Dengeli şekilde beslenmemek, sağlılara zararlı yiyecek ve içecekler tüketmek, gereğinden fazla tuz tüketmek, besinleri gerektiği kadar çiğnememek, aşırı yemek yemek, uykusuz kalmak, yorgunluk, tükettiğimiz besinlerin temiz olmaması, stres gibi faktörler bu hastalığın oluşumunda etkilidirler.
Perforasyon (Mide Delinmesi)
Mevcut ülserin derinliğinin artması ve tüm mide-duedenum katmanlarını geçerek delinmesidir. Mide asit-pepsin içeriğinin karın boşluğuna geçmesi sonucu aniden ve şiddetli bir ağrı oluşur. Karın tahta gibi sertleşir, kıpırdama ve yürüme ağrı nedeniyle zorlaşır.
Mide delinmesinin diğer adı perforasyondur. Mide delinmesi, midenin çok fazla asite maruz kalması nedeni ile tahrip olması sonucunda ortaya çıkar. Mide delinmesi, sancılı ve rahatsız edici bir durumdur. Eğer bu rahatsızlık tedavi edilmezse daha da ilerleyebilir.
Bu ameliyat genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 2 ila 3 saat sürer.
Çünkü stres anında salınan adrenalin, kortizol gibi hormonlar, ki bunlara stres hormonları adı verilir, mideyi tahriş eden asit gibi salgıların da artmasına ve sonuçta ülser gelişimine katkıda bulunur. Mide delinmeleri de genelde stres sebebiyle olur.
İlgili 26 soru bulundu
Tüp mide ameliyatı sonrası 48 saat hastanede kalmak yeterlidir. Bir başka deyişle ameliyat sonrası iki gece hastanede kalınır.
Midesinin tümü alınan hastalarda, bağırsaktan yeni mide yapılır ve hasta bundan sonraki yaşamını normal bir şekilde devam ettirebilir. Bu şekilde yaşayan hastalara az ve sık yemeyi gerektiren diyet önerileri sunulur.
Bu laparoskopik teknik ile yapılan ameliyatta karın bölgesinde 4 adet 8 milim çapında delikler açılır ve bu deliklerden işlem tamamlanır.
Mide fıtığı, mideyi yemek borusuna bağlayan kasların erimesi sonucu midenin yemek borusuna sarkmasıyla oluşur. Midenin üst kısmında bulunan kasların genişlemeye ve zayıflamaya yatkın olması değişik tetikleyicilerle birlikte mide fıtığına sebebiyet verir.
Mide küçültme yöntemleri olarak sleeve gastrektomi (tüp mide ameliyatı), mide kelepçesi ameliyatı, mide katlama ameliyatı, mide balonu gibi uygulamalar yapılabilir. Bu ameliyatların hepsinde mide hacminin azaltılması hedeflenir. Böylece mideye girebilecek besin miktarı azaltılarak kilo vermeye yardımcı olunabilir.
Mide delinmesi mide rahatsızlıkları çeşitlerinden birini oluşturur. Mide delinmesi, mideye zararlı olan yiyecek veya içecekleri çok fazla ve sürekli bir şekilde tüketmek sonucu gerçekleşmektedir. Mide sağlığının korunması için yediklerimize, içtiklerimize dikkat etmek gerekir.
Şiddetli bir ağrı ile kendini belli eden mide spazmlarında, kas yorgunluğuna bağlı kramplarda, hangi kas çok yoruluyorsa, o kasta spazm görülür. Midedeki spazm da buna bağlıdır. Mide kramplarında kasılma göbek ile kaburgalar arasında gerçekleşir. Bazı durumlarda göğüs kafesine veya sırta doğru da yayılabilir.
Alt kısmına ise “antrum” veya “pilor” denir. Midenin her iki ucunda sfinkter adı verilen birer vana vardır. Yemek borusu ve midenin üst kısmı arasındaki valf kardiyac sfinkter olarak adlandırılır. Midenin alt kısmı ve duodenum arasındaki valfe pilor sfinkter denir.
Kıvrandıran mide ağrısı sırta, göğüs bölgesine ve bazı durumlarda da sağ yan ağrısına neden olur. Sırta vuran mide ağrısı, midede yaşanan ağrılar mideyi kasılmaya zorlar ve bu durum mide spazmına neden olur. Mide spazmı ise sırt ve bel bölgesinde ağrı yaratır.
Reflü hastalığının en yaygın belirtisi, göğüste yanma olarak bilinen “heartburn” semptomudur. Mide dışında omuzlarda, boyun bölgesinde, sırt ve kolda da hissedilebilen bu yanma hissi, zaman zaman kalp ağrısı ile karıştırılmaktadır.
Tüp Mide Ameliyatı Kaç Yaşına Kadar Yapılır? Tüp mide yani mide küçültme ameliyatı 18-65 yaş arası kişilere yapılır. Kişinin mide ameliyatına uygun aday olması için, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen Vücut kitle İndeksi (VKİ) değerlerinin 35 ve üzerinde olması gerekir.
Dünyada ve Türkiye'de birçok kişinin hayatını olumsuz etkileyen, bazı kanser türleri de dahil çeşitli hastalıklara zemin hazırlayan obeziteyle mücadele çerçevesinde, obezite cerrahisi ameliyatları kamu hastanelerinde ücretsiz yapılıyor.
Tüp mide ameliyatından sonra mide hacminiz eskisinin neredeyse onda birine inecektir. Öte yandan, çıkarılan mide bölümü midenin daha ince duvarlı ve genişleme kapasitesi yüksek kısmıyken, bırakılan bölüm daha kalın duvarlı ve genişlemesi daha zor olan bölümdür.
Mide ameliyatı sonrası beslenme kuralları ameliyat çıkışında özel bir şekilde başlayacaktır. Ameliyatın ilk 3-4 gününde herhangi bir şekilde katı gıda alınmaması gerekir. Mide katı gıdayı direkt olarak sindirecek bir yapıya geri dönemez. Bu sebeple de ilk 3-4 günde yalnızca su ve sulu gıdalar ile beslenebilmektedir.
Mide alınırsa kendini yeniler mi? Hayır yenilemez. Midenin bir kısmı çıkarılan hastalarda ince bağırsak geride kalan mideye dikilerek, midenin tamamı çıkarılan hastalarda ise ince bağırsak yemek borusuna dikilerek yeni bir yol oluşturulmuş olur.
Dev mide fıtığının en sık görülen zararı ortaya çıkan ülserlerin kanamasıdır. Çok şiddetli reflüden kaynaklı sıkıntılarda görülebilir. Dev Mide Fıtığı Ameliyatı (Laparoskopik Herni Redüksiyonu) Kaç Saat Sürer? Dev mide fıtığı ameliyatı, yani Laparoskopik Herni Redüksiyonu yaklaşık 2 – 2,5 saat sürmektedir.
Bazen drenin vücuttan çıktığı cilt bölgesinde yandan sıvı sızıntısı gözlenir. Bu durumun bir kaç nedeni olabilir. Eğer hazne yeterince vakum yapmıyorsa yani ameliyat bölgesindeki sıvıyı dışarıya yeterince alamıyorsa, ameliyat alanındaki sıvı drenin yanındaki boşluktan dışarı sızmaya başlayabilir.
Eğer 160 cm veya daha kısa boyda isek ve en az 20 kg fazlamız var ise tüp mide ameliyatına uygun olabiliriz. Eğer 170 cm boy ve 95 kg ve daha yüksek isek yine tüp mide ameliyatı yapılabilir demektir.
Mide, kaburgaların hemen altında sol tarafta karın boşluğunun yukarı kısmında bulunan kas yapıda bi organdır. Ağız yoluyla alınan besinler yemek borusuyla mideye ulaştırılır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri