Türbe salonunu doğuda ve güneyde çevreleyen yüksekçe set üzerinde ise Mevlâna ve babası Bahaeddin Veled'in soyundan gelme, 10'u hanımlara ait olmak üzere 55 adet mezar ile, Hüsameddin Çelebi, Selâhaddin Zerkûbî ve Şeyh Kerimüddin gibi Mevlevîlikte makam sahibi olmuş 10 kişiye ait toplam 65 mezar bulunmaktadır.
Ancak kendisi 7 aralık 1273 yılında vefat edince Mevlana'nın oğlu sultan veled Mevlana'nın mezarının üstünde türbe yaptırmak isteyenlerin isteklerini kabul etmiştir. ''kubbe-i hadra' yeşil türbe denilen türbe dört fil ayağı( kalın sütun) üzerine 130.000 Selçuki dirhemine Mimar Tebrizli Bedreddin'e yaptırılmıştır.
Mevlana Celaleddin Rumi' nin Türbesinin girişinde, Onun şu beyiti yazar ; Lâ TAHZEN / ÜZÜLME... Çünkü hüzün, düşmanı sevindirir, dostunu üzer, haset edenin diline düşürür.
Güney yönü, matbah ve Hürrem Paşa Türbesi'nden sonra, Üçler Mezarlığı'na açılan Hâmûşân (Susmuşlar) Kapısı ile son bulur. Avlunun doğusunda ise Sinan Paşa, Fatma Hatun ve Hasan Paşa türbeleri yanında semahane ve mescit bölümleri ile Mevlâna ve aile fertlerinin mezarlarının da içerisinde bulunduğu ana bina yer alır.
Yorgun ve hasta olan bedeni daha fazla dayanamaz ve Mevlana Hazretleri vefat eder. Babasının yanına gömülecektir. Nâşı babasının yanına geldiği vakit, Bahaeddin Veled, oğlu Mevlana'nın ilmine, irfanına duyduğu saygıdan dolayı ayağa kalkar. İşte hikâye budur.
İlgili 26 soru bulundu
İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, müzenin iç avlusunda düzenlenen Kubbe-i Hadra Restorasyonu ve Çevre Düzenlemesi Basın Toplantısı'nda kubbenin turkuaz çinilerle kaplanması nedeniyle "Yeşil Türbe" ismini aldığını söyledi.
Murat tarafından 1584 yılında dervişlerin ikameti için yaptırılmıştır.
Mevlana Türbesi Hakkında
Şiirleri ve sözleriyle çağını aşan Mevlana Celaleddin Rumi'nin Konya'da bulunan dergahı 1926 yılından bu yana Mevlana Türbesi olarak işlev göstermektedir.
Mevlâna'nın babası Belh şehrinin ileri gelenlerinden olup sağlığında "Bilginlerin Sultanı" ünvanını almış olan Hüseyin Hatibî oğlu Bahaeddin Veled'dir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin'in kızı Mümine Hatun'dur.
Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat'ın ısrarlı daveti üzerine Bahâeddin Veled ve ailesi, Karaman'dan Selçuklu Devleti'nin başkenti olan Konya'ya göç eder. Mevlâna ve ailesi ilk zamanlar Altunaba (İplikçi) Medresesi'ne yerleşir.
Mevlana'nın 7 Öğüdü: Cömertlik ve yardım etme konusunda akarsu gibi ol Şefkat ve merhamette güneş gibi ol Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol Hoşgörülülükte deniz gibi ol Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.
Müze ücretsiz, girişte hiçbir ücret alınmıyor. Mevlanın yaşadığı yerler, eşyalar, giysiler ve çalışmaları sergileniyor. Türbesi çok iyi düzenlenmiş ve rahatça geziliyor.
Hüseyin el-Belhî diye kaydetmiştir. Lakabı Celâleddin'dir. “Efendimiz” anlamındaki “Mevlânâ” unvanı onu yüceltmek maksadıyla söylenmiştir. “Sultan” mânasına gelen Farsça “hudâvendigâr” unvanı da kendisine babası tarafından verilmiştir.
Şeb-i Arus Ne Demek? Şeb-i Arus'un Türkçe karşılığı “Düğün Gecesi”dir. Düğün Gecesi Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin öldüğü gece olarak bilinir. Mevlâna Celaleddin Rumi, bu geceyi Rabb'ine, sevgiliye kavuşma gecesi olarak düşündüğü için ölüm yıldönümü de ''Düğün Gecesi'' olarak adlandırır.
Mevlânâ, doğal ölümü, bu hayattan ayrılıp ölümün olmadığı ebedî bir hayata ulaşma olarak nitelendirmektedir. Mevlânâ için ölüm, geçici bir hayattan, sonsuz bir hayata dönüştür. Sonsuz hayatın başlangıcı ise, kıyamet günüdür.
HZ.MEVLANANIN ANNESİ MÜMİNE HATUNUN KABRİ: Aktekke Camii, Karaman, Türkiye - Tripadvisor.
Konya Mevlana Müzesi'ne giriş için herhangi bir ücret veya müze kartı talep edilmemektedir. Girişler, pazartesi hariç haftanın her günü 09.00-18.30 arasında ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır.
Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin türbesinin bulunduğu alanda yer alan müze, ziyaretçilere Mevlana'nın hayatı, felsefesi ve eserleri hakkında ilginç bilgiler sunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Mevlevi tarikatının merkezi olan müze, 1926 yılında bugünkü halini almıştır.
Pazartesi günleri hariç haftanın her günü sabah 09.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Açılış Saati: 09.00 Kapanış Saati: 17.00 Gişe Kapanış Saati: 16.40 Her gün açık. Adres: Aziziye Mah, Mevlana Cd. No:1, 42030 Karatay/Konya • Tel: 0332 351 12 15 Güncel bilgiler için lütfen web sitesini ziyaret edin. Mevlâna Dergâhı'nın çekirdek yapısı Hz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri