Etüve yöntemi ile yiyecekleri hiç su eklemeden, kendi sularında pişirmelisiniz. Yiyeceğin suya değmeyeceği bir kaba konup sadece su buharından faydalanması sağlanmalıdır. Yağ, tuz, biber, salça gibi gerekli ilaveler yapılarak yiyecekler kendi sularında pişer. Bu pişirme işlemi hafif ısıda olmalıdır.
Stewing işlemi de braising ile benzerlik gösterir. Ancak bu yöntemde daha çok su kullanılır. Sulu tencere yemekleri bu yöntemle pişer. Güveç, tamamen sıvıya daldırılmış ve yavaşça kaynatılan küçük, tek tip et parçaları kullanan bir kombinasyon pişirme yöntemidir.
İlgili 24 soru bulundu
Silkme nedir? Silkme; yapılan yemeğin kaşık ya da kepçe ile karıştırmadan sadece tencereyi kapağıyla beraber iki kulpundan tutup, silkelenmesidir. Yani tencereyi sallayarak, karıştırmadır. Bu yüzden yemek silkme adını bu yöntemden alıyor.
1- Tavada pişirme yöntemi. 2- Derin bir tencerede, biraz su ve aromatik sebzelerle, iri parça yiyecekleri yavaş yavaş, kapak kapalı şekilde pişirme usulü.
17. STEAMING: Buharda pişirme.
Buharda pişirme bir diğer adı ile steaming buharda pişirmeye verilen isimdir. Yiyecekleri buharda pişirmek hızlı, yumuşaktır ve tonlarca ekipman veya deneyim gerektirmez.
Kızartma, Fırında, Soteleme, Izgara en çok kullanılan pişirme yöntemleri arasında yer alsa da yapılan araştırmalar gösteriyor ki en sağlıklı pişirme yöntemi buharda pişirme tekniğidir. Buharda pişirme tekniğinde besinler saf haliyle kalır ve daha az ısıya maruz kalırlar.
Boiling, haşlama metodudur. Su 100 derecede ısıtılır ve kaynar suda ürünler pişirilir. Bu pişirme yöntemi bilinen ve her mutfakta yapılan bir pişirme yöntemidir. Bu yöntem genellikle kök sebze, makarna ve bakliyat ürünleri pişirilir.
Breze, Braise veya Türkçe anlamıyla yahni usulü pişirme tekniği olarak ifade edilmektedir. Braise Pişirme yönteminde az yağlı bir tavada etlerin mühürlenerek pişirilmesi tekniği olarak tanımlanmaktadır. Burada pişirme yağı az ancak soslar veya baharatlarla zenginleştirilerek etin pişirilmesi sağlanmaktadır.
Kızartma, yiyeceklerin kızgın yağ içinde pişirilmesi işlemidir.
Fransızca bir terim olan sous vide tekniği, özellikle moleküler gastronomide kullanılan bir pişirme metodudur. Temel olarak vakumda pişirme anlamına gelir. Diğer bir deyişle; yiyeceklerin, havası tamamen alınmış naylon poşetler içerisinde pişirilmesine verilen isimdir diyebiliriz.
Tencereye su koyup kaynatın. Tencereyi ocaktan almadan üzerine süzgeci ya da buharda haşlama aparatını yerleştirin. Haşlayacağınız besinleri yıkayın ve soymanız gereken sebzeler varsa soyun. Daha sonra, kolay haşlanmaları ve iyice yumuşamaları için ürünleri küçük parçalara ayırın ve aparatın üzerine yerleştirin.
Çorba veya püre yapıyorsan, buharda pişirme yerine haşlayarak da besinleri tüketebilirsin. Bunun nedeni; zengin antioksidanlar, C vitamini ve faydalı içeriklerin geçtiği kaynayan suyun tüketilmesidir. Fakat sebzeleri yemeklerle birlikte servis edeceksen, buharda pişirmeyi tercih etmelisin.
Buharda pişirme yöntemi balıklar ve sebzeler için kullanılabilecek en sağlıklı pişirme tekniklerinden biridir. Buharda pişirme ile besin içeriğindeki nişasta yumuşar ve sebzelerin yumuşak hale gelmesi sağlanır. Böylece sindirim kolaylaşır, besin rengi, dokusu, görünümü ve kokusu değişmez.
Blanch (Ağartma), sebzeleri kısmen pişene kadar kaynatıp ya da buharda bekletme işlemidir. Blanch işlemi, sebzeler için; kaynar suya batırıp yumuşatarak, soğuk sudan geçirip süzme yöntemi, etler ve baklagiller için; soğuk suya konup kaynayana kadar ısıtıp, soğuk sudan geçirme ve süzme yöntemidir.
Çok kısa müddet kaynatma yöntemi. 1- Sebzeleri 30 saniye civarı kaynar sudan geçirmek. 2- Etleri soğuk suya koyup bir dakika kaynatıp soğuk sudan geçirdikten sonra süzmek.
Blanch Etmek Nedir? Pişirilecek herhangi bir ürünün renginin canlılığını ve diriliğini koruyabilmek için mutfakta kullanılan yönteme blanch etmek denmektedir. Blanch etme işlemi basit bir şekilde gıdanın sıcak sudan alınarak hemen soğuk suya aktarılmasıyla gerçekleştirilir.
Kısaca deglaze, yemek pişirildikten sonra tavada kalan yemek artıklarının bir sıvı eklenerek tavadan çıkarılması ve tekrar değerlendirilmesine dayalı bir pişirme tekniğidir.
Frit pişirme tekniği bol yağda kızartma olarak ifade edilir. Malzemeyi kızgın yağın içerisine daldırarak, yiyeceğin yüzeyinde birden, gevrek bir kızarmış tabaka oluşturulup içinin yumuşak kalması sağlanır. Frit pişirme tekniğinde sıcaklığının yüksek derecelere çıkabilmesinden dolayı bitkisel yağlar tercih edilir.
Izgara, yiyeceklerin yüzeyine genellikle yukarıdan, aşağıdan veya yandan uygulanan kuru ısıyla pişirme şeklidir. Izgara genellikle önemli miktarda doğrudan, radyan ısı içerir ve et ve sebzeleri hızlı bir şekilde pişirmek için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri