Aynı zamanda Ay'ın bir gün -ya da bir gece- boyunca sabit yıldızlara göre yavaş yavaş doğuya ilerlediğini görürüz. Aslında bunu gerçekten göremeyiz; çünkü bu yavaş hareketi gökyüzüne baktığımızda fark edemeyiz. Ancak iki gece üst üste bakıldığında aradaki farkı net olarak görürsünüz.
Ay, Yeni Ay evresinde Güneş'e yaklaştığı için görülememekte; Dolunay evresinde ise günbatımında doğması ve gündoğumunda batması sebebiyle yalnızca geceleri görülebilmektedir.
Ay tıpkı Dünya gibi, kendinden ışık vermez. Güneşten aldığı ışığı yansıtır. Bu yüzden, Ay'ın Dünya ve Güneş'e göre konumuna göre belli bir kısmı aydınlık diğer yüzeyi ise karanlık gözükür.
Tıpkı diğer gezegenler ve Dünyamız gibi dönme hareketi yapar. Sürekli hareket halinde olan Ay üç farklı hareket yapar. Kendi etrafında döner, Dünya'nın etrafında döner ve Güneş'in etrafında döner. Ay Dünya ve kendi ekseni etrafında dönüşünü 37 gün 8 saatte tamamlamaktadır.
- Ay dünyanın etrafında döner.
İlgili 22 soru bulundu
Hareketsiz bir vücutta oksijen ve enerji tüketimi azalır. Bunun doğrultusunda kalp yavaş atar ve kalp kası güçsüzleşir. Yavaş atan kalp ise kolesterol ve obezite riskini artırır. Hareketsiz yaşam dolaşım ve solunum sistemi kapasitesini azaltır.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından bağlanan gelir ve aylıklarını tahakkuk ettirildiği tarihlerden itibaren aralıksız 12 (on iki) ay sonuna kadar tahsil etmeyenlerin gelir ve aylıkları, gelir ve aylık bağlanma şartlarının devam edip etmediğinin tespiti amacıyla durduruluyor.
Evet, Ay; bizden çok uzakta olduğu için bizde bir takip hissiyatı yaratıyor. Yeryüzündeki diğer cisimlerin yakınlığı da bunun oluşumunu destekliyor. Arabayla 100 fit (30.48m) ileri hareket ettiğimizde, hareket yönümüzle araba arasındaki göreceli açı aynıdır.
Ayın kendi eksenin etrafında dönüşünü ise derece olarak verebiliriz. Bir tam dönüşü kabaca 27.32 gün sürer. 360 dereceyi bu sürede dönüyorsa günde 13.177 derece dönüyor diyebiliriz. Ya da saatte 0.549 derece.
Ay ışığı ise güneş ışığının bir yansımasıdır. Güneş ışığı önce aya çarpar, aydan yansıyan ışık dünyaya ulaşır. Güneş ışığı, güneş tarafından yayılan elektromanyetik radyasyondur.
Peki bir yıldız olmamasına rağmen, geceleri gökyüzündeki en parlak cisim olan Ay neden parlak? Ay, Güneş'ten gelen ışınları yüzeyinden tıpkı bir ayna gibi yansıttığı için parlak görünüyor. Yani Güneş olmasaydı, Ay, gezegenimizde gördüğünüz bir kaya parçasından farksız olurdu.
Ay yine gökyüzündedir ama bize görünmez. Çünkü dünyaya aydınlık yüzü değil, karanlıkta kalan yüzü dönüktür. Ay, ışığını güneşten alır. Ay güneşle dünyamızın arasından geçerken, bize çevrik olan yüzü hiçbir ışık almaz ve görünmez.
Ay'ın Dünya etrafındaki yörüngesi dairesel değil elips olduğu için Ay'ın Dünya'ya olan uzaklığı sürekli değişir. Bu durum dolunayı farklı büyüklüklerde algılamamıza neden olur. Ay'ın ufuk çizgisi hizasında daha büyük görünmesinin sebebinin ise göz yanılması olduğu düşünülüyor.
Dünya'nın doğal uydusu Ay aniden ortadan kaybolursa gezegenimizin denge sağlayıcısı da olmayacağı için tüm Dünya'daki mevsimler tüm dengesini yitirirdi. Bu da tüm gezegendeki düzenin bozulması anlamına geliyor.
Eğer Yeni Ay evresinde, tam veya yarım tutulma gerçekleşmezse, hem aydınlık hem de karanlık tarafta kalanlar, yaklaşık olarak bir ayın 5 günü Ay'ı göremezler. Eğer Ay, ilk dördün ve son dördün evresinde ise, hem karanlık hem de aydınlık taraftan aynı anda görülebilir.
Ay'ın Güneş'e uzaklığı hemen hemen Dünya'yla aynıdır ve gece gördüğünüz Güneş'in aydınlattığı parlak Ay'la, gündüz Güneş'le aydınlanan sokaklar arasında bir fark yoktur. Ay'ın en büyü ışık yoğunluğu bile Güneş'inkinin 400.000'de biri kadardır. Yani gözlerinizin Ay'dan zarar görmesi mümkün değildir.
NASA, "Ay bütünüyle Dünya'nın gölgesinde kalıyor olsa da, bir miktar Güneş ışığı Ay'a ulaşır" diye ekliyor. Ancak bu Güneş ışığı Dünya'nın atmosferinden geçerken, mavi ışığın büyük kısmı atmosfer tarafından filtreleniyor ve Ay kırmızı görünüyor. Bu nedenle bu olaya "Kanlı Ay Tutulması" da deniliyor.
Aynı ayda yaşanan ikinci süper Ay olması nedeniyle “süper mavi Ay” adını aldı. 2023'teki Süper Ay'ın ilki, 1 Ağustos tarihinde gerçekleşmişti. Süper mavi Aylar iki ya da üç yılda bir gerçekleşiyor. Bir sonraki 31 Mayıs 2026'da görülecek.
Ay, bu 28 günlük döngüsünü devam ettirirken yaklaşık olarak Güneş ve Dünya'nın arasına geldiği noktada Ay'ın aydınlık olan yarısı, Dünya'dan göremediğimiz yarısıdır.
Ayın üç çeşit hareketi bulunmaktadır. Ay kendi ekseni çevresinde, Dünyanın etrafında ve bununla birlikte Güneş'in etrafında da döner. Ay kendi ekseni çevresinde ve dünyanın etrafında dönüş işlemini yirmi yedi gün ve sekiz saat içinde tamamlar.
Emeklilik maaşı aylık bağlama oranlarının artırılması ile Batı Almanya'da 1.000 Euro olan emekli maaşları 1.043,90 Euro'ya, Doğu Almanya'dan emekli olanların 1000 Euro'luk emekli maaşları 1.058,86 Euro'ya yükselecek.
Ölüm aylığı bağlanabilmesi için çalışırken vefat eden sigortalının hak sahiplerinin sigortalının en son çalıştığı işyerinin bağlı olduğu sigorta müdürlüğüne Kurumdan aylık almakta iken vefat eden emeklilerin hak sahiplerinin ise Genel Müdürlüğümüze yazılı olarak başvurmaları gerekir.
5510 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi gereği ölüm aylığı bağlanan eşin aylığı ancak, evlenmesi halinde kesilir. Çalışması halinde kesilmez. 5510 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi gereği ölüm aylığı bağlanan eşin aylığı ancak, evlenmesi halinde kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri