Strateji, amaçlara ulaşmak için oluşturulmuş, rakiplerin çalışmalarını da gözlemleyerek sonuç odaklı, etkin, uzun süreli kararlar topluluğudur. Rekabet ise müşterilerin ihtiyaçlarını karşılarken onların beklentilerine karşılık veren stratejilerle sektörde mücadele etmektir.
Porter'ın beş güç modelinde; sektördeki rakipler arasındaki rekabetin şiddeti, müşterilerin pazarlık gücü, tedarikçilerin pazarlık gücü, sektöre yeni girebilecek işletmelerin oluşturduğu tehdit, işletmenin ürününe alternatif olabilecek ikame ürünlerin oluşturduğu tehdittir.
Nitekim, Porter'a göre başarılı bir rekabet stratejisi, üç temel esasa dayanır; sektörün değerlendirilmesi, rakiplerin anlaşılması ve rekabet konumunun seçilmesi.
Porter, işletmeler için uygun rekabet stratejisini, bir sektörde savunulabilir bir konum elde etmek, beş rekabet gücüyle başarılı bir şekilde başa çıkmak ve böylece firmanın büyük bir yatım getirisi elde etmesi için saldırgan veya savunmacı eylemlerde bulunması olarak tanımlamaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Porter'ın rekabetçi strateji konseptinde ise maliyet liderliği stratejisi, farklılaşma liderliği stratejisi, maliyet odaklı strateji ve farklılaşma odaklı stratejisi olarak 4 ana stratejiden söz etmek mümkün.
Michael Porter'in ortaya attığı beş güç analizi modelidir. Modelin amacı bir sektörün rekabetçi düzenini ve potansiyel karlılığını ortaya çıkartmaktır. Modeldeki güçlerde meydana gelecek herhangi bir değişiklik, sektörü ve o sektör içerisinde yer alan işletmeleri doğrudan etkileyebilmektedir.
Porter Analizi Nedir? Harvard Üniversitesi'nden Profesör Michael Porter tarafından 1979'da ortaya konulan bu model, bir endüstrinin rekabetçi yapısını ve cazibesini değerlendirmek için tasarlandı. Bu model, işletmelere endüstriyel tehditleri ve fırsatları tanımlamalarında kılavuzluk eder.
Elmas modeli, küresel rekabette belirli ülkelerin ve endüstrilerin rakiplerine göre neden rekabet üstünlüğüne sahip olduğunu (veya olmadığını) değerlendiren bir model olarak tanımlanmaktadır (Aghdaie vd., 2012). Porter çalışmasında; "neden bazı bölgelerin diğerlerinden daha rekabetçi olduğunu" sorgulamıştır.
Maliyet Stratejisi, Farklılaşma Stratejisi ve Odaklanma Stratejisi, jenerik stratejileri oluşturmaktadır. Porter (1980), bir sektördeki rekabetin yoğunluğunu mevcut rakiplerin davranışlarının da ötesine geçen sektörel yapının eseri olarak görmektedir.
Stratejinin sözlük anlamı, Türk Dil Kurumu tarafından “Önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için tutulan yol veya bir ulusun veya uluslar topluluğunun, barış ve savaşta benimsenen politikalara en fazla desteği vermek amacıyla politik, ekonomik, psikolojik ve askerî güçleri bir arada kullanma bilimi ve sanatı” olarak ...
Strateji (Fransızca stratégie) ya da izlem, bir ulusun veya uluslar topluluğunun, barış ve savaşta benimsenen politikalara destek vermek amacıyla politik, ekonomik, psikolojik ve askerî güçleri bir arada kullanma bilimi ve sanatı.
Porter'a göre değer zinciri; bir kurumda ortaya çıkan maliyetlerin ve fark- lılaştırmanın mevcut ve potansiyel kaynaklarının anlaşılabilmesi için, kurumu stratejik açıdan birbirleriyle bağlantılı faaliyetler şeklinde bölümlendirmekte kullanılan bir araçtır.
H1 Michael Porter'ın geliştirdiği beş güç modeli Türkiye'deki ekonomik yapıyı açıklamada doğrudan etkilidir. H2 Beş güç modeli işletmenin büyüme ve mali performansına doğrudan etkide bulunmaktadır.
içinde bulunduğu piyasa koşullarının alıcı ya da satıcıya sağlamış olduğu güç. eğer piyasada arz düşük, buna karşılık talep daha çoksa satıcının pazarlık gücü daha fazla, bunun tersi geçerli ise yani talep arza göre daha düşükse alıcının pazarlık gucu fazladır. ing.
Michael E. Porter üç tip rekabet stratejisi belirlemiştir. Bunlar maliyet liderliği, farklılaştırma ve odaklanmadır.
Güç analizi, bilimsel bir araştırma sürecinde kaç adet örneklem ile çalışmamız gerektiğine karar vermek için kullanılan kurtarıcı bir istatistiki analiz yöntemi. İngilizce tanımı ile Power analizi olarak da ifade edilebiliyor.
Kurt Lewin (1948) tarafından oluşturulan güç alanı analizi, sınırlayıcı veya planlanmış bir değişimin karakterize ettiği bir durumda itici güçleri diyagramatik olarak göstermek ve değişikliği daha etkin bir şekilde planlamak için kullanılan bir tekniktir.
Güç Analizi (Power Analysis)
Aynı zamanda power analizi elde edilen sonuçların geçerliği, güvenirliği ve bilimselliğini değerlendirmeye yarayan bir yöntem çeşitidir. Yeterli örneklem büyüklüğüne karar verme genelde tüm araştırmacıların karşılaştıkları en önemli sorunlardan biridir.
Bir işletmenin ürün-pazar stratejisi, bir pazar bölümüne özel olduğunda; bir ya da daha az sayıda pazar bölümüne bir ya da daha az sayıda pazar bölümüne bir ya da sınırlı sayıda ürün pazarlandığında, bu stratejiye odak stratejisi adı verilir (Kaya, 2013:114).
Kurumsal strateji; bir kurumda, kurumun uzun vadeli karşılaştırmalı üstünlükleri dikkate alınarak yapılan başarıyı artırma ve değerini yükseltmeye yönelik faaliyetlere denir.
Porter tarafından tanımlanmış üç temel stratejiden biri olan farklılaştırma stratejisi düşünce olarak; işletmenin sunduğu ürün ya da hizmeti farklılaştırarak, tüm sektörde benzersiz olarak kabul edilen bir şey yaratmasını açıklamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri