Hastanın yemekten sonra radyoizotop ölçen bir cihazın altına yatması (Geiger cihazı) istenir, burada yemeğin ne hızla mideyi boşalttığı gözlenir. Bu test 2–4 saat sürer, eğer yemekten 2 saat sonra yemeğin yarısı midede duruyorsa gastroparezis vardır.
Mide yıkaması, midenin içerisinin boşatılması veya yıkanması için ağız yoluyla veya burundan mideye özel bir katater takarak yıkama işlemidir. Bu işlemin diğer bir adı mide levajıdır. Yenidoğan veya yetişkinlerde rahatlıkla yapılabilir. Mide yıkaması yapılmasına yol açan birçok faktör vardır.
Bu test yaklaşık olarak 45 dakika sürer. Sonuçlarının çıkması ortalama 2 gün alır. Testten en az 6 saat önce hiçbir şey yenmemesi, bir saat öncesinde sigara dahil hiçbir şey yenilip içilmemesi gerekmektedir.
Gastrik manometri: Midedeki kasların aktivitesinin ölçülebilmesi için kullanılan bir tanı yöntemidir. Hastanın boğazından midesine kadar bir tüp yerleştirilir ve midenin yemeği sindirme aşamasındayken bu tüp ile kasların aktivitesi ölçülür. Midenin ne kadar iyi çalıştığı bu test sonucunda anlaşılabilir.
Mide tembelliği nasıl anlaşılır? Kesin teşhis için bir Gastroenteroloji uzmanı tarafından fiziki muayene gereklidir. Ancak sık sık hazımsızlık, mide yanması, mide ekşimesi, kusma vb. özellikle yeme içme sonrası tüm bu belirtiler meydana geliyorsa mide tembelliğinden şüphe duyulabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Gastroparezi ya da bir diğer adıyla 'mide tembelliği', mide içerisinde bulunan kasların normal spontan hareketini etkileyen bir durumdur. Organların işleyiş biçimindeki aksamalar, diğer organların fonksiyonlarında bozukluk veya ciddi hasarlara neden olabilmektedir.
Mide ağrısının belirtileri arasında midede ekşime ve yanma, mide bulantısı, gaz sıkışması, ağız kokusu, iştah kaybı, öksürük ve hıçkırık gibi belirtiler yer alır. Kabızlık ve ishal gibi sorunlara da sebep olan mide ağrısının görüldüğü durumlarda, bağırsaklardaki hareketlenme sonrasında, ağrı kendiliğinden azalabilir.
Bunun için tek alternatif, GastroPanel isimli kan testleridir. GastroPanel için, hastadan aç karnına kan alınmakta ve 5 ayrı mide testine bakılmaktadır.
Rezene, toz kimyon, zencefil, elma sirkesi, tarçın, anason tohumu, narenciye meyveler, nane, papatya, karanfil, ananas suyu gibi hazımsızlık problemini ortadan kaldırmaya yardımcı olan birçok yiyecek-içecek vardır. Bu besinler, mide ve sindirim sistemini destekleyerek rahatlamasını sağlar.
Mide krampları aniden yaşanan ağrı ve kasılmalarla kendini belli eder. Göğüs bölgesinin hemen alt kısmından kasık bölgesine kadar gerçekleşebilen kramplar genelde mide çevresindeki organlardan kaynaklı olarak yaşanır. Şiddetli olabilen kramplar, bireylerin ayakta durmasını bile zorlaştırabilir.
Endoskopinin avantajı, midenin içinin görülerek incelenmesidir. Dezavantajı, zahmetli bir işlem olması ve bazı komplikasyonlarının olmasıdır. GastroPanel testin avantajı, çok kolay ve basit bir yöntem olmasıdır. Yalnızca kan alınarak yapılmaktadır.
Mide Mikrobu Tedavisi
Dışkıda helikobakter antijen testi, ya da üre-nefes testi yolu ile mide mikrobu enfeksiyonunun var olması tespit edilebilmektedir.
Gastropanel, midedeki asit fazlalığını veya azlığını, gastrit varlığını, H. pilori bakteri infeksiyonunu, mide kanseri riskini, midede ülser varlığını ve emilim bozukluğu olup olmadığını gösterir.
Propofol anestezisi ile endoskopi ve kolonoskopi aynı anda uyutularak rahatlıkla yapılabilmektedir. Olağan üstü bir durum olmadıkça endoskopi ve kolonoskopi yarım saat içinde tamamlanmakta, hasta işlemden sonra 5-10 dakika içinde uyandığında, oldukça konforlu bir şekilde her iki işleminde bittiğini öğrenmektedir.
Gastroskopi (Endoskopi) Nasıl Yapılır? İşlem sedoanaljezi ile yani hafif uyutularak veya hasta isterse sadece boğaza sıkılan lokal anestezik bir sprey ile uyutulmadan yapılabilir. Gastroskopi (endoskopi) işleminde hasta işlemden önce en az 8 saat aç olmalıdır.
Hastanın kolonoskopi işlemi sırasında acı ve ağrı hissetmemesi için uyutularak endoskopi işlemi karşımıza çıkar. Uyutularak endoskopi nedir? Bayıltarak endoskopi uygulaması genel anestezi yardımıyla gerçekleşir. Bu işlem yaklaşık olarak 3-5 dakika aralığında sürer.
Lahana, yaprak ve türevleri
İçindeki yoğun selülozdan dolayı lahana ve yaprak hazmı en zor besinler arasında yer alıyor. Bu ürünler hiçbir şekilde midede sindirilemiyor, sadece parçalanarak vücuttan atılıyor. Özellikle sindirim sorunu olan kişilerin bu gıdaları fazla tüketmesi durumunda kabızlık gelişebiliyor.
Çoğu geğirme aşırı havanın yutulmasından kaynaklanır. Bu hava çoğu zaman mideye bile ulaşmaz, ancak yemek borusunda birikir. Çok hızlı yerseniz veya içerseniz aşırı havayı yutabilir, yerken konuşabilir, sakız çiğneyebilir veya sert şekerleri emebilir, gazlı içecekler içebilir veya sigara içebilirsiniz.
Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.
Akut gastrit, midede ve sırtta şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve iştahsızlık ile karakterizedir. Kronik gastrit ise genellikle herhangi bir belirti vermez ya da sadece üst karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik ve öğünlerden sonra dolgunluk hissi gibi hafif belirtiler gösterir.
Hastanemizde endoskopik uygulamalarımız anestezi altında yapılmaktadır. Ağızdan küçük bir kamera ve kablo ile girilerek yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının izlenerek kayda alınması yöntemidir. Anüsten küçük bir kamera ve kablo ile girilerek kalın bağırsağın izlenerek kayda alınması yöntemidir.
Endoskopik ultrasonografi sindirim sisteminin içini ve duvarlarını görüntüleyerek buradan kaynaklanan iyi ve kötü hastalıkları teşhis etmede kullanılmaktadır. Mide, yemek borusu, bağırsak hastalıklarının yanı sıra pankreas, karaciğer, safra kesesi ve safra yollarındaki hastalıkları da teşhis eder.
Mide kanserinde beklenmedik ve fazla kilo kaybı, mide ve karında ağrı, bulantı, dışkı renginin siyaha dönmesi, halsizlik ve iştahsız kaybı yaygın belirtilerdir.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Mide ağrısının yoğun olarak hissedildiği yer midenin bulunduğu üst karın bölgesidir. Üst karın bölgesinde hissedilen ağrı; göğüs kemiklerinin altında kalbin de bulunduğu alana yayılabilir. Mide ağrısına eşlik eden yanma, sıkışma ve gaz hissi nedeniyle bazı durumlarda mide ağrısı yemek borusuna doğru yayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri