Bölgedeki ilk şehir uygarlığı olan Sümer uygarlığının MÖ 4000 civarında (bundan yaklaşık 6000 yıl önce) güney Mezopotamya'da kurulduğu düşünülüyor. Mezopotamyalılar MÖ 3000'lerde, kil tabletlere uygulanmış çivi şeklinde yazmalarla ilk yazılı metinleri geliştiren toplumlardan.
1) Hititler
Tunç çağında yaşamış olan bir uygarlık olan Hititler Anadolu'da pek çok eser ortaya koymuşlardır. Anadolu'da da devlet kurmuş olan bir uygarlıktır. Milattan önce 1600 yıllarda yaşamış olan Hititler Mezopotamya'da ortaya çıkmış daha sonra İç Anadolu'da devlet kurmuşlardır.
Mezopotamya'da ortaya çıkan uygarlıkların ilkidir. M.Ö. 3000 yılında çivi yazısını icat etmişlerdir. Bu özellikleri ile Sümerler; Mezopotamya uygarlıkları arasında önemli bir yere sahiptir.
İlgili 34 soru bulundu
Peki bildiğimiz en eski medeniyet hangisi? Ur zigguratı. Yaklaşık 30 yıl önce, bu sorunun basit bir cevabı varmış gibi görünüyordu. MÖ 4000 civarında, Sümer kültürünün en erken evresi, Mezopotamya bölgesinde, günümüzde çoğunlukla Irak'ta bulunan en eski uygarlık olarak ortaya çıktı.
Sümerler'in ve Mezopotamya'nın başkenti sayılan Urum kenti, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) listesine girdi | By Rudaw Türkçe | Facebook.
Mezopotamya bölgesi içerisinde; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illeri sayılmaktadır. Mezopotamya tarih boyunca farklı kavimlerin bir arada yaşadığı bir bölge olmuştur.
Tarihçe. Çoğu tarihçiye göre, Sümerler MÖ 5500 ve 4000 yılları arasında bölgeye kalıcı olarak yerleşmiş Batı Asya halkıdır. Samuel Noah Kramer, "Tarih Sümer'de Başlar" kitabında; İran'dan gelen göçebeler ve Samilerin karışımı olan bir köy kültürü ile Sümer tarihinin başladığını yazıyor.
Hitit uygarlığı ilk çağ uygarlıklarından biri olup Anadolu'da kurulmuştur. Bu çağlarda Anadolu'da kurulan ilk toplum Hititlerdir. Kafkaslar üzerinden Anadolu'ya gelerek MÖ 2000 senelerinde burada bulunan Kızılırmak ve çevresindeki alana yerleşmişlerdir.
Bu bölgeye ismini veren Antik Yunanlılardır. '"İki nehir arasındaki topraklar" anlamına gelir, yani Fırat ile Dicle nehirleri arasında kalan bölge. Bu bölge "medeniyetler beşiği" olarak nitelenir.
Babiller ya da Babil İmparatorluğu; Sami kökenli bir topluluktan meydana gelmektedir ve devletin kurucusu Sumu-Abum'dur. M. Ö. 1894 yılında kurulan ve ilk yıllarında Akadlara bağlı olarak yaşayan Babiller, Hammurabi zamanında büyüyüp gelişmişler ve bölgede söz sahibi olan büyük bir imparatorluk halini almışlardır.
Antik tarihin en eski uygarlıkları Mezopotamya, Hindistan, Mısır ve Çin'dir.
1) Samiler tarafından Mezopotamya'nın orta kısmında kurulmuştur. 2) Kurucuları Sargon, başkentleri Agade'dir. (Tapınaklarına da Agade denilirdi.) 3) İlk sürekli ve düzenli orduları kurmuşlardır.
Bölgede konuşulmuş en yaygın dil Akadca olmuş olmasına rağmen Sümerce dinî dil olarak kullanılmıştır. Aramice ise ilerleyen yıllarda bölgenin geçer dili konumuna gelmiştir.
Beyt Nahrin adıyla da bilinen Mezopotamya, Fırat ile Dicle nehirleri arasında kalan bölgeye verilen isimdir.
İşte bütün bu bilgiler bir araya getirildiğinde, Nûh(a.s.)'dan önce kendisine peygamberlik görevi verilen37 ve yedinci sırada olduğu tespit edilen İdris(a.s.)'ın, Sümerlere gönderilmiş bir peygamber ve dolayısıyla yazıyı ilk olarak icâd eden kişi olduğunu söyleyebiliriz.
Özellikle Sümerlerin Orta Asya'da bırakmış olduğu birçok farklı Eser ile beraber, köklerinin Türk olduğu anlaşılmıştır. Türklerin M.Ö. 9 binli yıllarda göç etmeye başladığı Orta Asya'nın Türkmenistan Anav bölgesinde yazmış olduğu önemli eserler bulunur.
Sumerlilerin Türk olduklarına dair bazı tezler ortaya atılmıştır. Bu tez tarih, kültür, dil, gelenek-görenek, defin adetleri, vb. olarak onaylanabilir. Orta Asya'dan Mezopotamya'ya göç eden Sumerliler konar-göçer Türk kavimlerine bir örnektir.
Bilindiği üzere bereketli Mezopotamya coğrafyasında en temel geçim kaynağı tarımdır.
Mezopotamya adında kastedilen nehirler, Dicle ve Fırat olup, bu coğrafyanın çoğu bugün Irak'ın sınırları içerisinde yer alırken, batı ve kuzeyindeki bazı kısımları Suriye ve Türkiye'de bulunur (Bertman, 2003: 2).
Hatay, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde, Akdeniz'in doğu ucunda kıyıları olan bir ilidir. Hatay ilinin merkezi Antakya'dır. Sloganlar: Ben, Sen Yok, Biz Varız!
Mezopotamya (Antik Yunanca: Μεσοποταμία Mesopotamia: iki ırmak arasındaki bölge, Süryanice: ܒܹܝܬܼ ܢܲܗܪ̈ܝܼܢ Beyt Nahrin: nehirler ülkesi), Orta Doğu'da, Dicle ve Fırat nehirleri arasında kalan bölge. Mezopotamya günümüzde Irak, kuzeydoğu Suriye, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve güneybatı İran topraklarından oluşmaktadır.
Fırat ve Dicle nehirleri arasında kalan bölgeye Mezopotamya denir. Günümüzde Irak, Suriye, ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İran topraklarının bir kısmı Mezopotamya olarak ifade edilir.
VI. Binyılın ortalarında Ubeyd Dönemi'yle birlikte başlayan Güney Mezopotamya'daki yerleşik hayat süreci, M.Ö. IV. binyılda Uruk yerleşiminde şehirli bir dünyanın ve dolayısıyla ilk şehir devletinin doğuşu şeklinde meyvelerini vermiş, M.Ö.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri