Ülser, mide ya da onikiparmak bağırsağının(duodenum), sindirim sıvıları ve mide asidi gibi tahriş edici vücut sıvıları tarafından tahrip edilmesi ve doku kaybı meydana gelmesidir.
Kan kaybı ciddi bir durumdur ve hızlı müdahale gerektirebilir. Perforasyon: Mide yarası ilerleyebilir ve mide duvarını delerek çevre dokulara zarar verebilir. Bu durum, mide içeriğinin karın boşluğuna sızmasına ve enfeksiyon riskinin artmasına yol açabilir.
Perforasyon (Mide Delinmesi)
Mevcut ülserin derinliğinin artması ve tüm mide-duedenum katmanlarını geçerek delinmesidir. Mide asit-pepsin içeriğinin karın boşluğuna geçmesi sonucu aniden ve şiddetli bir ağrı oluşur. Karın tahta gibi sertleşir, kıpırdama ve yürüme ağrı nedeniyle zorlaşır.
Mide delinmesi (perforsasyon); mide asidinin artması ve mevcut hastalığın derinliğinin artması ile birlikte mide ve onikiparmak bağırsağında delinme durumları görülebilir. Kişinin karın boşluğunda şiddetli bir ağrı ve acılar yaşanabilirken hareket etme kısıtlanabilir ve karın sertleşebilir.
Üyesi Ali Muhtaroğlu ve Dr Mert Güngör tarafından acil şartlarda ameliyata alınmış ve kapalı yöntemle ( laparoskopik), yaklaşık 1 saat süren başarılı ameliyatın ardından takip ve tedavi için servise transfer edilmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
Mide Delinmesi (Perforasyon): Mevcut ülserin derinliğinde artış olması mide ve onikiparmak bağırsağının katmanlarının delinmesine işaret eder. Mide asidinin karın boşluğuna ulaşılması sonucu şiddetli bir acı yaşanır ve karın sertleşir ve hareket yeteneği çok kısıtlanır. Tedavisi genellikle ameliyat ile mümkündür.
Tüp mide ameliyatı riskli mi sorusunu özetleyecek olursak ameliyatın iki riski vardır. Risklerin görülme oranı tecrübeli ellerde %1'in çok altında ve çok nadir görülen komplikasyonlardır. Erken tanı ve tedavi ile hastalar normal hayatlarına devam edebilmektedir.
Çünkü stres anında salınan adrenalin, kortizol gibi hormonlar, ki bunlara stres hormonları adı verilir, mideyi tahriş eden asit gibi salgıların da artmasına ve sonuçta ülser gelişimine katkıda bulunur. Mide delinmeleri de genelde stres sebebiyle olur.
Ameliyattan sonraki ilk birkaç günlük dönem ? Ameliyattan sonra genellikle 1-3 gün hastanede kalınır.
Mide ağrısı ne zaman tehlikeli olur? Uzun süreli tekrarlayan mide ağrıları önemlidir. Özellikle 1-2 günü aşan ve devamlı olan mide ağrısında mutlaka doktora gidilmelidir.
Ameliyat Sonrası İlk Haftada Beslenme
Ameliyatın ilk 3-4 gününde herhangi bir şekilde katı gıda alınmaması gerekir. Mide katı gıdayı direkt olarak sindirecek bir yapıya geri dönemez. Bu sebeple de ilk 3-4 günde yalnızca su ve sulu gıdalar ile beslenebilmektedir.
Mide ağrısının en yaygın nedenleri, kahve, çay, alkol ve gazlı içecekler gibi asit veya kafein oranı yüksek içecek tüketimi, yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyecekler yemek, fazla veya hızlı beslenmek, laktoz intoleransı, reflü ile gastrit gibi mide rahatsızlıkları, stres ve sigaradır.
Mide Ağrısı Belirtileri
En yaygın belirtiler, mide üstünde ağrı ve acıma, karın üst kısmında, kaburgaların hemen altında hissedilen keskin veya kramp şeklindeki ağrı, mide bulantısı, kusma, iştah kaybı, geğirme ve gaz gösterilebilir. Daha az yaygın belirtiler arasında ateş, sırt ağrısı ve ağızda metalik tat yer alır.
Hastaya tüp mide ameliyatı öncesi sakinleştirici ilaç uygulanır ve ameliyathaneye kendi yatağıyla alınır. Anestezi ekibi hastayı karşılar ve ameliyat masasına aldıktan sonra genel anestezi ile uyutur. Tüp mide ameliyatı yaklaşık 1 saat sürer. Karın duvarında milimetrik küçük delikler açılır ve mideye ulaşılır.
Mide ülseri belirtileri nelerdir? Mide ülseri belirtileri arasında midede ağrı ve yanma, bulantı, kusma ile gelen rahatlama, iştahsızlık, kilo kaybı, şişkinlik ve gaz, sık acıkma ve yemek yedikten sonra mide ağrısı yer alır.
Aspirin ve kuvvetli ağrı kesici ilaçların günümüzde yaygın ve bazen de bilinçsizce kullanımı, mide ve on iki parmak bağırsağında ülser, gastrit, kanama ve hatta nadiren de olsa midede delinmeye neden olabilmektedir.
Kaç Günde Normal Hayatıma Dönerim? Hastalar 3 gün hastanede kalıyorlar. İlk 15 gün sıvı diyet, 15 gün 1 ay arasında püre kıvamında yumuşak diyetle hastalarımız taburcu ediliyorlar. Normal aktivitelerine hayatın içine dönmesi, iyileşmesi, kendini iyi hissetmesi 2-3 haftada gerçekleşebiliyor.
Ameliyattan sonra ayrıca hastalara hekimleri tarafından yara izini giderici kremler de verilir. Bu da izin daha hızlı iyileşmesini sağlar. Cilt yapısı daha hassas olan bazı hastalarda belli belirsiz, rahatsız etmeyecek düzeyde bir iz kalabilir. Ancak çoğu hastada kesi izleri birkaç ay sonra görünmez hale gelmektedir.
Genelde midedeki iç dikişler 15 gün içerisinde iyileşir. Ancak tam iyileşme süreci bir ay sürer. Tüp mide ameliyatından sonra 3 ayda kaç kilo verilir? Ameliyattan sonra direkt olarak kilo verilmeye başlanmaz. 1 ay sonunda 15 kilo, 3 ay sonunda 40 kilo ve 6 ay sonunda ise 50 kilo verilebilir.
Mide ağrısının belirtileri arasında midede ekşime ve yanma, mide bulantısı, gaz sıkışması, ağız kokusu, iştah kaybı, öksürük ve hıçkırık gibi belirtiler yer alır. Kabızlık ve ishal gibi sorunlara da sebep olan mide ağrısının görüldüğü durumlarda, bağırsaklardaki hareketlenme sonrasında, ağrı kendiliğinden azalabilir.
Tatlı yerine muz, şeftali, elma, kavun, armut gibi lifli meyvelere yönelmenin mide asidini, dolayısıyla yanmayı azaltacağını ifade eden uzmanlar, tam tahıllı gıdaların da yanmaları ciddi oranda azalttığını ifade etmektedir.
Stresin aşırı seviyelerde olması ise vücudumuzdaki her sistem için bir tehdit halini almaya başladı. Stresin tehdit ettiği önemli sistemlerden bir tanesi sindirim sistemimizdir. Stres, sindirim sisteminin dengesini bozarak fonksiyonel dispepsi, peptik ülser ve reflü gibi sindirim sistemi hastalıklarına neden olabilir.
Hiç komplikasyon olamayan bir ameliyat hiç yapılmamış bir ameliyattır. Obezite ameliyatlarında genel olarak bakacak olursak ölüm riski ‰ 1 binde bir ve ‰ 4 binde dört arasındadır.
Vücut kitle indeksi 30 ve altında olanlara, ameliyat sonrası yaşam stili değişikliği yapamayacak hastalara, madde ve alkol bağımlılarına, kanser hastalarına ve 1 yıl içinde gebelik planlayan kişilere yapılamaz. Hormon bozukluğuna bağlı obezite gelişen hastalara yapılmaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri