Günümüzde ülkemizde raylı sistemlerdeki araçlarımızın hemen hemen hepsi elektrik enerjisi ile çalışır.
Günümüz teknolojisinde metro gibi raylı sistem araçları elektrik enerjisiyle çalışmaktadır.
metro enerjiyi raylardan almaz hiçbir zaman. metroya enerji şebekeden verilir. cer trafodan gelen akım pantograflar aracılığı ile katener sisteme veya yerden çekilen enerji hattına aktarılır. çok eski metrolarda, ya da bu tramvaylarda tepeden geçen açıkta görünür bir kablo olur.
Elektrikli demiryolu hatlarında besleme sistemleri akımın tipine göre AC ve DC olarak göre ikiye ayrılmaktadır. Şehir içi ulaşımda genellikle DC gerilim, şehirlerarası ulaşımda ise AC gerilim kullanılmaktadır.
Piezoelektrik ile hareket enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Metro sistemlerinde araçtan iniş ve istasyondan çıkış ile istasyondan iniş ve araca biniş güzergahı boyunca yoğun yolcu hareketi olduğu için ciddi bir hareket enerjisi potansiyeli bulunmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Yeni teknolojikekipmanlar ve konforla donatılmış olan trenler, metrekarede 6 yolcu taşıma kapasitesine sahip. Trenlerde saatte 140 km hız ile güvenle ulaşım sağlanacak.
Doğru akımda ise bu hep sabittir. Evlerimize ulaşan elektrik, alternatif akımdır(AC).
Tren, dizel yakıtla çalışan vasıtalardır.
Hızlı tren kategorisinde değildir. Tren türü, elektrikli ve dizel lokomotiflerin çektiği vagon dizisidir. Bisiklet askı bulunmaz.
Günümüzde ülkemizde raylı sistemlerdeki araçlarımızın hemen hemen hepsi elektrik enerjisi ile çalışır. Bu elektrik enerjisini tramvaylarımıza, metrolarımıza genel ismiyle trenlerimize iki şekilde verebiliriz. Bu yazımızda trenlerimizin enerjisini sağlayan bu iki sistemi inceleyeceğiz.
elektrikli bir demiryolunda enerjinin fazı trenin üstündeyse raylarda elektrik olmaz, genelde. üzerinde elektrik teli bulunmayan demiryollarında faz ve toprak raylar üzerinden aktarılır.
Ülkemizde ve dünyada metro hattı gibi şehir içi hatlarda genellikle 750 V DC gerilim kullanılır.
Metro, genellikle kentsel alanlarda bulunan yüksek kapasiteli toplu taşıma türüdür. Otobüslerden veya tramvaylardan farklı olarak, genellikle metro sistemleri özel bir geçiş hakkı üzerinde çalışan, yayalar veya diğer araçlar tarafından erişilemeyen ve tünellerde bulunan demiryollarıdır.
Metrobüs, metro ile otobüsün birleşimi ile ortaya çıkmış bir toplu taşıma aracıdır. Lastik tekerlekleri ile kendisine ayrılan şeritlerde çalışmaktadır.
Vatman, kısaca şehir içi hatlarda kullanılan tramvayların ve metroların sürücülerine verilen isimdir. Çoğunlukla makinistlik ile karıştırılan vatman, yalnızca kent içi ulaşım sağlayan ve yoldan herhangi bir yüksekliği bulunmayan raylı sistemlerde görev yapan kişilerdir.
Dizel lokomotif, dizel motorla çalışan bir demiryolu lokomotifidir. Temel olarak mekanik gücün tekerleklere iletilme şekli bakımından farklı olan birkaç tip dizel lokomotif geliştirilmiştir.
*Dizel yakıt benzinden daha fazla enerji yoğunluğuna sahiptir. *Dizel yakıtlar daha fazla güce ihtiyaç duyan araçlarda ve makinelerde daha çok kullanılır. Örn: Otobüs, minibüs, iş makineleri, tarım makineleri vb. *Yük taşımacılığının ister kara ister deniz taşımacılığı olsun %94'ü dizel yakıta dayalı olarak yapılır.
Dizel yakıtla çalışan lokomotif ve trenlerin çalıştığı hatlar elektrikli hat sistemine geçilerek. Dışa bağlı yakıttan kurtarılması gerekmektedir. Demiryolu işletmelerinde Elektrik Enerjisiyle çalışan lokomotifler ve trenler çok büyük oranda elektrik enerjisi tüketen vasıtalardır.
Şebekeden gelen akım her zaman AC'dir. Ancak elektrikli araçlar elektriği her zaman DC olarak depolar.
Elektriğin asıl ölümcül özelliğinin akım miktarı olduğunu düşünülür. Buna karşılık, elektrik ile ilgili birçok noktada bulunan uyarı levhalarında, gerilim üzerinden bir tasvir yapılmakta ve aslında öldürücü darbeyi vuranın gerilim olduğu belirtilmektedir.
Edison ve Tesla cephelerinde yaşanan DC vs AC çekişmesi sonucunda Amerika'da elektriğin 110VAC, 60 Hz standartında kullanılmasına karar verilir ve benimsenir. O günden bu zamanda kadar da 60 Hz standartı değişmez.
Metro İstanbul, 1988 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kent içi raylı sistemlerin işletmeciliğini yapmak üzere kurulmuştur. Faaliyetlerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştirak şirketi olarak sürdüren şirketimiz, İstanbul'daki mevcut metro, tramvay, füniküler ve teleferik hatlarını işletmektedir.
İstanbul Teknik Üniversitesi Müzesi'nde, son senelerde eski kitaplar arasında bulunarak sergilenen ve ilk kapsamlı proje olan "Avant Projet d'un Métropolitain à Constantinople (İstanbul'da Bir Metro Ön Projesi)" Fransız Mühendis L. Guerby imzasını taşımaktadır. Projenin eldeki mavi ozalit kopyası 1/5.000 ölçeğindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri