Yeni nesil diş protezleri, geleneksel protezlerden farklı olarak daha gelişmiş malzemeler, tasarımlar ve teknolojiler kullanılarak üretilen protez çözümleridir. Bu tür diş protezleri, daha doğal bir görünüm, daha iyi uyum ve daha iyi fonksiyonellik sağlamayı hedefler.
Yeni Nesil Diş Protezi Tak Çıkar
İmplant üstüne yapılmış olup, özel tutucular sayesinde diş üzerine yerleştirilir. Hastalara çeşitli avantajlar sağlar. Doğru şekilde yerleştirilen tak çıkar protezler çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonların yerine getirilmesinde oldukça kolay kullanım sağlar.
Sabit protezler, en iyi takma diş hangisi sorusuna cevap olarak verilebilmektedir. Çünkü uzun ömürlüdür ve hareketli olan protezlere göre daha dayanıklıdır.
Protez dişler, çeşitli malzemelerden yapılabilir, bunlar arasında porselen, seramik, titanyum, akrilik ve metal alaşımlar yer alır. Protez dişler, sabit ve çıkarılabilir olmak üzere iki ana kategoride sınıflandırılır.
İstatistiklere göre, tam protezler 5 ila 10 yıl arasında dayanırken, kısmi protezler maksimum 15 yıllık bir ömre sahiptir. Bu süre zarfında, hem ağzınız hem de protezleriniz büyük değişikliklere uğrayabilir, bu da protezlerinizin uygun şekilde oturmamasına ve çekici olmayan bir görünüme neden olabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Protez tedavileri ödeneği: Sevk şartları sağlandığında, özel sağlık hizmeti sunucuları ile Kurumla sözleşmesi olmayan resmi sağlık hizmeti sunucuları diş ünitelerinde %40 ve üzeri engelli hastalara verilen ağız ve diş sağlığı hizmetleri kapsamında uygulanan protez tedavileri için malzeme dâhil döküm ve işçilik ücreti ...
Bir diğer diş protez çeşidi olan sürgülü diş protezi dişlerden destek alır ancak diğer yöntemlerden farklı olarak ağızda kalan dişlerin kaplanması gerekir. Estetik açıdan büyük fark sağlayan sürgülü diş protezi maddi açıdan diğer protezlere göre daha yüksek fiyatlıdır.
Total Protezler: Ağzınızda hiç doğal diş kalmadığı durumlarda, alt ve üst çenede kalan kemik dokusu üzerinden destek alan, akrilikten üretilen, halk arasında 'takma diş' olarak da adlandırılan protezlerdir. İmplant yapılamadığı özel durumlarda uygulama alanı bulmaktadır.
Sabit protez; hastada tek diş deformasyonu, tek diş eksikliği ya da yan tarafında/taraflarında diş bulunması koşuluyla birden fazla diş eksikliği olması durumunda uygulanır.
Normal şartlarda klasik bir protez takılmadan önce dişler çekilip alan temizlenir ve protezler yerine konulur. Genellikle protezlerin takılma süresi 5-6 seansta yani birkaç hafta içinde gerçekleşmektedir. İlk önce muayene edilen hastanın sorunu ortaya konularak en iyi tedavi şekli belirlenir.
Vidalı implant, silindirik bir gövdeye sahiptir ve bu gövde üzerinde yivler bulunur. İmplant, çene kemiğine bu yivler sayesinde tutunur. Vidasız implant ise üzerinde yiv bulunmaz ve özel bir tasarım sayesinde çene kemiğine tutunur. Vidasız implantın yerleştirilme sürecinde daha az cerrahi işlem kullanılır.
Protezinize alışabilmek için ilk günlerde yatarken çıkarmayınız. Protezinizi kullanmaya alıştıktan sonra yatarken protezler çıkarılmalı, ağız dokuları dinlendirilmelidir.
Çıtçıtlı diş protezi, çene kemiği içerisine implantların yerleştirilmesinin ardından 3 ay sonra implantların üzerine yapılan bir protez çeşididir. Bu protez dizaynında; dişetinde dişi parça, protezde ise erkek parça bulunmaktadır.
Damaksız diş protezi, diş etlerine veya çene kemiğine desteklenmeden, diğer dişlerin üzerine oturarak tutunurlar. Bu protezler, diş eksikliklerinin olduğu bölgeye yerleştirilir ve doğal dişlere benzer bir görünüm ve işlev sağlamak için yapılırlar.
Silikon damak diş tabanı akrilik bir yapıya sahiptir. Akrilik taban üzerinde porselen veya akrilik ile kaplama yapılan bir diş bölümü yer alır. Tam diş için oldukça avantajlı olan bir protez olmaktadır. Sadece tek bir tabana ya da damağa uygulanır.
Toplamda ağız büyüklüğü ve çene yapısına göre tüm ağız implant için genelde 24 ila 28 adet dişten oluşan protez yapılır. İmplant destekli bir üst protez yapılırken, implant sayısı ve konumu dikkatlice planlanmalıdır. İmplantlar, protezin güvenli bir şekilde tutunması için stratejik olarak yerleştirilir.
Yazının başında da belirttiğimiz gibi, tamamen dişsiz olan bir ağızın üst çene kısmı için 4 ile 8 adet arası implanta ihtiyaç duyulur. Çoğu vakada üst çeneye 8, alt çeneye ise 6 implant yerleştirilerek tedavi gerçekleştirilir. Üst çenede en az 4 implant bulunması zorunludur.
Türk Diş Hekimleri Birliği 2023 Fiyat Listesi
Kemik içi implant uygulaması: 3500-12500 ₺ (KDV Dahil) Sert doku greftleme işlemi ( kemik tozu ücreti hariç): 1500-4500 ₺ (KDV Dahil) Overdenture implant dışında tek çene işlemi: 3500-10000 ₺ (KDV Dahil) İmplant çıkartılması işlemi: 1500-2000 ₺ (KDV Dahil)
Çıtçıtlı Protez Nedir? Kişilerin ağız içinde çok fazla diş kaybı bulunması durumunda sabit protez yapılamayacağından çıtçıtlı protez tercih edilir. Dişlere gizli yuvalar yapılıp ve protezlerin yuvalarda tutunmasına çıtçıtlı protez denir. Kişiye özel olarak hazırlanır ve bu sayede oynama gerçekleşmez.
Çıtçıtlı Diş Kullanışlı Mı? Çıtçıtlı protezin kullanımı kolay olup sadece alışmak için zaman vermek gerekir. Alışıldığı zaman rahat kullanımı yapılabilen hareketli protezler, güvenle kullanılabilmektedir. Danışanlarımız çıtçıtlı yapısından dolayı rahat kullanıp kullanamayacakları noktasında endişe duymaktadırlar.
Eğer kısa süreli ancak daha hızlı ve düşük maliyetli bir çözüme ihtiyacınız varsa protez tedavisini tercih etmek mümkündür. Buna karşılık başlangıçta protez tedavisini tercih etseniz bile destek dişlerin zamanla işlevini kaybetmesiyle en nihayetinde implant tedavisine başvurmanız gerekebileceğini unutmamak gerekir.
SGK Diz Üstü Protez Bacak Ödemeleri
SGK, 2023 yılı itibariyle pin sistemli diz üstü bacak protezleri için 14.436 TL, pnömatik diz üstü protezler için 31.620 TL, hidrolik diz üstü protezler için 44.200 TL ve mikro işlemcili (biyonik) bacak protezleri için 82.000 TL ödeme yapmaktadır.
Buna göre SGK, implant tedavisinde yalnızca 4 implant dişe kadar ödeme yapmaktadır. SGK'nın her bir implant için hastalara ödediği ücret ise 90 TL'dir. 4 implant yaptıran hastalarda bu ödemeye 90 TL daha ilave eden SGK, implant tedavisi için 550 TL civarında toplam ödeme yapmaktadır.
2 hafta içinde hastanın tam diş protezi yapılmış olur. Bu süre hastaya bağlı olarak istisnai durumlarda az da olsa uzayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri