Eriyik kalıba dökülerek metal bloklar oluşturulur. Oluşturulan bu metal bloklar preslenerek istenilen kalınlığa getirilir. Atık metallerden geri dönüşümü sonucunda boya kutusu, beyaz eşya, metal profiller, bisiklet, inşaat sektörü gibi her türlü ürün üretilir.
Metaller, yeryüzünü oluşturan minerallerin işlenip saflaştırılmasıyla üretilir. Günümüzde oldukça önem taşıyan metal atıklar ise hem endüstri hem günlük hayatın her alanında önemli rol oynar. Salça tenekeleri, konserve kutular, alüminyum içecek kutuları, mutfak araç gereçleri (çatal, bıçak vs.)
Metaller özelliklerini değiştirmeden tekrar tekrar geri dönüştürülebilir. Amerikan Demir ve Çelik Enstitüsüne (AISI) göre çelik, gezegendeki en geri dönüşümlü malzemedir. Diğer yüksek oranda geri dönüştürülmüş metaller arasında alüminyum, bakır, gümüş, pirinç ve altın bulunur.
Artık kullanılamayacak halde olan demir atıklara hurda denir. Demir hurdalar, kullanılamaz bir hale geldiğinde atık niteliği taşır. Fakat bu atıklar, tüketiciler tarafından yeniden nasıl kullanılabileceği bilinmeyerek değerlendirilmemektedir. Demir hurda, hurdacılarla birlikte geri dönüşüme gönderilebilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Özellikle soyulmuş bakır adı verilen malzemeden yapılmış hurdaların piyasa değeri yüksektir. Bunu sarı madeninden yapılmış olanlar, alüminyum, krom ve kurşundan yapılanlar takip eder. Demirden yapılan araçlar da önemli bir hurda malzemesidir. Bu hurdalar mıknatıs aracılığıyla ayıklanır.
Çünkü, metal atıklar genel anlamda gündelik hayatımızda sıklıkla kullandığımız alüminyum içecek kutuları, yağ, salça tenekeleri, konserve kutuları, mutfak gereçleri (çatal, bıçak, tencere, tava, çaydanlık) ve alüminyum folyolarda sıklıkla kullanılan bir maddedir.
Ütü; geri kazanılabilir kablo, değerli metal, plastik vb parçalar barındırmaktadır. İçerisinde tehlikeli ve toksik maddeler içerebilirler. Depolanması veya bilinçsiz biçimde çevreye atılması durumunda hammadde olarak kullanılabilecek bir atığı yok etmiş oluruz.
Metal atıklar, gri renkli metal atık kutularında toplanır. Kutulardaki atıklar atık toplama konteynerlerine yüklenir. Konteynerlerde toplanan metal atıklar geri dönüşüm tesislerine gönderilir.
NELER METAL ATIKTIR? Çevre kirliliğine sebep olur. Değerlendirilebilir atığın yok olmasına sebep olur. Metaller doğada 10–100 yıl arasında yok olmaktadır.
Alüminyum folyo tekrar kullanılabilir bir metaldir. Parçalanana veya kullanılmayacak hale gelene kadar kullanılmaya devam edilebilir. Atık haline gelmiş alüminyum folyoları yemek artıklarını yıkadıktan ve kuruttuktan sonra toplar halinde biriktiriyoruz.
Malzeme cinslerine göre ayrı biriktirme yapılması durumunda kağıt atıklar için mavi, cam atıklar için yeşil, plastik atıklar için sarı ve metal atıklar için gri renk sıfır atık kutusu veya etiket kullanılır.
Alüminyum folyonun yaklaşık %75'i gıda, kozmetik ve kimyasal ürünlerin ambalajlaması için ve %25'i endüstriyel uygulamalar için kullanılır (örneğin, ısı yalıtımı, elektrik kabloları ve elektronik). Alüminyum folyo kolayca geri dönüştürülebilir.
Cam Atıkların Geri Dönüşümünün Önemi Nedir? Kullandığımız tüm ürünler içinde % 100 geri dönüştürülebilen ve sonsuz kullanımı olan tek madde camdır. Geri dönüştürülen 1 ton cam atık ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanır.
Cam sektörünün yaptığı araştırmalara göre 1 ton atık camın geri kazanımı ile yaklaşık 40 litre yakıt tasarrufu sağlanmaktadır.
· Cam atıkların geri dönüşümü ile bu atıklar ham madde haline gelir ve üretim sırasında ergitilerek tekrar kullanılır. · Cam atıkların geri kazanımı ile enerji tasarrufu sağlanır. · Geri dönüştürülen her 1 ton cam için yaklaşık 100 litre petrol tasarrufu sağlanır.
Metallerin geri dönüşümü, hammadde kullanarak üretilen ürünlerin imalatından daha az enerji gerektirirken, doğal kaynakları korumamızı sağlar. Geri dönüşüm, daha az karbon dioksit ve zararlı gaz üretir. Ayrıca, imalat işletmelerinin üretim maliyetlerini düşürmelerine imkan verir ve istihdama da büyük katkı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri