Cevap: Türbelere bez, iplik bağlamak, mezarlara mum yakmak, dinimizde yoktur. Bunları, Hristiyanlar yapar. Mezara mum yakılmaz. Türbeye hizmet eden, orada ibadet eden fakirlere mum götürülürse, sadaka sevabı olur.
Cenaze çıkan bir evde ölen kişinin ruhu için kırk gün boyunca mum yakma âdeti vardır. Ayrıca, cenaze sonrası süreçte ölünün geride kalan yakınları matemde olduklarını ifade etmek için koyu renkli kıyafetler giyerler (K.5). 2.3.6.
Günümüz Hristiyan ayinlerinde yaygın bir şekilde kullanılan “mum yakma” adeti, Fransa, Rusya ve Yunanistan'da oldukça yaygın. Türkler ise bu adeti Mecusilerden ve Hıristiyanlardan öğrenmiştir. Adete göre mezar taşına mum yakan kişi, mezardaki ölüyle kendisini bütünleşmiş, ondan bir parça olmuş gibi kabul ediyor.
Işık, Tanrı'nın Ruhu'nun bir yansımasıdır. Ölenler için evde mum yakma geleneği, onların anısını canlı tutmanın olası bir yoludur. Işık aynı zamanda yaşayan ve ölenin birliğini de temsil eder. İnanç, her tür ve özellikteki bir kaybın yasını tutma sürecinden geçmek zorunda olanlar için en iyi sığınaktır.
Mezar ziyareti yapılırken mezarın üstünde mum veya ateş yakılır, genelde kötü ruhların ateşle birlikte yok olacağına inanılmaktadır (KK: 9, 10, 12, 15, 16, 17, 18).
İlgili 42 soru bulundu
Kabirlere mum dikmek ve yakmak caiz değildir, 3. Kabrin üzerine oturmak ve mezarları çiğnemek mekruhtur, 4.
Mezarlıkta defin sırasında orada bulunan fakir kişilere, çocuklara yiyecek veya şeker dağıtma; mezarın üstüne buğday ya da şeker serpme ölülerin ruhlarına dağıtılan birer saçıdır.
Depremin üzerinden geçen 1 ay boyunca yaşanamayan kederi dışa vurmak için 'Pencerende 1 mum yak' çağrısı yapıldı. Planlanan bu kampanya depremin 1. ay dönümü olan 6 Mart akşamı 21.00'dan itibaren 10 gün boyunca sürecek. Kampanya Twitter üzerinden #Pencerende1MumYak etiketi ile paylaşılıyor.
Mezar üzerinde mum yakma âdeti, hortlakların yeni ölene zarar vermemesi amacını taşır. Hatta inanca göre, hortlakların ateşten korktuğu da söylenmektedir. Kabir başına mumyakan kişi, oradaki yatırla kendini bütünleşmiş, ondan bir parça olmuş gibi kabul ediyor.
İnsanı rahatlatma özelliği bulunan mum ışığı, meditasyonlar sırasında da sıklıkla tercih edilir. Siz de meditasyon, ibadet ve diğer derin düşünme anlarınızda mum ışığından faydalanabilirsiniz. Böylece duygusal dengenizin oluşmasına ve zihninizin açılmasına yardımcı olursunuz.
Konuklar akşam yemeğine oturmadan hemen önce mumlar yakılmalıdır, bu nedenle yemeği servis etmeye hazır olmadan yaklaşık on dakika önce mumları yakmayı planlayabilirsiniz. Böylelikle fitillerin biraz yanma zamanı olur ve konuklar yemek odasına girmeden önce ortam ayarlanmış olur.
Hinduizm. Hinduizm'de mum, ruhsal aydınlanmanın ve başarının sembolü olarak pek çok ritüelde kullanılmaktadır.
Kutsal Cumartesi Ayini
Rahip Paskalya mumunu yakar, mumun üzerine bir haç çizer ve haçın üzerine bulunduğu yılın dört rakamını çizer ve şöyle der 'Şanla dirilmiş Mesih İsa'nın ışığı kalplerimizdeki ve düşüncelerimizdeki karanlıkları dağıtsın'. Mumu yakmak, ölüm gecesinden dirilmiş olan Mesih'i sembolize eder.
Hızır anısına, Aleviler şubat ayının ikinci haftasında (salı-çarşamba-perşembe) üç gün oruç tutarlar. Perşembe akşamı da Hızır cemi yapılır. O gün çerağlar (çırağda deniyor. kandil, mum için de kullanılıyor) ona yakılır, semahlar ona dönülür, kurbanlar ona kesilir, dertlere derman istenir.
Hıdrellezi, Nevruzu, Noeli kutlamak, dert ve dilek için yatırlarda bulunan ağaçlara çaput bağlamak, türbelere mum dikmek, cenazeyi yüksek sesle tekbirle veya marşla götürmek, matem işaretleri taşımak, çelenk götürmek caiz değildir.
çağrıya kulak verenler çağrıyı yapan kişinin uzattığı eline işaret parmağını yeri gösterecek şekilde dikçe koyar. bu "ben de katılmak istiyorum" demektir ve bu olaya "ele mum dikmek" denir. parmağını çağrıyı yapan kişinin eline dikenler çağrıyı yapan ile birlikte o eylemi gerçekleştirmeye giderler.
Aleviler mumun daha doğrusu mum ateşinin bir maneviyatı olduğuna inanır ve yukarıdaki örneklerde olduğu gibi belirli günlerde, belirli mekânlarda ve cem ayini sırasında mum yakılmaktadır. Ateşin hem eski Türk inancı/Şamanizm hem de Aleviliğin kendi inanç sisteminde İslami bir bağlantıyla kutsal sayıldığı görülmektedir.
Mezar üzerine su dökülmesinin nedeni ise mezar üzerinde olan toprağın yeşillenmesini ve toprağı koruyarak rüzgardan etkilenmemesini sağlamak olmaktadır. Mezar üzerine su dökmek dinen ise Hazreti Peygamberin yapmış olduğu bir sünnet olduğundan manevi olarak fayda vereceği düşünüldüğü için yapılmaktadır.
1.1.
Mezarların “şakk” ve “lahd” olarak iki şekilde kazıldığı bilinmektedir. Buna göre ilkinde toprak tıpkı bir bebek beşiği gibi ortası boşluk olacak şekilde derince kazılır ve ölü direkt olarak kazılan çukurun ortasına bırakılıp üzeri toprakla örtülür.
Mumlar sakinleştirici ve iyileştirici özellikleriyle bilinir ve masaj terapistleri gibi terapistler tarafından tedavi odalarında rahatlatıcı bir atmosfer yaratmak için sıklıkla kullanılır. Güzel titremesi ve nazik parıltısıyla bir mum yakmak gibi basit bir eylem, zihni rahatlatmaya ve sakinleştirmeye yardımcı olur.
Sual: Türbelere, mezarlara iplik bağlamak, bez asmak, mum yakmak, Müslümanlıkta var mıdır? Cevap: Türbelere bez, iplik bağlamak, mezarlara mum yakmak, dinimizde yoktur.
Uyumadan önce daima mumları üfleyin. Gece boyunca bir mum yakmanın riskleri arasında ateşin yayılması, uçucu organik bileşiklerin (VOC'ler) solunması, cildin kuruması, alerjik reaksiyonların tetiklenmesi ve hatta potansiyel organ hasarı yer alır.
Mezar Taşı Neden 1 Yıl Sonra Yaptırılır? 3 ay süre geçmeden mezar yaptırmak kanunen yasaktır. Mezar taşının 1 yıl sonra yapılma nedeni mezarda çökme olmasını önlemek içindir. 1 Yıl süre geçmeden yapılan mezarlarda çökmeler meydana gelmektedir.
Ölenin üç gün ruhu geldiğine inanıldığı için, ölenin ruhu aydınlık olsun diye ateş yakılır.
Tülbentler mezar taşlarına, iddiaya göre, ölen kadının yakınlarının kendisini sevdiğini, unutmadığını belli etmek, ölenin sahipsiz olmadığını göstermek için bağlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri