Normal sigortalı hastalar, obezite ameliyatları için, vücut kitle indeksinin 40 ve üzerinde olması durumunda ücretsiz şekilde ameliyattan yararlanabilir. Vücut kitle indeksi 35-40 arası olan, yüksek tansiyonlu, diyabet hastası, kalp rahatsızlığı bulunan obez hastalar da obezite ameliyatında, sigortadan yararlanabilir.
Dünyada ve Türkiye'de birçok kişinin hayatını olumsuz etkileyen, bazı kanser türleri de dahil çeşitli hastalıklara zemin hazırlayan obeziteyle mücadele çerçevesinde, obezite cerrahisi ameliyatları kamu hastanelerinde ücretsiz yapılıyor.
Vücut kitle indeksi 40 kg/m²'nin üzerinde (morbid obez yani ileri derecede obez) olanlar. VKİ'si 35-40 arası olup aşırı şişmanlığa bağlı tip 2 şeker hastalığı, hipertansiyon, uyku apnesi gibi sorunları olanlar da morbid obez olarak kabul ediliyor ve mide küçültme ameliyatı olmaları gerekebiliyor.
Tamamen tecrübesiz merkezlerde mide küçültme ameliyatı ücretsiz olarak yapılabilmekte iken, daha az tecrübeli merkezlerde 30.000 – 50.000TL arasında değişen fiyatlar söz konusu olabilmektedir.
Tüp mide ameliyatı için normal kilonuzun en az 25 kilo üzerinde olmanız gerekir. Vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olmalıdır. 30-35 arası olan şeker hastaları da ameliyat olabilirler.
İlgili 38 soru bulundu
Mide küçültme ameliyatları, özel hastanelerde gerçekleştirildiği için, devlet desteği görmezken, fiyatlandırma tamamen özel hastane ve doktorun belirlediği fiyatlar dahilinde gerçekleştirilmektedir.
3. Ay: 5,5 kilo. 4. Ay: 4,5 kilo.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Ne Kadar Kilo Veririm? Tüp Mide ameliyatından sonra hastalar ilk bir ayda ortalama total kilonun %10 u kadarını yani 10-20 kiloyu ilk bir ayda verebilirler. Bununla birlikte hastalarda ilk bir ayda kişiden kişiye göre değişen -30 kiloya varan tartı değişiklikleri bile olabilmektedir.
Mide küçültme ameliyatı genel kullanımda tüp mide ameliyatı olarak da adlandırılmaktadır. Obezite cerrahisi zayıflama ameliyatlarının genel adıdır ve tüm bu cerrahi yöntemler Genel Cerrahi Uzmanları tarafından gerçekleştirilir.
Peki mide küçültme ameliyatı kimlere yapılır ? Kilosu fazla olan herkese obezite cerrahisi yapılabilir mi ? Obezite Cerrahisi için kabul edilen kriterler vücut kitle indeksinin 40 ve üzerinde veya diyabet gibi ek hastalık varlığında 35'in üzerinde olması olarak kabul edilir.
Bu ameliyatın uygulanabilmesi için de Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlemiş olduğu en düşük vücut kitle indeksi 35'dir. 35 ve üzeri olan kişiler ameliyat noktasında doktorlarına danışabilirler. Belirtilen yaş aralığından daha küçükseniz obezite derecesine bağlı olarak hekim karına göre işlemler uygulanır.
Mide küçültme ameliyatının uygulandığı yaş aralığı 18-65 olmakla beraber ameliyata uygunluk için söz konusu kişinin, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen Vücut Kitle İndeksinin 35 ve üzerinde bir değere sahip olması gerekir.
Mide küçültme ameliyatı, genellikle bir bariatric cerrahi uzmanı veya endokrinolog tarafından gerçekleştirilir. Bariatric cerrahi, kilo kaybı ameliyatları gibi cerrahi işlemler konusunda uzmanlaşmış bir dal olarak kabul edilir.
Çok nadirde olsa bazı hastalar ameliyat sonrası pişmanlık hissine kapılabiliyor. “Neden böyle bir ameliyat oldum?” şeklinde pişmanlıklarını dile getirebiliyorlar. Pişmanlık duyan hastaların hayatı genellikle yeme içme odaklı oluyor. Hayatının en büyük hazzını, en büyük keyfini yeme içme olarak ortaya koymuş hastalar.
Vücut kitle indeksi 27-40 arasında olan, diyet yapmakta zorlanan kişiler için mide balonu tedavisi idealdir.
Nadiren açık yöntem kullanılırsa da günümüzde bu ameliyat kapalı (laparoskopik) olarak yapılmaktadır. Ameliyatta mide stapler denilen bir alet yardımıyla mide tüp şekline getirilmektedir. Ameliyat ortalama 45 dakika sürer.
Fenerbahçe Kulübü personeli ve üyesi Özge Şeker, mide küçültme ameliyatı sonrası meydana gelen enfeksiyon sonucu yaşamını yitirdi. 78 kilo ağırlığındaki Özge Şeker'in ölümüyle gündeme gelen “mide küçültme” operasyonlarına ilişkin uzmanlar uyarıyor: Operasyon belli şartlar oluştuktan sonra gerçekleştirilmeli.
Kilo verme tüp mide ameliyatından sonra 12- 18 ay kadar devam eder.
~ Tüp Mide Ameliyatı sonrası midenin büyük bir hacim kaybına uğraması sebebiyle kilo verememe ihtimali olmamaktadır. Ameliyatın ardından doyma kaliteniz, açlık hissetme oranınız değişeceği için ideal kilonuza sağlıklı bir biçimde kolayca ulaşabileceksiniz.
Taburcu olduğunuz 3. günden 15. güne kadar olan bu dönemde berrak sıvılara ek olarak yeni besinler eklenerek tam sıvı diyet uygulanır. Bütün içecekler pipetten geçebilecek kıvamda ve oda sıcaklığında olmalıdır. Sindirimi zor ve gaz yapan içecekler tercih edilmemelidir.
Tüp mide -diğer adıyla mide küçültme- ameliyatı geçiren hastaların yaklaşık %1-2'si önemli sorunlar yaşayabilir. Yüzde 3-4 kadarı hafif problemlerle karşılaşabilir. Yüzde %95'indan fazlası ise ameliyatla ilgili hiçbir sorun yaşamadan taburcu olur ve günler içinde olağan gündelik yaşamına döner.
Laparoskopik Sleeve Gastrektomi (muz mide-mide küçültme) kilo vermede yüzde 60 başarılı bir yöntemdir. Bu ameliyatın uzun vadede hiçbir zararı olmamaktadır. Eğer hasta diyetine dikkat etmezse kilo vermede zorluklar yaşayabilir, beslenme zorluklarıyla karşılaşabilir, hatta kilo da alabilirler.
Vücut kitle indeksi 30 ve altında olanlara, ameliyat sonrası yaşam stili değişikliği yapamayacak hastalara, madde ve alkol bağımlılarına, kanser hastalarına ve 1 yıl içinde gebelik planlayan kişilere yapılamaz. Hormon bozukluğuna bağlı obezite gelişen hastalara yapılmaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri