Hiç komplikasyon olamayan bir ameliyat hiç yapılmamış bir ameliyattır. Obezite ameliyatlarında genel olarak bakacak olursak ölüm riski ‰ 1 binde bir ve ‰ 4 binde dört arasındadır. Karşılaştıracak olursak bir koroner bypass ameliyatında evrensel olarak öngörülen ölüm oranı yüzde iki buçuktur.
Tüp Mide Ameliyatı Ölümcül mü? Tüp Mide ameliyatında ölüm riski 1/1000 dür. Bu oran Gastric Band'den (Kelepçe) yüksek Gastric Bypass (Mide Bypassı) ameliyatından düşüktür. Ölüm riskini en aza indirmek için ameliyat ekibinin profosyonel olması şartdır fakat yinede hiçbir ameliyat için ölüm riski sıfıra indirilemez.
Tüp mide -diğer adıyla mide küçültme- ameliyatı geçiren hastaların yaklaşık %1-2'si önemli sorunlar yaşayabilir. Yüzde 3-4 kadarı hafif problemlerle karşılaşabilir. Yüzde %95'indan fazlası ise ameliyatla ilgili hiçbir sorun yaşamadan taburcu olur ve günler içinde olağan gündelik yaşamına döner.
Bu ameliyatın uzun vadede hiçbir zararı olmamaktadır. Eğer hasta diyetine dikkat etmezse kilo vermede zorluklar yaşayabilir, beslenme zorluklarıyla karşılaşabilir, hatta kilo da alabilirler.
Tüp mide ameliyatında mide, adeta muz gibi ince uzun bir tüpe çevriliyor. Laparoskopik olarak yani kapalı ameliyat yöntemiyle midenin yüzde 80'ini kesip çıkarılıyor. Böylece midenin gıda alımı kısıtlanıyor. Ayrıca tüp mide ameliyatının çok düşük düzeyde olsa da gıda emilimini azaltma etkisi bulunuyor.
İlgili 26 soru bulundu
Vücut kitle indeksi 30 ve altında olanlara, ameliyat sonrası yaşam stili değişikliği yapamayacak hastalara, madde ve alkol bağımlılarına, kanser hastalarına ve 1 yıl içinde gebelik planlayan kişilere yapılamaz. Hormon bozukluğuna bağlı obezite gelişen hastalara yapılmaması gerekir.
Ameliyat yaklaşık olarak 45 dakika ila 1 saat arasında sürmektedir. Ancak ameliyat öncesi hazırlık aşaması da düşünüldüğünde yaklaşık 2 saatlik bir süre söz konusudur. Tüp mide ameliyatı sonrası hastalar genellikle 3 gün içinde taburcu olabilmektedir.
Fenerbahçe Kulübü personeli ve üyesi Özge Şeker, mide küçültme ameliyatı sonrası meydana gelen enfeksiyon sonucu yaşamını yitirdi. 78 kilo ağırlığındaki Özge Şeker'in ölümüyle gündeme gelen “mide küçültme” operasyonlarına ilişkin uzmanlar uyarıyor: Operasyon belli şartlar oluştuktan sonra gerçekleştirilmeli.
Kaç Günde Normal Hayatıma Dönerim? Hastalar 3 gün hastanede kalıyorlar. İlk 15 gün sıvı diyet, 15 gün 1 ay arasında püre kıvamında yumuşak diyetle hastalarımız taburcu ediliyorlar. Normal aktivitelerine hayatın içine dönmesi, iyileşmesi, kendini iyi hissetmesi 2-3 haftada gerçekleşebiliyor.
Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Nadiren açık yöntem kullanılırsa da günümüzde bu ameliyat kapalı (laparoskopik) olarak yapılmaktadır. Ameliyatta mide stapler denilen bir alet yardımıyla mide tüp şekline getirilmektedir. Ameliyat ortalama 45 dakika sürer.
Tüp mide ameliyatı için normal kilonuzun en az 25 kilo üzerinde olmanız gerekir. Vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olmalıdır. 30-35 arası olan şeker hastaları da ameliyat olabilirler.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Ne Kadar Kilo Veririm? Tüp Mide ameliyatından sonra hastalar ilk bir ayda ortalama total kilonun %10 u kadarını yani 10-20 kiloyu ilk bir ayda verebilirler. Bununla birlikte hastalarda ilk bir ayda kişiden kişiye göre değişen -30 kiloya varan tartı değişiklikleri bile olabilmektedir.
Midesinin tümü alınan hastalarda, bağırsaktan yeni mide yapılır ve hasta bundan sonraki yaşamını normal bir şekilde devam ettirebilir. Bu şekilde yaşayan hastalara az ve sık yemeyi gerektiren diyet önerileri sunulur.
Whipple ameliyatı genel cerrahlar için zor ve tecrübe gerektiren bir ameliyattır. Klasik Whipple'da midenin bir kısmı, 12 parmak bağırsağı ve ince bağırsağın bir kısmı, pankreasın başı bazen gövdesi de, safra yolunun bir kısmı, safra kesesi ve pankreasın etrafındaki lenf bezleri çıkartılır.
Mide alınırsa kendini yeniler mi? Hayır yenilemez. Midenin bir kısmı çıkarılan hastalarda ince bağırsak geride kalan mideye dikilerek, midenin tamamı çıkarılan hastalarda ise ince bağırsak yemek borusuna dikilerek yeni bir yol oluşturulmuş olur.
Tüp mide ameliyatı, vücut kitle indeksi 50 kg/m2'den yüksek olup süper obez olarak tanımlanan ileri evre obezite hastaları için en uygun tedavi yöntemlerinden biridir. Bunun yanı sıra vücut kitle indeksi 50 kg/m2'den düşük olmasına rağmen bu yöntemi isteyen obez kişilerde de güvenli şekilde tercih edilir.
AMELİYATTAN SONRAKİ 2. GÜN
Günde en az bir litre su içilmelidir. Acele etmeden yavaş yavaş bunu başarabilirsiniz. Yürüyüş ve solunum egzersizlerine devam edilmelidir.
Obezite ameliyatı sonrası kaybedilen kiloların tekrar kazanılması mümkündür. Yapılan cerrahi işleme göre değişmekle beraber, kişilerin yaşam alışkanlıklarına bağlı olarak yanlış beslenme ve düzenli egzersizin olmadığı hareketsiz hayat nedeniyle kilo alma gerçekleşebilir.
Tüp mide ameliyatı; İleri derece obez olan kişiler (yani Vücut kitle İndeksi 40 kg/m²'nin üzerinde olanlar), 35-40 arası vücut kitle indeksine sahip olup aşırı şişmanlığa bağlı hipertansiyon, uyku apnesi, tip 2 diyabet vb. rahatsızlıklar yaşayanlar için uygundur.
Metabolik Cerrahi Nedir? Halk arasında diyabet ya da şeker ameliyatı olarak da bilinen metabolik cerrahi hem diyabetin hem de obezitenin aynı anda kontrol altına alınabilmesini sağlayan ameliyatları içermektedir.
Şeker hastalığı cerrahisi, ince bağırsak ile midede yapılan ve ölüm riski az olsa da çok ciddi bir prosedürdür.
3. Ay: 5,5 kilo. 4. Ay: 4,5 kilo.
Yeme bozukluğu olanlara, Tedavi edilmemiş reflü rahatsızlığı olanlara 2. kez tüp mide ameliyatı yapılmaz. Bunun yanında daha önce gastrik bypass ameliyatı olmuş hastalara da revizyon ameliyatları uygulanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri