Göçüşme ya da metatez, sözcük içerisindeki iki sesin sıralanışının değişmesi, diğer bir deyişle yer değiştirmesi olayıdır. Bu durum günümüz Türkçesinde yazım yanlışına neden olur.
Türkiye Türkçesi gramerciliğinde metatez veya yer değiştirme gibi adlarla da anılan göçüşme, Türkçe Sözlükte “Bir kelime içinde birbirini izleyen iki ünsüzün yer değiştirmesi” olarak izah edilir.
Göçüşme (Ses Aktarımı): Söz içindeki seslerin, genellikle ünsüzlerin yer değiştirmesine göçüşme denir. Genellikle ağızlarda görülen bir ses olayıdır. Yan yana olan seslerin yer değiştirmesine yakın göçüşme denir. Örnek: ekşi < eşki, tecrübe > tercübe, kibrit > kirbit, memleket > melmeket vb.
Göçüşme, bir ses olayı olmasına rağmen dil bilgisi kurallarına aykırıdır. Harflerin yer değiştirmesiyle oluşan göçüşme daha çok günlük konuşmalarda yaygındır. Örneğin ''Kibrit'' kelimesinin ''kirbit'' şeklinde telaffuz edilmesi en sık rastlanan göçüşme türlerinden biridir.
c) Ünsüz Düşmesi
Seslerin birleşmesi sırasında söyleyiş güçlüğü veya zayıf sesler (g, h, n, l, r, y, z) sebebiyle bir ünsüzün düşmesi olayıdır: büyük+cek > büyücek, ufak+rak > ufarak; kağan > kaan, soğan > soan, soğuk > souk, uğur > uur; yapurgak > yaprak; çift > çif, bir daha> bi daha, geliyor > geliyo.
İlgili 31 soru bulundu
Ünlü Düşmesi – Türk Dil Kurumu.
Bir kelimedeki bir ünsüzün, kendinden sonra gelen ünlünün açıklığında erimeye fırsat bulamadan kaybolmasıdır. Kelime ortasındaki bir veya daha fazla seste gerçekleşen erime veya yutulmalarla meydana gelen ses kayıplarıdır.
Genelde ardışık sessizler arasında gerçekleşen göçüşme, sesli ile sessiz arasında ve uzak sesler arasında da görülebilir. Her dilde, her dönemde karşımıza çıkan göçüşme olayının tipik örneklerine ağızlarda ve çocuk dilinde sıkça rastlanır. Kimi örnekleri şunlardır: köprü > körpü
Benzeşmezlik, aykırılaşma olarak da bilinen bu ses olayında bir kelimede yan yana veya aralıklı olan ve nitelikleri aynı olan seslerden birinin ötekinden farklı bir sese dönüşür.
Yakın göçüşme örnekleri:
toprak>torpak, Ar. kibrit>kirbit, ekşi>eşki, yalnız>yanlız, yanlış>yalnış, bayram>baryam, Meryem>Meyrem, köprü>körpü, perhiz>pehriz vb.
Ad aktarması ya da mecazımürsel (Grekçe: μετωνυμία, metonymía; Latince: metonymia), şiirlerde sıkça kullanılan bir söz sanatı türüdür. Ad aktarması yapılırken anlatılmak istenilen herhangi bir nesne ya da varlık, doğrudan söylenilmek yerine bir parçası ya da özelliği söylenilerek aktarılır.
Ötümlü /b/, /c/, /d/, /g/, /ġ/, /j/, /v/, /z/ ünsüzlerinin ötümsüz olan ünsüz karşılıklarına dönüşmesi biçiminde gerçekleşen ses olayına ötümsüzleşme adı verilmektedir.
Göçüşme (metathesis), “ses unsurlarının sıralanışındaki değişiklik”, şeklinde tarif edilebilir. Düzensiz ses olayları arasında sayılan göçüşme, dillerin canlı yapılarından kaynaklanan diğer değişikliklerden uzakta, onlardan daha mekanik bir özelliğe sahiptir.
"mezeci" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 1 sonuç delicatessen i.
Mentol kelimesinin kökeni Fransızca dilidir.
kelimelerin birleşimi sırasında baskın durumda olan ünlü (a, e) diğer ünlüyü aşındırarak düşmesinde sebep olur. kahve altı>kahvaltı, cuma ertesi>cumartesi, ne için>niçin, ne ola>n'ola, sütlü aş>sütlaç vb.
Bu yaklaşıma göre; Türkçede “ç, f, h, k, p, s, ş, t (Fıstıkçı Şahap)” ünsüzlerinden biri ile biten bir sözcükten sonra “b, c, d, g” ünsüzlerinden biriyle başlayan bir ek getirildiğinde bu ünsüzler sert karşılıkları olan “p, ç, t, k” ünsüzlerine dönüşür. Bu olaya ünsüz benzeşmesi denir.
Bu kurala ünsüz değişimi ya da ünsüz yumuşaması denir. "hissetmek - hissedince" sözcüğünda "t" ünsüzünün yumuşayarak "d" ünsüzüne dönüşmesi "ünsüz yumuşaması"na örnektir.
Göçüşme (dil bilim) kimi sözcüklerde seslerin yer değiştirmesi olayı. Türkçe de daha çok "r" ya da "l" ünsüzünün bulunduğu sözcüklerde birinci hecenin sonundaki sesle, ikinci hecenin başındaki ses, birbirinin yerine geçer.
Hem Türkçe hem de alıntı sözcüklerde görülebilen göçüşme kaynaklarda metatez veya yer değiştirme olarak da geçer. Göçüşme en çok /r/ ve /l/ sesleri yanında /y/, /p/, /b/, /v/, /m/, /n/ seslerinin bulunması durumunda görülür. Ötümlüleşme: Ötümlüleşme, ötümsüz bir ünsüzün ötümlü hâle gelmesi olayıdır.
Ayrıca dilimizde orta hece düşmesi veya erimesi biçiminde kaynaşma olayları da görülmektedir: biri birine > birbirine, gide gide > gitgide, kayın ana > kaynana, kayın ata > kaynata, ne erse ne > nesne vb.
İç seste ünlü türemesi:
Geniş-düz ünlü: sapsağlam>sapasağlam, düzdüz>düpedüz, güpgündüz>güpegündüz, darcık>daracık, yapyalnız>yapayalnız, vb.
A'da “alçak-l ⇒ alçal'' B'de “sıcak-cık ⇒ sıcacık'' C'de “küçük-cük ⇒ küçücük'' E'de “ufak-l ⇒ ufal'' sözcüklerinde ünsüz düşmesi görülmektedir. 9. Türkçede sözcük içerisinde “b” sesinden önce gelen “n” ünsüzleri “m” ünsüzlerine dönüşür. Bu ses olayı- na dudak ünsüzlerinin değişmesi denir.
İç seste ünsüz düşmesi
Bazı sözcüklere küçültme ekleri "-cık, -cik, -cak, -cek, -rak, -rek" ve "-l" eki geldiğinde orta hecede ünsüz düşmesi meydana gelir. küçük-cük>küçücük, ufak-cık>ufacık, minik-cik>minicik, çabuk-cak>çabucak, büyük- cek>büyücek, ufak-rak>ufarak, yüksek-l>yüksel-, alçak-l>alçal-, küçük-l>küçül- vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri