyatında müzdevic veya urcûze adıyla anılan şiirler mesnevinin ilk biçimi olarak kabul edilmiştir.
Mesnevî‟nin kaynakları arasında başlıca Kur‟an-ı Kerim, Hz. Peygamber‟in hadisleri, İslâm tasavvuf geleneği, Yunan, Hint, Arap, Fars ve Türk hikâye gelenekleri bulunmaktadır. Mevlânâ‟nın kendisi hikâye ederken bu kaynakların bazılarını doğrudan dile getirmektedir.
Her mesnevi yazarın besmelesi ve dibace adıyla bilinen önsözü ile başlar. Tevhid bölümünde, Allah'ın birliğine ve tekliği övülür. Onun Esmaül Hüsnada yer alan en güzel isimleri beyitlerle aktarılır. Münacaat bölümü ise mesnevilerin Allah'a yakarış ve dua kısmıdır.
Edebiyatımızda yazılan ilk mesnevi Kutadgu Bilig, Yusuf Has Hacip tarafından yazılmıştır. Mesnevi, divan edebiyatının en uzun nazım şekli olarak bilinmektedir. Aynı zamanda Yusuf Has Hacip tarafından yazılan Kutadgu Bilig, divan edebiyatı geleneği ile yazılan ilk eser olarak da ifade edilebilir.
Mevlâna Mesnevi'yi Hüsameddin Çelebi'nin isteği üzerine yazmıştır. Kâtibi Hüsameddin Çelebi'nin söylediğine göre, Mevlâna, Mesnevi beyitlerini Meram'da gezerken, oturuken, yürürken, hatta semâ ederken söylermiş. Çelebi Hüsameddin de yazarmış. Mesnevi'nin dili Farsça'dır.
Mevlana'nın asıl söylemi aşktı, hoşgörüydü ve anlayıştı. Barışçı dili sevgiyi çağrıştırıyordu. Tasavvufi düşünceleri, altı ciltlik, birbirlerine ekli şiirsel öyküleri "MESNEVİ" adıyla yayınlandı. O, ölçüde ikişer mısralık şiirleri, beyitlerle ve nazım türünde yazdı.
Anadolu'da yazılan ilk hamse Hamdullah Hamdi'ye (ö. 909/1503) aittir. Hamdi'nin Hamse'si Yûsuf u Züleyhâ, Leylâ vü Mecnûn, Tuhfetü'l-uşşâk, Kıyafetnâme ve Ahmediyye (Mevlid) mesnevilerinden meydana gelmektedir. Bunlardan özellikle Yûsuf u Züleyhâ büyük üne sahiptir.
Göktürk Kitabeleri (Orhun Yazıtları) Türk yazı dilinin Eski Türkçe Dönemi'ne ait yazılı ürünleridir. Bu kitabeler, Türk dilinin bilinen ilk yazılı kaynakları olması nedeniyle dilimizin tarihi ve gelişimi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.
Edebiyatımızda mahlas kullanımı İran edebiyatının tesiriyle ortaya çıkmış ve ilk olarak Şeyhî tarafından başlatılmıştır (İsen 1989: 22).
Mesnevî, aynı vezinde ve her beyti kendi arasında müstakılen kâfiyeli olan nazım şekline verilen isimdir. Arap edebiyatından İran edebiyatına, İran edebiyatından ise Türk edebiyatına geçmiştir.
Mevlânâ'nın "Birlik Dükkânı" addettiği Mesnevî, içinde Hint, İran, Yunan, Roma mitolojisi; Yaradılış Destanı, erenlerin kıssaları, âşık masalları, halk öyküleri barındıran; "dünya cenneti"nde insan hürriyetinin anahtarlarını ardışık öyküler içinde vermeyi gaye edinmiş bir eserdir.
Fars, Türk ve Urdu edebiyatlarında birbiriyle kafiyeli ikişerli mısralardan oluşan nazım şekli. Yûsuf Has Hâcib tarafından XI. yüzyılda yazılmış, Türk dilinin, edebiyatının ve kültür tarihinin en önemli kaynaklarından.
mesnevî, beyit sayısı bakımından hiçbir kısıtlayıcı kurala bağlı değildir. İki beyitten başlayarak 20-30 beyte kadar olan kısa mesnevîler yazıldığı gibi, binlerce beyit süren tarihler, uzun aşk hikâyeleri, şehrengizler, öğretici dînî, ahlâkî ve tasavvufî konular... da yazılmıştır.
Edebiyatta murabba yoğun olarak kullanılmaktadır. Dörder satırlık bendler ile yazılan şiirler için kullanılmıştır. Genellikle en kısa 4 ya da 5 en uzun ise 8 bendden oluşan nazım şekline murabba adı verilmektedir. Şiirlerin dörtlük ile yazılmasından dolayı murabba ismi verilir.
Nazım birimi dörtlük olan nazım şekillerinden biridir. Kafiye düzeni "aaaa/bbba/ccca"dır. Genellikle 4 ile 8 dörtlükten oluşur. Her konuda murabba yazılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri