Zahmetli bir şekilde toplanan mezda sakızı köknar ağaçlarının kozalalarından süzülen doğan bir sakız türü olarak biliniyor. Ancak mezda sakızını bu kadar popüler yapan faydaları ve normal bir sakızdan çok daha pahalı olması. Mezda sakızı Kahramanmaraş yaylalarında ve Osmaniye'de yaz aylarında toplanıyor.
Birçok hastalığa şifa olan mezda sakızının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz: Mide ve bağırsak yaralarının iyileşmesine yardımcı olur. Antiseptik özelliği sayesinde haricen cilt üzerindeki yaralarda merhem olarak kullanılabilir. Astım, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir.
Mikropları yok etme özelliğine de sahip olan damla sakızı diş ve ağız sağlığı konusunda yüksek oranda etkilidir. Dişlerin beyazlaşması yönünde büyük katkı sağlar. Astım türü solunum yolu rahatsızlığı olanlar için ideal bir tercihtir. Bronş ve göğüs bölgesinin yumuşamasına yardımcı olur.
Mezda sakızı nasıl kullanılır? Tütsü olarak kullanılır.Bal ile karıştırılarak tüketilebilir.Yaraların üzerine uygulanabilir.Ufak parçalara bölerek su ile birlikte yutulabilir.
Mezda sakızı, Köknar ağacının kozalaklarından süzülen doğal bir sakız türü olarak biliniyor.Yöre insanının şifalı olduğuna inandığı mezda sakızına, Osmaniye'de vatandaşların yoğun ilgi gösteriyor. Bu sakız, halk arasında Mezdeki, Mezleği veya Köknar Ağacı Sakızı diye de biliniyor.
İlgili 43 soru bulundu
Yüksek rakımlı yerlerdeki ladin ve köknar ağaçlarında görülen bu sakız, ülkemizde en çok Artvin Borçka'da bulunur. Doğada kendiliğinden oluşan çam sakızı, tek tek elle toplanır ve çiğnenir.
“Abies cilicica (Toros köknarı) ülkemizde Toros Dağları'nda doğal olarak yetişmektedir. Ağacın doğal ürünü mezda sakızıdır. Bölge halkı, mezda sakızını çıbanlarda iltihabın dışarı çıkartılarak iyileşmesi, yara ve çıbanlarda mikrop öldürücü özelliğinden dolayı merhem şeklinde kullanmaktadırlar.
Mezda sakızı Kahramanmaraş yaylalarında ve Osmaniye'de yaz aylarında toplanıyor.
Suyla birlikte yutulabilir. Su ya da içeceklere karıştırılarak içilebilir. Tablet şeklinde satılanlar günde 3 kez tok karna tüketilebilir. Kabuğu tonik ve tatlı olarak da kullanılabilir.
Şekersiz sakız çiğnemek, mide asidini düzenliyor. Bu durum mide ve göğüste yanma hissini ortadan kaldırıyor. Tükürük mide asidinin nötralize edilmesini sağladığı için, yemekten sonra bir parça şekersiz sakız ya da bikarbonat sakızı çiğneyebilirsiniz. Yalnız şekerli ya da nane aromalı sakızlardan kaçınmanız gerekiyor.
Sakız ağacından damla sakızı, akgünlük (sığla) ağacından günlük sakızı ve çam ağacından çam sakızı doğal olarak elde edilir.
Ses kısıklığına iyi gelen boğaz pastili emmek ya da sakız çiğnemek tükürük üretimini artırır ve bu da boğazın nemli kalmasını sağlar. Antibakteriyel ve antiinflamatuar özelliklere sahip, özellikle bal içeren pastilleri deneyebilirsiniz.
Akgünlük bitkisi vücuda çeşitli şekillerde fayda sağlayan boswellik asit açısından zengindir. Başta akciğer hastalıkları olmak üzere çeşitli kanserlerin tedavisine yardımcı olur. Ayrıca iltihap önleyici özelliğinden dolayı vücuttaki iltihaplanma ve ödemin azalmasına katkıda bulunur.
Halk arasında Mezdeki, Mezleği veya Köknar Ağacı Sakızı olarak da bilinen mezda sakızı köknar ağacının kozalaklarından süzülen doğal bir sakız türüdür. Zahmetli bir şekilde toplanan mezda sakızı köknar ağaçlarının kozalalarından süzülen doğan bir sakız türü olarak biliniyor.
Akgünlük Sakızı; Uyarı: Hamile, emziren ve bebekler kullanamaz.
Yetişkinlerin çiğneyerek ya da yutarak tükettikleri bu sakız bebeklerde toz haline getirilerek kullanılması gerekmektedir. Toz haline getirilen günlük sakızının aynı zamanda yağının da kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
Günlük sakızını kaynatıp masaj ve kompres yapabilirsiniz. Buhar yolu ile kullanılırsa solunum yollarını temizler. Mide ve bağırsak sorunlarına, hemoroide de iyi gelmektedir. Tonik olarak kullanılırsa yaralara, cilt kırışıklıklarına ve cildi gençleştirmeye fayda sağlamaktadır.
Sandaloz sakızı ile istediğiniz kiloya ulaşmak için her gün aç karna 2 defa tüketmelisiniz. Kristale benzerliğiyle dikkat çeken sakızı ağzınıda çiğnediğinizde ufalacak ve kolayca yutabileceksiniz. Yuttuktan sonra en az 20 dakika geçene kadar yemek yememelisiniz.
Göğüs hastalıkları tedavisinde Anadolu'da kirli koyun yünü göğse sarılır. Öksürük için akgünlük sakızını özellikle bal ile karıştırılarak kullanabilirsiniz. 15 gün süre ile öksürük kesici kür olarak günlük 1 tatlı kaşığı kadar yenir.
O mide gazlarına, mide ağrısına, sarılığa, bağırsak hastalıklarına ve gribe iyi gelir.
Solunum yolu iltihaplarını giderir. Bağırsak iltihaplarını iyileştirir, sivilce ve akneye faydalıdır. Yara ve çıbanlara iyi gelir ,mantar ve mantar enfeksiyonlarına da iyi gelir. Enerji verir yorgunluğu giderir akciğeri açar öksürüğü keser kronik boğaz ağrısına birebirdir, bademcik şişmesi ateş düşürür .
Günlük sakızı şifalı bitkisel bir sakızdır. Günlük sakızı bir tür çam ağacı olan günlük ağacı aynen çam sakızı gibi bir reçine salgılamaktadır. Ülkemizde en sık Muğla ve Fethiye bölgelerinde bulunmaktadır.
Günlük sakızı çiğnenerek, toz halinde yutularak veya yağı ile masaj uygulanarak kullanılır. Çocuklar günlük sakızını bal ile çiğneyebilirler. Günlük sakızı acı bir drog olmasına rağmen emziren annelerin de kullanabileceği bir drogtur. Tütsü olarak kullanımı da yaygındır.
Akgünlük, Hindistan, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'ya özgü Boswellia Serrata ağacından elde edilir. Küçük ağaç ya da çalı bitkisi şeklinde olup kuru ve tepelik bölgelerde yetişir. Indian Frankincense olarak anılmasının nedeni, en iyi bilinen türünün Hindistan'da yetişen Boswellia Serrata ağacından toplanıyor oluşudur.
Çam sakızı ladin ağaçlarının kabuklarının arasından misket şeklinde çıkar ve insanlar tarafından tek tek toplanarak elde edilir; 1200 rakım üstündeki güney bölgelerde olur. İlk olarak çobanların yaylalara gitmesiyle birer çiğnemlik toplanan ve eşe dosta hediye olarak yayladan dönüşlerde ikram edilen sakızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri