Arapça söylenişi (okunuşu) "Estağfirullah" biçimindedir, fakat bu kullanım TDK'da doğru değildir. Çünkü dilimize yerleşmiş, Türkçeleşmiş halinin doğru kullanımı "Estağfurullah"tır. Zikirde doğru olan ise estağfirullahtır.
İlk Anlamı: ''Allah'ım sen günahlarımı affet, beni bağışla.'' İkinci Anlamı: Teşekkür eden ya da yaptığı bir hatadan dolayı özür dileyen kişiye karşı nezaket gereği söylenen söz. Üçüncü Anlamı: Hayır, asla. (Genelde birinin teklifini onu kırmadan reddetmek için kullanılır.)
Allah'tan af ve mağfiret dilerim manasına gelen estağfurullah, tevazu ve teşekkür sözü olarak dilimizde yer almaktadır. Kelime bir tövbe ifadesidir. Dini lügatte estağfurullah bağışlanma amacı ile Rabden af dilemek olarak tanımlanır. Türkçemizde ise ikram ve hürmet karşısında tevazu maksadı ile söylenir.
Kelime Arapça'da estağfirullah şeklinde yer almakta olup dilimizde söyleniş kolaylığı nedeniyle estağfurullah haline evrilmiştir. Bu iki kelime arasında bir fark yoktur. Her iki kelime de "Allah'tan af ve mağfiret" dilerim anlamına gelir. ESTAĞFİRULLAH EL AZİM ZİKRİ NE DEMEK?
İlgili 21 soru bulundu
Ney Neva - أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ وَأَتُوبُ إِلَيْهِ Estağfirullâhe Ve Etûbu İleyh Allah'tan Mağfiret Diler ve O'na Tevbe Ederim | Facebook.
Hadis-i şerifte, “Her namazdan sonra, üç kere “Estağfîrullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh” okuyanın bütün günahları affolur” buyuruldu.
Getirilen istiğfarla namazdaki eksiklikler için Allah'tan bağışlanma dilenmiş olur. Bu itibarla, kılınan namazın akabinde imam ve cemaatin münferiden “estağfirullah” demesi sünnete uygun bir davranıştır.
Diğer yandan Estağfurullah kelimesi istiğfar sözcüğünden türemiş şekilde gelmektedir. İstiğfar kelimesinin anlamı ise 'Allah'tan suçlarının bağışlanmasını dilemek, tövbe etme' üzerinden değerlendirilmektedir. Türkçe anlamı ile amaca uygun şekilde gündelik yaşamda kullanılabilen bir sözcüktür.
Allah'a tövbe olsun, tam karşılığıdır. Allah'tan sakınma, hesabından çekinme içerir. Moda ve hatalı deyimle, 'Aynen öyle demek' değildir.
Subhan'Allāh (Arapça yazılışı: سبحان الله); Türkçeye sıklıkla "Allah münezzehtir" şeklinde çevrilen, Türkçe diziliş ile "Allah Subhan'dır" anlamında olan Arapça bir ifadedir. İfade, Subhan ve Allah kelimelerinin birleşiminden oluşur. Subhan/سبحان kelimesi Arapça S-B-H(س ب ح) kökünden türer.
Uzun ve Kısa İstiğfar Zikri Nasıl Yapılır? Kısa istiğfar zikri: "Estağfirullah" çekmek. "Estağfîrullah el'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh" duasını okumak.
Bir insan Allah'ı bilir, Allah'ı zikrederse… Allah'ı zikretmek, tevbe ederek zikretmek, istiğfar getirerek, tekbir getirerek zikretmek; bunların hepsi zikrin çeşitleridir.
Her mü'min nefsini tezkiye için, küfrü ve günâhları temizlemek için, her zemân çok (Lâ ilâhe illallah) ve kalbini tasfiye için, ya'nî nefsden ve şeytândan ve kötü arkadaşlardan ve zararlı bozuk kitâblardan gelmiş olan küfrden ve günâhlardan kurtulmak için, (Estagfirullah min külli mâ kerihallah) okumalıdır.
Estağfurullah kelimesi Allaha istiğfar etmek ve Allah'tan af dilemek manasında kullanılan bir kelimedir. Estağfurullah kelimesi üç kez tekrar edildikten sonra Allahu Tealanın esmaları okunarak dua da esmaya sığınma hali bulunmaktadır. Esmalar hürmetine af ve mağfiret edilmeye niyet edilmektedir.
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor: ... Kim Tevbe-i İstiğfara Devam Ederse, Allah Ona Her. Darlıktan Bir Çıkış ve Her Hüzünden Bir Kurtuluş Yolu. Kılar ve Onu Hiç Beklemediği Yerden Rızıklandırır.
Estağfirullah çekmenin faydaları:
Günahların bağışlanmasını sağlar, kulu Allah'ın mağfiretine eriştirir. Allah'ın sevgi, rıza ve rahmetini kazandırır.
İstiğfar, işlenen günahlardan ve hatalardan dolayı Allah'tan af ve mağfiret niyaz etmek demektir. Kur'ân-ı Kerîm'de işledikleri kötülüklerden pişman olup tövbe-istiğfarda bulunanlar övülmektedir (Âl-i İmrân, 3/135).
Subhanallahi ve Bihamdihi Subhanallahil Azim Estağfirullah Anlamı Nedir? Bu zikir, "Allâh'ı hamd ile tüm eksikliklerden tenzih ederek tesbih ederim. Azîm olan Allâh'ı her türlü eksikliklerden tenzih ederek tesbih ederim." manasına gelmektedir.
Soru: Namazdan önce 3 defa estağfirullah söylemek câiz midir? Bunun dînde bir delîli var mı? Namazdan önce üç defa estağfirullah demek Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'den sâbit olmayan asılsız bir ameldir. Sonradan çıkarılmış bir bid'attir.
Bu doğrultuda istiğfâr geçmişteki hata ve günahlardan dolayı pişmanlık duymayı ve Yüce Allah'tan bağışlanma talebini, tevbe ise gelecekle ilgili yönelişi, doğru işleri yapmayı ve hata ve günahlardan uzak durma kararlılığını ifade eder.
Sadece dili ile istiğfarda bulunmak yeterli değildir; niyeti ve amelleri de dilini doğrulamalıdır. Tövbenin en makbul olanı, günahtan kesin dönüş yapılarak, Allah'tan bağışlanma istenmesidir. Buna "nasûh tövbe" denir. "Allah'ım, şüphesiz ben sana tövbe ve istiğfar ediyorum." der ve namazını kılar.
“estağfirullah!” Allah'ın en çok hoşnut olduğu zikir çeşidi kendisinden özür dilemektir. Allah'tan özür dileyip, zatından af edilmeyi talep için tek şart, samimi olmaktır.
Hadis-i şerifte, “Her namazdan sonra, üç kere “Estağfîrullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh” okuyanın bütün günahları affolur” buyuruldu.
Tevbe duasını okuyacak kişi okumaya başlamadan önce gusül abdesti almalıdır, çünkü bu sünnettir. Abdest aldıktan sonra 2 rekat huşu ile namaz kılınır ve daha sonrasında İstiğfar duası 3 kere okunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri