Şöyle ki, bu Kanuna göre artırım hükümlerinden yararlanabilmek için öncelikle 1. ve 2. taksitin tamamının süresinde ödenmesi koşulu öngörülmüştür. Bu açıdan bakıldığında 01.11.2021 tarihine kadar 1. taksitin tamamının ödenmemesi halinde şartlar ihlal edilmiş sayılmaktadır ve artırım hükümlerinden yararlanılamaz.
Birinci ve ikinci taksitlerin ödeme sürelerinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında üçten fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir.
Matrah/Vergi artırımı nedeniyle tarh edilen vergilerin Kanun'da belirlenen süre ve şekilde ödenmemesi durumunda, madde hükmünden yararlanma olanağı ortadan kalkıyor. Yani matrah veya vergi artırımı yapılan yılla ilgili olarak inceleme ve tarhiyat yapılabilir hale geliyor.
Süresinde ödenmeyen matrah artırım beyanına ait tahakkuklar için hem Kanun hükmünden yararlanılamamakta, hem de mükellef üzerine borç bırakılmaktaydı. 7440 Sayılı Yasada ise buna benzer hüküm 5.Maddenin 4.Bendinin (a) fıkrasında yer almaktadır.
7326 sayılı kanundan yararlanarak yapılan matrah artırımında, ilk iki taksiti zamanında ödeyip üçüncü taksiti atlasak ve son taksitten önce gecikmesiyle ödersek, matrah artırımı ihlal edilmiş sayılır mı? Matrah artırımında bir taksit dahi ödemez ise İhlal sayılır. Matrah artırımının avantajları kayıp olur.
İlgili 17 soru bulundu
Taksitle ödeme seçilmesi durumunda özellikle ilk iki taksitin zamanında ödenmesi çok önemli. Bunlar zamanında ödenmezse veya kalan taksitlerden; bir takvim yılında en az 4 taksit, süresinde ödenmez veya eksik ödenirse yapılandırma hakkı kaybediliyor.
Şöyle ki, ödenmeyen tutarların, geç ödeme zammı ile birlikte 30.11.2021 tarihine kadar(bu tarih dâhil) ödenmesi halinde, ödeme yönünden ihlal sayılmayacak ve artırım hükümlerinden yararlanılabilecektir. Ancak bu tarihten sonra yapılacak ödemeler, yararlanma hakkını kazandırmaz.
İlk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir3.
Matrah ve vergi artırımı yapılan dönemlere ait kanuni süresinde verilmeyen beyannameler için usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları uygulanmayacaktır.
Yapılandırma İhlal Edilirse Ne Olur? Vergi borcunuzu yapılandırma hakkı kazandıysanız ilk taksiti son gününe kadar ödemekle yükümlüsünüz. Özellikle ilk iki taksiti ödemeyip veya eksik ödeyip yapılandırmayı ihlal edilen kişilerin, diğer taksitleri ödeme hakları elinden alınarak borcu faiz eklenip yeniden hesaplanır.
8-Matrah artırımı ödememi taksit ile yaparsam kaç taksitte ve ne zaman ödemem lazım? Matrah ve vergi artırımı sonucu hesaplanan vergiler, peşin veya ilk iki taksiti 31/7/2023 tarihine kadar olmak üzere aylık dönemler halinde maksimum 12 taksitte ödenebiliyor.
* Bir takvim yılında üçten fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi, hâlinde kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir. Gördüğünüz gibi, ilk iki taksiti Temmuz 2023 ayı sonuna kadar ödedikten sonra, kalan taksitleri, her takvim yılında en fazla üç taksite kadar aksatma imkânınız var.
Evet, borçların yeniden yapılandırılması, matrah ve vergi artırımı, kasa - ortaklar cari hesap düzeltmeleri, işletme kayıtlarının düzeltilmesi, stok düzeltme beyanı, imar barışı gibi bir çok yeni düzenleme geçtiğimiz hafta sonuna doğru kamuoyunun gündemine girdi.
İlk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecektir.
Yapılandırmanın Bozulması
İlk iki taksit süresinde ve tam olarak ödenmekle birlikte, bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksitin ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda yapılandırma bozulacaktır.
Vergi borcu yapılandırması ödenmezse, kişinin taksitlendirme hakkı iptal edilerek vergi borcunu normal şekilde ödemesi gerekir. Kişiye verilmiş olan sürede kişi ödemesi gerekli olan miktarı ödemediği zaman kişinin yapılandırma hakkı da elinden alınır.
Matrah ve vergi artırımları 31 Ağustos 2021 tarihine kadar yapılabilecek. Matrah ve vergi artırımı sonucu hesaplanan vergiler, peşin veya ilk taksit Eylül 2021 ayından başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami 6 taksitte ödenebilecek.
Matrah artırımından vazgeçmek mümkün mü? 7440 Sayılı Yapılandırma Kanununda, matrah artırımında bulunan mükelleflerin matrah artırımı beyannamelerini iptal edip edemeyecekleri yönünde kanunda her hangi bir düzenleme bulunmamaktadır.
İşletmenin 2022 yılına ilişkin kurumlar vergisi yönünden matrah artırımı yapmış olsa da iade almış tutarla ilgili vergi incelemesine tabi tutulabilir. Ancak bu durumda yapılacak azami tarhiyat tutarı, iade alınan meblağ olan 3 milyon TL olacaktır. Bu tutarı aşan kısma yönelik tarhiyat yapılamaz.
Eğer bu ilk iki taksit belirlenen süre içerisinde ödenmezse veya sonraki taksitlerden en az dört tanesi bir takvim yılı içinde süresinde veya eksik ödenirse, yapılandırma fırsatı kaybedilmektedir.
Borç yeniden yapılandırma sonucunda dahi ödenmiyorsa, bu kez yasal takip başlar. Yasal takip süresi 90 gün (3 dönem / 3 ay) olarak belirlenmiştir. Ödeme yapılmamaya devam edildiğinde de icra takibi başlar ve bankalar avukatları devreye sokarlar.
31.07.2023 tarihinde sigorta primi ve yapılandırma borçlarının son ödeme tarihlerinin aynı güne denk gelmesinden dolayı Kurum tahsilat sistemimizde yoğunluk meydana gelmiş ve bu sebeple 7440 sayılı Kanunda öngörülen yapılandırmanın peşin ve ilk iki taksitinin son ödeme süresi 03.08.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Yapılandırma kapsamındaki alacaklar, gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) Değişim Oranı ile güncellenecektir. Peşin ödemelerde, hesaplanan Yİ-ÜFE'nin %90'ı, 2 taksitle ödemede ise %50'si silinecektir.
? ️ Stok, Emtia, Demirbaş, Kasa kayıtlarının düzeltilmesi ve ilk taksit ödemeleri 30.09.2021 tarihine kadar uzatılmıştır.
7326 Sayılı Alacakların Yapılandırılması, Matrah Artırımı ve Stok Affını içeren yasanın Başvuru ve İlk Taksit Ödeme Süreleri 1 (Bir) ay uzatılmıştır. 27 Ağustos 2021 tarih ve 31581 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararını görüntülemek için tıklayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri