Tasavvufta Mevlevi yolunun öncüsü Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin gönül dünyasında büyük tesiri olan, kadim dostu Şems-i Tebrizi'nin Konya'daki türbesi Şeb-i Arus döneminde ziyaretçi akınına uğruyor.
Şems İlahi Şemse yani güneşe ayna olmaktadır. Hz Mevlana aynaya aşık olurken aslında ondan yansıyan ışığa, nura aşık olduğunu anlayarak tekamül etmiştir.
Gölpınarlı Maḳālât'a dayanarak Şems'in önce Halep'e gittiğini, Sultan Veled'in Dımaşk'a geldiğini öğrenince buraya intikal ettiğini ileri sürer (Mevlânâ Celâleddin, s. 79-80). Eflâkî'ye göre Şems'in melâmet tavrının gereği olarak Mevlânâ'yı bırakıp gidişi bir tür celâl tecellisidir.
Türk-İslâm tarihindeki meşhûr üç Şems'den birisidir. Bunlardan birincisi Mevlânâ Celâlleddîn-i Rûmî'nin hocası olan Şems-i Tebrîzî, ikincisi İstanbul'un fethinde Fâtih Sultan Mehmed Hân'ın yanında bulunan Akşemseddîn, üçüncüsü de Üçüncü Mehmed Hân ile birlikte Eğri Seferine katılan Kara Şems'dir.
İlk mürşidi ve mürebbisi (Manevi terbiyecisi) muhterem pederleri Bahâ Veled Hazretleri'dir. Mevlâna 17-18 yaşlarında Karaman'da iken babasının müridlerinden Lala Şerafeddin Semerkandi'nin kızı Gevher Hatun'la evlenir.
İlgili 18 soru bulundu
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'ye (ö. 672/1273) nisbet edilen tarikat. Mevleviyye tarikatının kurucusu, mutasavvıf, âlim ve şair. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin şeyhi.
Mevlânâ'nın, Rûmî diye tanınması, geçmiş yüzyıllarda Diyâr-ı Rum denilen Anadolu ülkesinin vilayeti olan Konya'da uzun müddet oturması, ömrünün büyük bir kısmının orada geçmesi ve nihayet türbesinin orada olmasındandır. Mevlânâ'nın doğum yeri, bugünkü Afganistan'da bulunan, eski büyük Türk Kültür merkezi Belh'tir.
Şems-i Tebrîzî (Farsça: شمس تبريزى; 1185-1247), İranlı mutasavvıf. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin gönül dünyasında büyük değişikliklere sebep olan ve Mevlânâ tarafından yazılan ilâhî aşk şiirlerinden oluşan "Dîvân-ı Şems-î Tebrîzî" adındaki nazım eser sayesinde tanınan Mevlana'nın sohbet şeyhidir.
(ö. 644/1246-47) Mevlâna'nın manevi evladı. Mevlâna'nın manevi evladı, Şems-i Tebrizî'nin eşidir.
Şems, Mevlana'nın hayatında yeni ufukların açılmasını sağlamış, onun kamil bir halk aşığı olma yolculuğunda yoldaşı olmuştur. Konya Alâeddin Tepesi'nin doğusunda, geniş bir park içinde bulunan Şems-i Tebrizi Türbe ve Mescidi birbirine bitişiktir. Türbe, klâsik Selçuklu kümbetleri tipindedir.
Mevlâna 1225 yılında Şerefeddin Lala'nın kızı Gevher Hatun ile Karaman'da evlendi. Bu evlilikten Mevlâna'nın Sultan Veled ve Alâeddin Çelebi adında iki oğlu oldu.
Şemsî harfler (Arapça: اَلْحُـرُوْفُ الشَّمْسِـيَّةُ el-hurûfu'ş-şemsîyye), Arapça kelimelerin Elif-Lam ( ال ) takısıyla belirlilik kazandığı durumlarda Elif-lam'ın Lamını okumadan, şeddeli (tekrarlı) okunan harflerdir. Şemsî harfler 14 adettir.
Yorgun ve hasta olan bedeni daha fazla dayanamaz ve Mevlana Hazretleri vefat eder. Babasının yanına gömülecektir. Nâşı babasının yanına geldiği vakit, Bahaeddin Veled, oğlu Mevlana'nın ilmine, irfanına duyduğu saygıdan dolayı ayağa kalkar. İşte hikâye budur.
Mevlana, toplam iki evlilik yapmış. İlk eşi Gevher Hatun'dan, Sultan Veled ve Alaaddin adlı iki oğlu olmuş. Gevher Hatun vefat edince, Kira Hatun ile evlenen Mevlana'nın Emir Muzaafferudun Alim Çelebi ve Melike Hatun adında iki çocuğu daha olmuş.
4 “Mevlâna Şems-i Tebrizî ile Altmış İki Yaşında Buluştu”, Şarkiyat Mecmuası, C. III (1959), ss. 156-161. 5 Fihi Mâfih, 2. bs.
Ama bunun sorumlusu Mevlâna'nın düşünceleri asla değildi. Mevlâna, düşünce, inanç itibariyle kesinlikle Alevidir. Mevlevilik özünden saptırılmış, iktidarlara hizmet eder hâle gelmiştir, o ayrı konu. Ama Mevlâna kesinlikle Ehlibeyt taraftarıdır.
Mevlânâ'nın ilk hanımıdır. Karaman'da itibarlı bir zat olan Hoca Şerâfeddin Lala'nın kızıdır. Sultan Veled ve Alâeddin Çelebilerin annesidir. Genç yaşta vefat etmiştir.
Kimya Hatun, Mevlana'nın ikinci eşi Kerra Hatun'un kızıdır. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin gönül dünyasında büyük değişikliklere sebep olan Şems ile evlenen ancak genç yaşta hayatını kaybeden Kimya Hatun'un hayatı ve ölümüyle ilgili farklı yorumlar bulunmaktadır.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, müzenin iç avlusunda düzenlenen Kubbe-i Hadra Restorasyonu ve Çevre Düzenlemesi Basın Toplantısı'nda kubbenin turkuaz çinilerle kaplanması nedeniyle "Yeşil Türbe" ismini aldığını söyledi.
Mevlana Türbesi Hakkında
Şiirleri ve sözleriyle çağını aşan Mevlana Celaleddin Rumi'nin Konya'da bulunan dergahı 1926 yılından bu yana Mevlana Türbesi olarak işlev göstermektedir.
Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat'ın ısrarlı daveti üzerine Bahâeddin Veled ve ailesi, Karaman'dan Selçuklu Devleti'nin başkenti olan Konya'ya göç eder. Mevlâna ve ailesi ilk zamanlar Altunaba (İplikçi) Medresesi'ne yerleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri