Mezopotamya'da yaşayan birçok farklı kavimden ilk öne çıkan ve daha sonraki medeni oluşumların temelini atan Sümerlerdir. Yazı, dil, tıp, astronomi, matematik; din, fal, büyü ve mitoloji gibi alanlarda ilk öne çıkan ve bilinen toplum Sümerlerdir.
Bu bölgeye ismini veren Antik Yunanlılardır. '"İki nehir arasındaki topraklar" anlamına gelir, yani Fırat ile Dicle nehirleri arasında kalan bölge. Bu bölge "medeniyetler beşiği" olarak nitelenir.
Hammurabi Kanunları MÖ 2100 ile 2050 yılları arasında Sümer kralı Ur-Nammu'nun hazırlattığı Ur'un Kanunu'na oldukça benzer. Hammurabi Kanunları, dünyada büyük bir uzunlukta olup da çözümlenebilmiş en eski metinlerdendir.
Sümerler'in ve Mezopotamya'nın başkenti sayılan Urum kenti, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) listesine girdi | By Rudaw Türkçe | Facebook.
İlgili 29 soru bulundu
Mezopotamya Sümer, Babil, Asur, Akad ve Elam gibi en eski ve büyük medeniyetlerin doğduğu ve geliştiği yerdir.
Bazı verilere göre, Sümerler Hurriler ve Urartularla ilişkilendirilmekte ve Kafkasya onların anavatanı olarak kabul edilmektedir.Sümerlerden önce bölgede yaşamış olan tarih öncesi halk "Proto-Fıratlılar" veya "Obeydliler", ve Kuzey Mezopotamya'daki Samarra kültürü'nden evrimleştiği teorisi vardır.
Mezopotamya bölgesi içerisinde; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illeri sayılmaktadır. Mezopotamya tarih boyunca farklı kavimlerin bir arada yaşadığı bir bölge olmuştur.
Babil, Mezopotamya'da adını aldığı Babil kenti etrafında MÖ 1894 yılında kurulmuş, Sümer ve Akad topraklarını kapsayan bir imparatorluktur. Babil'in merkezi bugünkü Irak'ın El Hilla kasabası üzerinde yer almaktadır.
Mezopotamya adında kastedilen nehirler, Dicle ve Fırat olup, bu coğrafyanın çoğu bugün Irak'ın sınırları içerisinde yer alırken, batı ve kuzeyindeki bazı kısımları Suriye ve Türkiye'de bulunur (Bertman, 2003: 2).
Bilindiği üzere bereketli Mezopotamya coğrafyasında en temel geçim kaynağı tarımdır.
Aristoteles' i ve İbni Heysem'i ilk bilim insanı olarak niteleyenler dışında Galileo Galilei'yi de modern bilimin kurucusu olarak kabul edip ilk bilim insanı olarak niteleyenler var.
Babiller ya da Babil İmparatorluğu; Sami kökenli bir topluluktan meydana gelmektedir ve devletin kurucusu Sumu-Abum'dur. M. Ö. 1894 yılında kurulan ve ilk yıllarında Akadlara bağlı olarak yaşayan Babiller, Hammurabi zamanında büyüyüp gelişmişler ve bölgede söz sahibi olan büyük bir imparatorluk halini almışlardır.
Bağdat'ın 88 km. güneyindeki Hille kasabası yakınlarında, Fırat'ın doğu kıyısında yer alan ve Bâbil, Kasr, 'Amran İbn Ali, İsnü'l-Esved, Cümcüme, Hümeyra ve Merkez adlı yedi tepe üzerine yayılmış bulunan kalıntıların Bâbil'e ait olduğu Araplar tarafından çok eskiden beri biliniyor ve bu yöreye Atlâlü Bâbil (Bâbil ...
Babil'in Düşüşü, Yeni Babil İmparatorluğu'nun M.Ö. 539 yılında Ahameniş İmparatorluğu tarafından fethedilmesiyle meydana gelen çöküşünü ifade eder. Bu olay, M.Ö. 556 yılında genç kral Labaşi-Marduk'u devirerek tahta çıkan Nabonidus'un (Nabû-na'id) saltanatının sonunu işaret ediyordu.
Hatay, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde, Akdeniz'in doğu ucunda kıyıları olan bir ilidir. Hatay ilinin merkezi Antakya'dır. Sloganlar: Ben, Sen Yok, Biz Varız!
Diyarbakır denizden 650 m, Dicle Nehrinden 100 m. yükseklikte, Güneydoğu Anadolu'nun orta kısmında, Mezopotamya'nın kuzeyinde yer almaktadır.
Köklü tarihiyle ve günümüze kadar gelen eşsiz eserleriyle Mardin, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.
İşte bütün bu bilgiler bir araya getirildiğinde, Nûh(a.s.)'dan önce kendisine peygamberlik görevi verilen37 ve yedinci sırada olduğu tespit edilen İdris(a.s.)'ın, Sümerlere gönderilmiş bir peygamber ve dolayısıyla yazıyı ilk olarak icâd eden kişi olduğunu söyleyebiliriz.
"Hz.İbrahim Ur Şehrinin Rahibidir Ve Sümer Halkındandır.. Sümerler Türk Soyundan Gelir..'' - YouTube.
Bilinen en eski Mezopotamya medeniyeti Sümer medeniyetidir. Sümer medeniyeti Sami olmayan bir halk olup, bölgeye MÖ 4500-4000 yılları arasında yerleştiler.
Mezopotamya'da ileri bir uygarlık kuran Sümerler, İÖ 3000'de Babil'in güneyini egemenliği altında tutuyorlardı. En ünlü Sümer kentleri Ur, Uruk, Lagaş ve Eridu'ydu. Sümerlerin en önemli buluşlarından biri, sözcükleri işaretlerle gösteren bir yazı sistemi geliştirmiş olmalarıdır.
Hitit uygarlığı ilk çağ uygarlıklarından biri olup Anadolu'da kurulmuştur. Bu çağlarda Anadolu'da kurulan ilk toplum Hititlerdir. Kafkaslar üzerinden Anadolu'ya gelerek MÖ 2000 senelerinde burada bulunan Kızılırmak ve çevresindeki alana yerleşmişlerdir.
Babil'in bir kent devletinden yola çıkarak Mezopotamya'da büyük krallık haline gelişi ünlü yasa koyucu kral Hammurabi (M.Ö. 1793 – 1750) zamanında oldu. Babil kenti kralı Hammurabi öteki kentleri yenerek hepsine egemen oldu ve Babil krallığını kurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri