Şems İlahi Şemse yani güneşe ayna olmaktadır. Hz Mevlana aynaya aşık olurken aslında ondan yansıyan ışığa, nura aşık olduğunu anlayarak tekamül etmiştir.
Gölpınarlı Maḳālât'a dayanarak Şems'in önce Halep'e gittiğini, Sultan Veled'in Dımaşk'a geldiğini öğrenince buraya intikal ettiğini ileri sürer (Mevlânâ Celâleddin, s. 79-80). Eflâkî'ye göre Şems'in melâmet tavrının gereği olarak Mevlânâ'yı bırakıp gidişi bir tür celâl tecellisidir.
Şems-î Tebriz-î ma'şûk, Hz. Mevlâna da âşık.
Mevlana, toplam iki evlilik yapmış. İlk eşi Gevher Hatun'dan, Sultan Veled ve Alaaddin adlı iki oğlu olmuş. Gevher Hatun vefat edince, Kira Hatun ile evlenen Mevlana'nın Emir Muzaafferudun Alim Çelebi ve Melike Hatun adında iki çocuğu daha olmuş.
4 “Mevlâna Şems-i Tebrizî ile Altmış İki Yaşında Buluştu”, Şarkiyat Mecmuası, C. III (1959), ss. 156-161. 5 Fihi Mâfih, 2. bs.
İlgili 44 soru bulundu
(ö. 644/1246-47) Mevlâna'nın manevi evladı. Mevlâna'nın manevi evladı, Şems-i Tebrizî'nin eşidir.
Türk-İslâm tarihindeki meşhûr üç Şems'den birisidir. Bunlardan birincisi Mevlânâ Celâlleddîn-i Rûmî'nin hocası olan Şems-i Tebrîzî, ikincisi İstanbul'un fethinde Fâtih Sultan Mehmed Hân'ın yanında bulunan Akşemseddîn, üçüncüsü de Üçüncü Mehmed Hân ile birlikte Eğri Seferine katılan Kara Şems'dir.
Mevlâna 1225 yılında Şerefeddin Lala'nın kızı Gevher Hatun ile Karaman'da evlendi. Bu evlilikten Mevlâna'nın Sultan Veled ve Alâeddin Çelebi adında iki oğlu oldu.
Onun öğretileri, oğlu Sultan Veled'in tertip ettiği Mevlevilik tarikatının temeli oldu.
Ama bunun sorumlusu. Mevlâna'nın düşünceleri asla değildi. Mevlâna, düşünce, inanç itibariyle kesinlikle Alevidir.
Cevaplamış Şems: “Senin baktığına herkes bakar; ama senin onda görebildiğini herkes göremez. Herkes aşık olabilir; ama hiç kimse senin gibi sevemez. Tek fark sensin… Seni özel kılan, sevdiğin değil, sevgin!”
Çelebi'nin cesedi Konya'ya getirildiğinde Mevlana namaz kıldırmaz; çünkü oğlu meşru Moğol yönetimine karşı başkaldırmış bir asidir.
Yorgun ve hasta olan bedeni daha fazla dayanamaz ve Mevlana Hazretleri vefat eder. Babasının yanına gömülecektir. Nâşı babasının yanına geldiği vakit, Bahaeddin Veled, oğlu Mevlana'nın ilmine, irfanına duyduğu saygıdan dolayı ayağa kalkar. İşte hikâye budur.
Mevlâna Hazretleri, akşamın başlangıcından itibaren kıyama durup, sabahın başlangıcına kadar iki rekât namaza dalar kalırdı. Aynı şekilde bütün gün ve gece rükû ve secdede kaldığı da görülmüştür.
Oysa Mevlana‟nın eserleri ve özellikle Mesnevisi dikkatli bir şekilde incelendiği zaman onun aşırı bir şiî olduğu şöyle dursun, Şiîlikle uzaktan yakından bir alakasının olmadığı görülecektir.
Cömertlik ve yardım etme konusunda akarsu gibi ol Şefkat ve merhamette güneş gibi ol Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol Hoşgörülülükte deniz gibi ol Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.
ÇELEBİ, Bektaşi ve Mevlevi pirlerinin en büyüklerine verilen unvan olarak biliniyor. Buna karşılık; Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin neslinden gelen erkek çelebilerin kızlarına, 'İnas çelebi' deniliyor. İnas, 'hanım' anlamına geliyor. Erkek çelebiler de 'zükur çelebi' unvanı kullanıyor.
Mevlana, 30 Eylül 1207'de, günümüzde Afganistan'ın kuzeyinde bulunan Belh şehrinde dünyaya geldi. Asıl ismi Celaleddin Muhammed olan büyük düşünürün annesi Mümine Hatun, babası "Sultanü'l-ulema" yani "Alimler sultanı" diye tanınan Bahaeddin Veled, ağabeyi Alaaddin Muhammed ve kız kardeşi Fatıma Hatun'dur.
İlk mürşidi ve mürebbisi (Manevi terbiyecisi) muhterem pederleri Bahâ Veled Hazretleri'dir. Mevlâna 17-18 yaşlarında Karaman'da iken babasının müridlerinden Lala Şerafeddin Semerkandi'nin kızı Gevher Hatun'la evlenir.
Şerâfeddin Câmiinin kuzeyinde Şems Parkı'nın içinde yer alır. Günümüzde yapı, 1510 yılında Emir İshak Bey tarafından mescitle birlikte elden geçirilerek genişletilmiş şekliyle varlığını sürdürmektedir.
“Sen Belhli Baha Veled'in oğlu Mevlana Celaleddin misin?” diye sorar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri